Ja es pot visitar l’exposició ‘Cap a on anem?’, que reflexiona sobre els efectes del canvi climàtic a la demarcació de Girona

Exposició ‘Cap a on anem?’
Moment en que el diputat de Medi Ambient, Josep Maria Bagot, inaugurava l'exposició ‘Cap a on anem?’ / Foto: Jordi Ribot / Iconna

La mostra de la Diputació de Girona estarà instal·lada al pati de Can Quintana del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí fins al proper 13 de gener

Amb el propòsit de conscienciar la ciutadania i els sectors econòmics sobre els efectes del canvi climàtic a les comarques gironines, i destacar la importància de la transició energètica com a eina fonamental per mitigar aquests impactes, la Diputació de Girona ha impulsat l’exposició ‘Cap a on anem?’, que està previst que faci itinerància per la demarcació durant els propers dos anys.

La primera parada és al pati de Can Quintana del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí. Aquest dissabte, se’n va fer la inauguració en el marc de la 630ª Fira de Sant Andreu, amb la participació de l’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí; el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Josep Maria Bagot, i el director del Museu de la Mediterrània, Gerard Cruset.

La mostra, treballada pel servei de Medi Ambient i l’Oficina de Difusió de la corporació, busca promoure el coneixement i la participació activa en un nou model energètic més sostenible, basat en l’ús d’energies renovables i en la implicació de la ciutadania en la lluita contra el canvi climàtic.

“Quan parlem de canvi climàtic i transició energètica, la Diputació de Girona sempre hi és present, i una bona prova d’això és el Pla de Transició Energètica per a l’any 2030, aprovat recentment i que ha comptat amb una àmplia varietat d’actors del territori. Això ens ha permès obtenir una visió completa de les necessitats de la societat i les possibilitats de la Diputació per poder donar-hi resposta”, ha exposat el diputat de Medi Ambient, Josep Maria Bagot.

Els continguts de l’exposició s’organitzen en dos grans cubs, ubicats al centre del pati. El primer defineix l’impacte del canvi climàtic a la demarcació i dona respostes a les preguntes ‘Cap a on anem?’ i ‘Som a temps d’aturar el canvi climàtic?’, amb exemples de les nostres comarques.

El segon cub està més focalitzat en el nou model energètic, basat en el consum d’energies renovables i en la generació distribuïda, i que promou la participació activa dels consumidors en la gestió de l’energia. També s’hi mostrarà com haurien de ser els pobles del futur per superar l’antic sistema energètic centralitzat, amb consumidors passius i llars afectades per la pobresa energètica. Aquests elements bàsics sobre el disseny i la implantació del nou sistema energètic es veuran en un vídeo final que es projectarà a l’interior d’aquest cub.

L’exposició ‘Cap a on anem?’es podrà visitar al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí fins al proper 13 de gener. Posteriorment, es desplaçarà a Espolla, a l’Alt Empordà, on començarà la itinerància arreu del territori.

Vídeo que es projecta a l’interior d’un dels cubs: