Els joves de Roses ens enfrontem a molts reptes. L’elaboració del Pla Local de Joventut (PLJ) ha estat l’oportunitat de posar sobre la taula moltes de les nostres preocupacions, però també ha estat un mirall que reflecteix les mancances d’un Ajuntament que encara té una gran tasca per fer quant a la nostra realitat. Durant els darrers mesos, diferents actors locals han participat activament en els grups de treball per redactar el Pla Local de Joventut, i nosaltres, ERC i Lliures, també hi hem volgut ser. Creiem que l’elaboració d’un Pla de Joventut és una tasca complexa que, sense uns objectius clars i realistes, corre el risc de convertir-se en un simple document oblidat en un calaix, sense donar resposta a les veritables necessitats dels joves. Per això, hem fet sentir la nostra veu, aportant idees i propostes, destacant les prioritats més urgents que tenim com a col·lectiu i que vivim en primera persona: l’accés a l’habitatge, ocupació, oci i cultura, salut i educació. I, tot i valorar la feina feta fins ara, som conscients que cal anar un pas més enllà.
Habitatge: Una realitat insostenible per a molts joves
Una de les grans problemàtiques que afrontem els joves de Roses és l’accés a l’habitatge. Emancipar-se s’ha tornat gairebé impossible, ja que, d’una banda, l’oferta de lloguer és molt limitada, amb preus desorbitats i sense cap regulació i, d’altra banda, molts joves ens veiem obligats a marxar del nostre municipi perquè no hi ha prou opcions d’estudi i treball. Els preus de l’habitatge estan disparats i, si no es té una feina estable, les possibilitats d’accedir a un habitatge digne són pràcticament inexistents, sense mencionar poder-ne comprar un.
Molts de nosaltres ens veiem obligats a abandonar el poble o, en el millor dels casos, hem de viure en condicions precàries, sense poder establir-nos de manera estable.
Aquesta realitat ha de canviar. És essencial que la precarietat laboral, l’accés a l’habitatge i l’educació siguin considerats com a eixos centrals del nostre futur. És fonamental recuperar i crear projectes públics que s’adaptin a la nova realitat. L’Ajuntament ha d’assumir un paper actiu, establint una oferta pública de lloguer regulat, amb preus per sota de la mitjana. A més, caldria impulsar noves mesures i, si és necessari, establir col·laboracions amb altres administracions o entitats. Els joves no podem permetre que l’habitatge es converteixi en un luxe inaccessible per a nosaltres.
Ocupació de qualitat: Per a un futur digne
Un altre dels grans reptes als quals ens enfrontem és l’ocupació. Tenir una feina estable, amb un sou digne, no és només una qüestió d’independència econòmica. És una qüestió de futur. Molts joves de Roses ens veiem atrapats en feines temporals o precàries, amb salaris baixos que no ens permeten tirar endavant una vida independent. Això afecta no només la nostra qualitat de vida, sinó també la nostra capacitat per projectar-nos a llarg termini. És hora de reclamar polítiques que apostin per l’ocupació estable i ben remunerada. Polítiques que fomentin el treball en sectors estratègics per a Roses, com la cultura, la sostenibilitat i les noves tecnologies. I això només serà possible si les administracions públiques s’impliquen de veritat en la creació d’ocupació de qualitat, i no només en llocs de treball temporals o mal remunerats.
Oci i cultura: Més enllà del Carnaval
No podem oblidar una de les grans mancances de Roses: l’oferta cultural i d’oci durant tot l’any per al públic jove. Tot i que en aquesta candidatura s’han proposat noves activitats i festes, considerem que aquestes estan més orientades als joves adolescents i no tant a la joventut que es troba en el pas a la vida adulta. Només ens sentim partícips durant el Carnaval o la Festa Major. Cal una oferta més variada, que inclogui propostes musicals, esportives, culturals i festives que siguin inclusives per a tots els joves. És preocupant que no es fomenti l’art, la cultura patrimonial o que la programació del teatre no sigui atractiva per a determinades franges d’edat, i que esdeveniments com el Correbars o el Podfest, organitzats per la societat civil, siguin les úniques opcions d’oci i espais de trobada.
Coneixem de primera mà el gran potencial sociocultural de Roses, i és per això que necessitem que l’Ajuntament no només mantingui, sinó que ampliï i diversifiqui les iniciatives culturals, garantint espais de trobada i oci que ens facin sentir part d’aquest municipi durant tot l’any.
Salut i Educació: el binomi oblidat
Es tracta d’un moment crucial en què els joves s’enfronten a una nova etapa de la seva vida. És vital reconèixer dues de les necessitats més importants per al seu desenvolupament: l’educació i la salut. Aquest binomi és fonamental per al creixement personal i social de la joventut, i, malauradament, sovint queda en segon pla a l’hora de dissenyar polítiques. És un moment en què la salut mental dels joves es veu cada cop més amenaçada per l’estrès, les socioaddiccions, l’assetjament escolar i els efectes nocius de les tecnologies. Per tant, calen solucions urgents i efectives.
El que trobem a faltar són recursos i serveis actualitzats i anònims, que ofereixin suport i orientació. Una proposta efectiva seria la creació d’un servei de xat confidencial, on els joves puguin parlar de manera immediata i segura sobre les seves preocupacions, tenint en compte que molts tenen més resistència a l’atenció telefònica o presencial. A més, creiem que és imprescindible oferir serveis psicològics gratuïts o a preus reduïts als joves que ho necessitin. Això permetria una forma de suport accessible i pràctica, que facilitaria la comunicació directa amb professionals.
Pel que fa a l’educació, cal adaptar els programes formatius per entendre i facilitar l’accés al mercat laboral. A Roses, cal un coneixement més profund i transparent del nivell educatiu, així com la implementació de mesures per reforçar el sistema mitjançant programes de suport acadèmic i recursos per prevenir l’absentisme i evitar l’abandonament escolar. La salut emocional i la formació acadèmica no poden continuar sent els grans oblidats de la política juvenil, són els pilars sobre els quals construïm el nostre futur.
Racisme i xenofòbia: Un problema que ens afecta a tots
En els darrers temps, s’ha fet evident un augment dels discursos d’odi, el racisme i la xenofòbia a molts indrets del nostre país i, per descomptat, també a Roses. Aquestes actituds són un atac directe a la convivència, i afecten especialment els joves que provenen d’altres cultures i països. Una societat diversa com la nostra necessita que apostem per la convivència, per la inclusió i per l’acceptació de les diferències. És fonamental que el nostre ajuntament prengui una postura clara i activa contra el racisme, amb polítiques educatives, socials i de sensibilització. Cal impulsar nous projectes i recuperar els que es van iniciar en legislatures passades, com el projecte de mediació juvenil, per ajudar a garantir que tots els joves, independentment de la seva procedència, se sentin respectats i protegits per les lleis.
La importància d’involucrar-se
Però aquestes demandes no seran suficients si no hi ha un canvi en la manera d’entendre el nostre paper com a joves dins de la política local. Si volem que les nostres necessitats siguin escoltades i que el nostre futur sigui millor, hem de ser nosaltres qui prenguem la iniciativa. La nostra implicació en la política local és essencial per garantir que els nostres drets siguin respectats i que les nostres necessitats siguin realment tingudes en compte.
Reclamar els nostres drets i posar de manifest les nostres problemàtiques és un pas, però només serà eficaç si els joves ens impliquem per convertir-ho en una realitat. Necessitem un ajuntament que, més enllà de redactar plans, ens consideri protagonistes reals, treballi per nosaltres i ens doni veu de veritat. Per això, fem una crida a tots els joves de Roses: proposem uns pressupostos participatius, on els joves decideixin part del pressupost municipal i l’existència d’un consell municipal juvenil. El futur de Roses depèn de nosaltres. És hora de fer sentir la nostra veu, de ser protagonistes del canvi.
Irene Gómez – Lliures Roses
Adrià San Miguel – ERC-SOM Roses