L’esdeveniment, organitzat per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) sota el títol “Cons[ciència] alimentària”, comptarà amb una jornada principal que se celebrarà el 28 de setembre a Figueres i un seguit d’actes paral·lels sobre la mateixa temàtica durant aquest setembre i octubre a Figueres i Mollet de Peralada
La 9ª edició del Science Needs You! abordarà un dels temes científics amb un gran impacte a la societat com són les problemàtiques i reptes amb l’alimentació i ho farà de la mà d’investigadors de primer nivell catalans que treballen en aquest àmbit. S’ha programat una jornada principal, amb conferències i una taula rodona, que se celebrarà el 28 de setembre a Figueres i que comptarà amb la participació del Doctor en Economia Xavier Cussó, la Doctora en Medicina Montserrat Fitó, i la Doctora en Antropologia Alimentària Mabel Gràcia. Sota el títol “Cons[ciència] alimentària”, l’edició d’enguany vol posar de relleu la necessitat de reflexionar des del rigor científic, i de manera que pugui arribar a tothom, sobre qüestions com ara les malalties associades a l’alimentació o les dificultats per accedir a una alimentació saludable i sostenible per al planeta , i aportar-hi solucions.
L’esdeveniment, organitzat per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC), es complementa amb un seguit d’actes paral·lels com ara xerrades divulgatives i sessions de cinefòrum al voltant de la mateixa temàtica que es duran a terme durant aquest setembre i octubre a Figueres i Mollet de Peralada. En els actes paral·lels es comptarà amb el catedràtic en Endocrinologia de la UdG i degà de la Facultat de Medicina de la UdG José Manuel Fernández-Real, la Doctora en Farmàcia Montse Parada i amb el Catedràtic emèrit jubilat de Nutrició de la UB Abel Mariné. L’objectiu de la jornada principal i dels actes paral·lels és que la ciutadania s’impliqui en la ciència i la vegi com una part més de la cultura del país.
L’edició d’enguany ha volgut retre homenatge a la química, bioquímica i fisiòloga britànica Elsie Widdowson, que va ser una pionera en la investigació científica sobre la nutrició humana. Widdowson va fer recerca a la Segona Guerra Mundial per millorar la dieta alimentària dels soldats britànics i també (durant la dècada dels anys 60-70 del segle passat) la dels nens de països africans amb problemes de desnutrició.
La presentació de la nova edició del Science Needs You! es va dur a terme ahir al vestíbul de l’Auditori Caputxins de Figueres i ha comptat amb la presència de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Figueres, Mariona Seguranyes i del president de l’ACDIC, el Dr. Carlos F. Sopuerta. També hi ha assistit el coordinador de l’Institut de Recerca Glòria Compte de la Fundació Salut Empordà, el Dr. Oriol Turró, i el coordinador general d’Unió de Pagesos, Joan Caball.
La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Figueres va remarcar que “és un luxe per la ciutat de Figueres i per la resta de la comarca poder rebre ponents, científics i investigadors de primer nivell. El valor de les jornades és que aconsegueixen fer entenedor per al públic, temes que en un principi podrien semblar complexos. Que tracti de les problemàtiques i reptes amb l’alimentació és molt necessari en la societat actual. Cada any s’escull un personatge històric i està molt ben trobada la figura d’Elsie Widdowson, la nutricionista que va plantar cara a la desnutrició des de la Segona Guerra Mundial fins a la fam d’Àfrica als 80″.
Per la seva part, el president de l’ACDIC va assenyalat que “el tema de l’alimentació és de gran rellevància a nivell social i econòmic i no podia faltar aquesta temàtica al Science Needs You!. Esperem que serveixi per conscienciar a la gent i convidar-la a pensar sobre la manera en com ens alimentem i l’impacte que té en la nostra salut”.
Conferències i una taula rodona, a la jornada principal
La jornada principal es durà a terme el dissabte 28 de setembre a l’Auditori Caputxins de Figueres i comptarà amb experts de primer nivell del sistema científic català. De les 9:30h a les 14h s’han programat tres conferències: “Globalització, industrialització i deteriorament de la dieta dels catalans 1950-2025”, a càrrec del Doctor en Economia Xavier Cussó, professor agregat de la Facultat d’Economia de la UAB; “Importància de la dieta mediterrània en la prevenció de l’obesitat i de les malalties cròniques” a càrrec de la Doctora en Medicina i especialista en Anàlisi Clíniques Montserrat Fitó, responsable del programa Risc Cardiovascular i Nutrició de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM); i “Mengem allò que som: reflexions sobre alimentació, desigualtat social i gènere”, a càrrec de la Doctora en Antropologia Alimentària Mabel Gràcia, catedràtica d’Antropologia Social de la Universitat Rovira i Virgili i investigadora del Medical Anthropology Research Center (MARC-URV). Al final del matí s’ha programat amb els tres ponents la taula rodona “Cons[ciència] alimentària” moderada per la periodista Montse Rigall.
La jornada principal es complementarà a l’endemà, el diumenge 29 de setembre a les 12:30h, amb una sortida de descoberta i experimentació sobre agricultura regenerativa i aprofitament circular al celler La Vinyeta de Mollet de Peralada, guardonat per la seva política de medi ambient i el seu compromís social. Al final de la visita hi ha previst un dinar entre vinyes al mateix celler. Aquest acte es durà a terme en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Empordanesos.
Xerrades divulgatives i sessions de cinefòrum, als actes paral·lels
L’edició d’enguany del Science Needs You! inclou un seguit d’actes paral·lels, també amb l’alimentació com a eix central, que es duran a terme els dies previs i posteriors a la jornada central.
El dimecres 18 de setembre es farà una sessió doble de cinefòrum als CAT-Cinemes de Figueres amb la projecció del documental “FOOD, INC.” dirigit per Robert Kenner, on s’intenta mostrar algunes de les pràctiques més habituals de la indústria alimentària als Estats Units, incidint sobretot en l’impacte negatiu que té a la salut pública, el medi ambient i també als treballadors . A les 11h serà una sessió adreçada a estudiants dels IES de l’Alt Empordà conduïda per Ariadna Sala, xef del restaurant El portal de Bàscara (membre de La Cuina del Vent, el col·lectiu gastronòmic de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà) i docent. I a les 20:30h es farà un segon passi obert al públic en general, en col·laboració amb el Cineclub Diòptria.
El dijous 19 de setembre a les 19h es presentarà al Museu del Joguet de Catalunya (Figueres) “El gran llibre de la nutrició” del Dr. Abel Mariné. És una obra que recull vint anys de treball de divulgació i col·laboració de Mariné (Catedràtic emèrit jubilat de Nutrició de la UB) i Imma Amadeo (periodista, filòloga i professora universitària) que conté informació rigorosa i al mateix temps accessible que pot ajudar a triar les bases de la dieta mediterrània.
A més, el dimecres 16 d’octubre a les 19h a la sala d’actes de l’hospital de Figueres de la Fundació Salut Empordà s’han programat dues xerrades divulgatives: “Elsie Widdowson i Glòria Compte, dues científiques compromeses amb la salut global”, a càrrec de la Dra. en Farmàcia i especialista en Etnobotànica Montse Parada; i “La microbiota i la conducta humana”, a càrrec del Dr. José Manuel Fernández-Real, catedràtic en Endocrinologia de la UdG i degà de la Facultat de Medicina de la UdG. Les dues xerrades divulgatives es fan en col·laboració amb l’Institut de Recerca Glòria Compte de la Fundació Salut Empordà.
I per últim, el dimecres 23 d’octubre hi haurà una altra sessió doble de cinefòrum als CAT-Cinemes de Figueres. En aquesta ocasió amb la projecció de la pel·lícula “Alcarràs” de Carla Simon sobre la desaparició de l’agricultura a través de la vida dels pagesos d’aquest petit poble lleidatà. A les 11h es farà us passi per estudiants dels IES de l’Alt Empordà conduït pel coordinador d’Unió de Pagesos a l’Alt Empordà, Xavier Frigola. I a les 20:30h, un segon passi obert al públic en general, en col·laboració amb el Cineclub Diòptria; en aquesta ocasió conduït pel coordinador general d’Unió de Pagesos Joan Caball.
Tots els actes són gratuïts i per a les jornades del 28 i 29 de setembre cal inscripció prèvia al següent enllaç: www.acdic.cat
Science Needs You!
Science Needs You!’ (la Ciència us necessita!) és un esdeveniment de divulgació científica promogut per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) que compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Figueres i la Diputació de Girona. Col·laboren: la Fundació Salut Empordà, l’Institut de Recerca Glòria Compte, l’Institut d’Estudis Empordanesos, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Girona, la Universitat de Barcelona, l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Servei Educatiu de l’Alt Empordà, Unió de Pagesos, el Museu del Joguet de Catalunya, Cat-cinemes, Diòptria, La Cuina del Vent, La Vinyeta, Editorial Comanegra, i el Llonguet de Peralada.