La Carnisseria Plana estrena a Roses el projecte ‘Comerços aprenents’

Comerços aprenents
El gerent de la Carnisseria Plana, Pere Plana, la tècnica de normalització lingüística, Raquel Olivé, amb Ediney Dos Santos Delgado i Yassir Chihabi, el dia de la finalització de la formació en català

Comerços aprenents és un projecte que ofereix al comerç local una formació en llengua catalana als treballadors i que la Carnisseria Plana de Roses ha aprofitat en favor de dos dels seus empleats

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL), a través de l’Oficina de Català de Roses, impulsa el projecte Comerços aprenents amb l’objectiu de facilitar al màxim l’aprenentatge i l’ús de la llengua catalana en l’atenció al públic del comerç local, sobretot quan es tracta de personal amb poc coneixement de català.
I la Carnisseria Plana, ubicada a la Riera Ginjolers, 59, de Roses, ha aprofitat aquest projecte ofert pel CNL estrenant el projecte a la Vila en favor de dos dels seus treballadors, el brasiler Ediney Dos Santos Delgado i el marroquí Yassir Chihabi. “Sí, tots dos, evidentment no parlaven català, i vaig contactar per internet amb el Consorci per a la Normalització Lingüística per saber si havia alguna opció perquè tots dos tinguessin unes nocions bàsiques de català, i de seguida em va trucar la Mònica, directora de de l’Oficina de Català, per explicar-me que hi havia un projecte nou per donar, precisament, nocions bàsiques de català”, ha explicat el gerent de la Carnisseria Plana, Pere Plana.

Concretament, el servei que li va explicar Mònica Coromines, directora de l’Oficina de Català de Roses, és l’anomenat Comerços aprenents, i que va explicar a en Pere que es tracta d’un projecte en el que el CNL que ofereix al comerç local una formació essencial en llengua catalana per a les persones que fan atenció al públic i parlen molt poc en català. Persones que, a més, a causa dels seus horaris laborals, no poden assistir a un curs de català i, per això, els tècnics de normalització lingüística, en aquest cas la Raquel Olivé, es va desplaçar a la Carnisseria Plana per oferir a l’ Ediney  i al  Yassir classes de català al mateix establiment comercial.

“La veritat, hem quedat tots molt contents, la Raquel venia mitja hora dos dies a la setmana, els dimarts i els dijous i els explicava mentre treballaven els conceptes bàsics de la seva feina, a més d’altres més generals”, ha explicat. Unes classes que, a més, s’impartien davant la clientela de la Carnisseria Plana, sent testimonis en primera persona que un brasiler i un marroquí tenien interès en aprendre la nostra llengua.

Aquest projecte de Comerços aprenents, a més d’agradar a en Pere Plana també va ser ben acollit pels dos alumnes. “Estem encantats, ens ha agradat molt. Sempre parlàvem en castellà i tot i que el català ho enteníem, no ho parlàvem, i ara en tenir unes nocions bàsiques som capaços de dir unes paraules”, van assegurar l’Ediney Dos Santos Delgado i Yassir Chihabi.

Comerços aprenents

El projecte consisteix en 8 visites presencials dels tècnics de normalització lingüística als llocs de treball de les persones que treballen en establiments comercials i que responen a un perfil similar: tenen pocs coneixements de la llengua catalana i poques opcions per fer un curs, a causa del seu horari laboral.

En les visites presencials es treballen les competències lingüístiques de cada treballador durant 30 minuts. Partint del seu coneixement de català, s’adapten els continguts a les necessitats comunicatives de cada situació. Així, el vocabulari, la fraseologia i les situacions comunicatives responen a les seves necessitats pràctiques.

El projecte requereix una gran adaptació del CPNL als horaris, als torns i a la necessitat d’atendre la clientela per part dels participants. El contingut que s’ensenya i es practica s’adapta a les necessitats específiques de cada treballador per treure’n el màxim profit i generar més oportunitats d’interacció en català amb la clientela que així ho desitgi.

Comerços aprenents és una de les actuacions previstes enguany a la població, que pretén impulsar el català entre els comerciants, generar bones pràctiques i fomentar l’atenció oral en català.

Els comerços que participen en el projecte s’identifiquen amb un adhesiu amb l’eslògan “Anima’t a parlar-me en català” o bé amb “Estic aprenent català: m’hi ajudes?”, per així conscienciar els clients que parlin en català amb la persona que es trobin al taulell i motivin la necessitat de saber-lo, practicar-lo i aprendre’l.