Jordi Pujol present a l’entrega dels Premis Francesc Candel dels quals ha estat distingit el Consell Comarcal de l’Alt Empordà

Premis Francesc Candel
Jordi Pujol amb la delegació del Consell Comarcal de l'Alt Empordà als X Premis Francesc Candel

L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, va ser testimoni de  l’entrega al Consell Comarcal d’ un dels Premis Francesc Candel per un projecte d’integració educativa a la Jonquera

Premis Francesc Candel
Jordi Pujol amb la delegació del Consell Comarcal de l’Alt Empordà als X Premis Francesc Candel

La Fundació Lluís Carulla de Barcelona ha atorgat un dels Premis Francesc Candel d’aquest any a un projecte presentat pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà.
Un programa d’integració educativa i social de noies adolescents d’origen marroquí que s’ha desenvolupat a l’IES de la Jonquera, a càrrec dels tècnics de l’àrea de Benestar Social de la màxima institució altempordanesa.

L’acte de lliurament va tenir lloc ahir al vespre, al Pati Llimona de Barcelona, amb la presència de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, que no va voler perdre’s l’entrega dels premis en la seva qualitat de Vocal de la Fundació Paco Candel.

Aquest guardons, convocats per la Fundació Lluís Carulla amb la col·laboració de la direcció general d’Immigració de la Generalitat de Catalunya, reconeixen i difonen les bones pràctiques en l’àmbit de la integració dels ciutadans catalans d’origen immigrant. La dotació és de cinc premis de 3.000 euros per a cada una de les bones pràctiques premiades.

Veredicte X Premis Francesc Candel 2013

Projecte d’integració educativa i social de noies adolescents d’origen marroquí a l’IES La Jonquera

Consell Comarcal de l’Alt Empordà

Figueres      

Perquè combat la problemàtica de l’absentisme escolar, l’escassa integració amb els companys i la falta de motivació de les noies adolescents d’origen marroquí amb una metodologia de treball sistèmica que implica les famílies, l’equip directiu del centre, la resta de l’alumnat i referents femenins externs del mateix origen que han assolit estudis superiors universitaris. La innovació de la proposta, la claredat i l’estructuració del procés, la bona resposta de les parts implicades i l’efectivitat dels resultats fan que el projecte sigui aplicable a altres centres educatius amb problemàtiques semblants.

Associació Amaziga CAT-ARIF

Sant Adrià de Besòs

Per la valuosa aportació a la comunitat nouvinguda de proximitat mitjançant el programa Llengua i cohesió social. Dut a terme des de l’any 2006, se centra en l’organització de cursos d’aprenentatge de català i en activitats culturals, com sortides guiades a llocs d’interès històric, que contribueixen al reconeixement i la interacció entre la població d’origen rifeny i la resta de comunitats migrades a Sant Adrià de Besòs i el seu entorn.

Projecte de suport a les noies sudsaharianes que estudien batxillerat

Associació de Suport a les Joves Sudsaharianes del Pla de l’Estany

Banyoles

Es premia la iniciativa per l’originalitat, l’oportunitat i el caire exemplar que pot tenir tant per a les dones sudsaharianes residents a Banyoles com per a altres associacions, comarques o col·lectius. En un temps de crisi econòmica sembla particularment adient l’acompanyament en el currículum formatiu de batxillerat que possibiliti l’accés a la universitat d’un dels col·lectius que presenta més dificultats per assolir aquesta fita i està més necessitat de reforç.

Activitat Sempre surt el sol

Consell Comarcal de la Segarra

Cervera        

Perquè és un projecte que ha combinat la interculturalitat i el gènere des d’un audiovisual que mostra la vivència de sis dones que han viscut el procés migratori en pròpia persona. A més a més, s’ha complementat amb l’assessorament d’experts i d’un material didàctic que, entre altres qüestions, treballa la importància de conèixer la llengua i la cultura catalanes com a eines bàsiques per a la integració en la societat.

Projecte SICAR cat, d’atenció a dones víctimes del tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual

Religioses Adoratrius

Barcelona

L’associació Religioses Adoratrius lluita des de 1856 pels drets humans i per l’alliberament de la dona afectada per diferents formes d’esclavitud. Malauradament, denunciar l’explotació sexual no és encara un fet fàcil ni habitual per a qui ho pateix. El projecte SICAR cat dedica una atenció integral a dones relacionades amb entorns de prostitució i persegueix el tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual, contribuint a un canvi social a través de la sensibilització i la denúncia d’estructures que no respecten els drets socials, polítics, econòmics i culturals de les dones.