El catedràtic de Filosofia a la Universitat de Girona, Josep Mª Terricabras, va oferir la 2ª xerrada al Teatre Municipal de Roses, dintre del cicles de conferències organitzat per l’Ajuntament sota el títol “Propostes de pais per a un nou temps”.
A la seva xerrada, Josep Mª Terricabras va afirmar que “degut a l’enrocament de l’estat espanyol de no deixar fer el referèndum, el nou govern de Catalunya després de les eleccions haurà de fer una llei electoral pròpia, que serà segurament impugnada per Madrid, i llavors s’haurà d’anar a Europa, que és la que tindrà, segurament, la última paraula en tot aquest procés”. Per argumentar la seva tesi Terricabres va exposar l’exemple de Serbia i Montenegro. Aquest segon estat volia la independència del primer, i com als montenegrins no els deixaven fer una consulta, va intervenir la Unió Europea donant el vist-i-plau al referèndum però amb dues condicions: que votés més del 50 % de la població i que el resultat a favor de la independència fos, com a mínim, d’un 55 %. Es van donar les dues condicions i Montenegro és, actualment, un estat independent. “Doncs el procés de Catalunya cap a la independència podria acabar d’una manera molt semblant”, va afegir Terricabras.
El catedràtic, un cop presentat per l’alcalde Carles Pàramo a l’auditori que emplenava el vestíbul de la sala teatral, va exposar als assitents el perquè Catalunya ha arribat al moment en el que es troba, “hi ha molta gent que no és independentista però volen la independènica perquè tenen la figa plena”, va assenyalar. També va anar desmuntant els arguments “falsos” que s’estan exposant sobre els perjudicis que tíndria Catalunya si fos independent, com el de la presidenta del PPC, Alícia Sánchez Camacho, que va dir que els títols universitaris no tindrien validesa, o sobre que els jubiltas no cobrarien la seva pensió. “Si es fa bé no es proclamarà la independència fins que no s’asseguri el cobrament de les pensions”.
El catedràtic de la UdG va remarcar que “el principal argument per voler ser independents és que la cosa no pot anar a pitjor” i segons ell “aquest procés d’independència de Catalunya s’acabarà com a molt en dos anys”. Terricabras considera que a Catalunya se li obre un futur esplèndid.
Aquest cicle prosseguirà el divendres 26 d’octubre, amb la presentació a Roses de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), entitat convocant de la multitudinària manifestació “Catalunya, nou estat d’Europa”, que tingué lloc a Barcelona el passat 11 de setembre. L’acte anirà a càrrec de la presidenta de ANC, Carme Forcadell.
Josep Mª Terricabras
Josep Maria Terricabras es va llicenciar en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona. Es va doctorar en Filosofia i Ciències de l’educació per la Universitat de Barcelona i per la Universitat de Münster (Alemanya). Ha realitzat estades d’investigació a la Universitat de Münster, al St. John’s College de Cambridge (Regne Unit) i a la Universitat de Califòrnia, Berkeley (EUA).
A l’any 1995 va ingressar com a membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans. Actualment Terricabras és catedràtic de Filosofia a la Universitat de Girona. A més, hi dirigeix la Càtedra Ferrater Móra de Pensament Contemporani. La seva especialitat és la filosofia contemporània, i sobretot l’obra del filòsof austriac Ludwig Wittgenstein. És l’introductor als Països Catalans del projecte Filosofia 6/18 (Philosophy for children). També ha dirigit l’actualització del Diccionari de filosofia, del filòsof barceloní Josep Ferrater Mora.
És membre de la Societat Catalana de Filosofia. La majoria de les seves publicacions estan dedicades a temes de filosofia del llenguatge, lògica, teoria del coneixement i ètica. D’altra banda és assessor de la Revista de Catalunya i president del Comitè de Seguiment de la Declaració Universal de Drets Lingüístics i membre de l’Assemblea Nacional Catalana. El passat 2 d’octubre de 2011 va patir un greu accident de trànsit del qual encara se n’està recuperant