Joan Brunet, doctor molt implicat amb la Fundació Roses Contra el Càncer, nomenat com a nou director general de l’ICO

Doctor Joan Brunet Vidal
El doctor Joan Brunet Vidal

L’aposta per un metge de la institució referma la confiança en el model de treball de l’Institut i en la professionalitat i rigor del seu equip humà

Joan Brunet Vidal ha estat nomenat nou director general de l’Institut Català d’Oncologia. Aquest passat dilluns, 11 de desembre, es va reunir en sessió extraordinària el Consell d’Administració de la institució per aprovar el seu nomenament amb data efectiva 18 de desembre de 2023. Brunet ha estat vinculat a la institució des de l’any 2007 quan va entrar a formar part del Servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO a Girona. Des de l’any 2014 és el director clínic de Genètica del Càncer dins del Programa de Càncer Hereditari de l’Institut Català d’Oncologia, càrrec que ha compaginat amb el de cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO Girona.

Cal destacar a més, que Brunet està molt implicat amb la Fundació Roses Contra el Càncer, entitat que concedeix una beca bianual de 10.000 euros a la unitat de l’Institut Català d’Oncologia de l’Hospital Josep Trueta de Girona destinada a la investigació d’una cura de les malalties cancerígenes. Aquest passat mes de novembre, per exemple, la Fundació va fer entrega, en el concert anual celebrat al Teatre Municipal, d’aquesta quantitat de diners per la investigació del càncer d’endometri.

El nou director general de l’Institut Català d’Oncologia, a més de no faltar a cada esdeveniment solidari que organitza la Fundació Roses Contra el Càncer, també es va oferir per impartir a casa nostra, i juntament amb altres especialitats oncològics, un Taller de Formació de Voluntariat.

El president de l’Institut Català d’Oncologia, Xavier Pérez i Berruezo, va valorar el nomenament de Joan Brunet com un “professional coneixedor profund de la institució, ferm defensor del model ICO, que ha treballat i seguirà treballant per reforçar el treball en xarxa en els territoris, línia de treball que tindrà continuïtat sota el seu lideratge”. Pérez també ha destacat que un dels primers encàrrecs del nou gerent serà actualitzar el codi ètic de l’entitat. En aquest sentit, també ha assenyalat que l’expertesa de Brunet en el camp de l’ètica assistencial i l’ètica biomèdica contribuirà molt positivament a un nou impuls de la institució en l’àmbit de la transparència institucional.

Brunet, per la seva part, va agrair la “confiança dipositada pel president en la seva persona davant d’un repte que encara amb energia i entusiasme”, alhora que desitja “transmetre als i les professionals un missatge de confiança plena en la seva professionalitat i el seu rigor”.

Brunet (1966) és un oncòleg mèdic, graduat a la Facultat de Medicina de Reus, amb una llarga trajectòria de dedicació al càncer hereditari. Doctor en Medicina per la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona) i Màster en Bioètica i Dret per la Universitat de Barcelona. És professor d’Oncologia, Bioètica i Avaluació Crítica a la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona.

Va ser fundador de la Secció de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) de càncer hereditari i coordinador d’aquesta. Ha publicat més de 200 articles en aquest àmbit i lidera projectes de recerca nacionals i internacionals. A més, forma part de la ERN Genturis (European Network on Genetic Tumour Risk Syndromes de l’European Comission). També és membre del Consell Assessor del Programa d’Oncologia de Precisió del CatSalut i coordinador del Comitè d’Experts en Síndromes Hereditaris d’aquest programa.

Institut Català d’Oncologia (ICO)

L’Institut Català d’Oncologia és un centre públic d’excel·lència en càncer. S’ocupa de la malaltia de manera integral, ja que aplega, dins de la mateixa organització, l’assistència, la recerca, la formació especialitzada i la prevenció.

És una empresa pública creada el 1995 pel Departament de Salut que va començar a funcionar a les instal·lacions de l’Hospital Duran i Reynals de l’Hospitalet de Llobregat. El 2002 es va inaugurar l’ICO Girona, a l’Hospital Doctor Josep Trueta, i l’any següent l’ICO Badalona, a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. El 2014 es va posar en marxa l’ICO Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i al Verge de la Cinta de Tortosa.

A més, treballa conjuntament amb una vintena d’altres hospitals. L’objectiu d’aquest treball en xarxa és portar l’especialista allà on es troba el pacient i garantir l’equitat en la prestació sanitària.