La 29a Schubertíada ofereix concerts a diverses localitats catalanes, al País Basc i a Galícia

El festival de música clàssica de Vilabertran, considerat d’alt interès cultural per part del Departament de Cultura, ha presentat l’edició d’enguany

Més de 30 concerts amb la participació de 58 músics d’arreu del món. És la proposta de la 29a edició de la Schubertíada, el festival de referència a Catalunya i en el circuit internacional dedicat al lied alemany, a la cançó poètica i a la música de cambra, que arrenca el 18 de març i que avui ha presentat la seva programació. Vilabertran serà, com sempre, el centre neuràlgic del festival, però també hi haurà concerts a Barcelona, Castelló d’Empúries, Vilajuïga, a més de la Schubertíada de Valdegovía (Àlaba), un concert a l’Església de Cadaqués, en col·laboració amb el festival de Cadaqués, i un concert a la catedral de Mondoñedo (Lugo), organitzat conjuntament amb el Festival Bal y Gay.

Enguany, la Schubertíada aposta de nou per aquest gènere, al qual cal afegir, a més, el repertori de música de cambra i diversos recitals de piano, amb un cartell que combina la presència de grans figures internacionals amb artistes reconeguts d’àmbit nacional, molts dels quals són fidels al festival. La Schubertíada és considerada com un dels festivals d’alt interès cultural per part del Departament de Cultura, que hi dona suport a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), des del 2011, i mitjançant l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

La presentació del Festival, que ha tingut lloc a la Fàbrica Estrella Damm, ha comptat amb la presència del director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda; del director de l’àrea de música de l’ICEC, Xavier Cester; de la directora de la Fundació Banc Sabadell, Sonia Mulero; del president de l’Associació Franz Schubert, Jordi Roch, i del director de la Schubertíada, Víctor Medem.

Com cada any, el gruix de la programació es podrà gaudir a la Canònica de Vilabertran a partir del 17 d’agost, però aquest 2021 el festival arrenca a Barcelona, a L’Auditori, amb La bella molinera de Schubert, que interpretaran Andrè Schuen i Daniel Heid, que presenten el seu primer disc amb la Deutsche Grammophon. El Palau de la Música serà l’altre escenari barceloní el festival, amb una programació que s’allarga fins al 7 de juny.

La Schubertíada saltarà aleshores al País Basc, on torna per quart any consecutiu i està plenament consolidada. Enguany, a Valdegovía s’hi faran, entre el 10 i el 30 de juliol, sis concerts a càrrec d’intèrprets de reconeixement català, entre els quals l’eivissenca Lina Tur Bonet i el quartet català de corda Quartet Gerhard.

A l’Empordà, finalment, la Schubertíada començarà el 12 d’agost amb un concert dels artistes Juan de la Rubia i Maria Dueñas produït per Matthias Goerne que ressonarà a la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries. A banda d‘aquest espai i de la Canònica de Vilabertran, on s’han programat alguns dels grans concerts el festival, enguany la Schubertíada estrena, per primer cop, un nou emplaçament: l’Espai Misteri d’Aigua de Vilajuïga, un auditori modern que acollirà el concert del multipremiat quartet català Keybart Ensemble.

Enguany cal destacar la col·laboració amb el festival gallec Bal y Gay, que permetrà que el lied i la música de cambra sonin a dues poblacions gallegues. D’una banda, a Lugo s’estrenarà una obra del Quartet Casals, i de l’altra a Mondoñedo es farà un recital a càrrec de Christoph Prégardien i Daniel Heide. El treball amb el festival gallec s’afegeix a la llarga col·laboració de la Schubertíada amb el Festival Internacional de Música de Cadaqués, que enguany celebra el 50è aniversari amb un concert conjunt d’ambdós festivals a l’església d’aquesta població.

Suport al talent jove i vocació europea el festival
La Schubertíada és, des de fa anys, un dels festivals de música clàssica de referència de Catalunya, molt ben considerat per la crítica especialitzada i per un públic fidel que arriba, en molts casos, des de l’estranger (el 2019, un 30% del públic era internacional).

L’Associació Franz Schubert, que l’organitza, desenvolupa al llarg de l’any diverses activitats que permeten la internacionalització de la trobada, Entre aquestes iniciatives hi ha, per exemple, la difusió dels concerts de la Shubertíada a través de la xarxa de la Unió Europea de Radiodifusió, així com també la dedicació íntegra al festival d’una setmana de la programació del prestigiós programa de la BBC3 Lunchtime Concerts. El curs de lied que organitzen cada any a l’ESMUC, que enguany assoleix la 25a edició, també és una mostra de la vocació internacional del festival, que acull estudiants d’arreu el món.

Aquest curs es complementa, alhora, amb la celebració de l’Acadèmia de la Schubertíada, que té lloc a l’agost a Figueres i en què participen joves becats per l’Associació Franz Schubert en el marc el projecte Lied the future. Aquest programa de beques té retorn en forma d’actuacions dels joves artistes becats a esdeveniments organitzats a la ciutat de Figueres.