En Quimet i la Demetria, els gegants de la Colla Gegantera de Roses, van celebrar l’any passat els seus 25 anys d’història
L’acte institucional per excel·lència de la Festa Major de Roses és el lliurament de la Dracma de Plata, màxima distinció amb què el consistori reconeix persones, entitats o col·lectius que destaquen per la seva aportació i contribució al municipi, ja sigui des d’una vessant cultural, assistencial, esportiva, educativa… Enguany, aquest reconeixement recaurà sobre la Colla Gegantera de Roses, que rebrà la Dracma el proper diumenge 15 d’agost, a les 12 h, al Teatre Municipal de Roses.
La Colla Gegantera de Roses és des de fa anys l’entitat encarregada de la Demetria i en Quimet, geganta i gegant de Roses, i de participar i amenitzar, juntament amb els gegantons Norfeu i Meniró, els capgrossos i la colla de grallers i percussió, en les cercaviles i festes de la Vila.
La concessió de la Dracma es produeix, tal i com assenyala el regidor de Festes i Cultura de Roses, Èric Ibáñez, “quan la colla acaba de complir els seus 25 anys d’existència -a l’abril de l’any passat- i compta ja amb una llarga trajectòria. Al llarg de tots aquests anys, els seus integrants no han dubtat ni un moment a participar en totes aquelles celebracions i on se’ls ha requerit, són indispensables a la Festa Major, on en Quimet i la Demètria són ja dues figures icòniques, però també a altres festivitats locals com la Festa de la Vellesa, per la qual cosa es tracta d’una entitat especialment arrelada a la vida i a la cultura popular rosinques.”
Per a l’alcalde de Roses, Joan Plana, “la Dracma vol reconèixer una entitat molt implicada i present a la vida social i cultural del nostre municipi, però que, alhora, és ambaixadora de Roses, no només arreu de la geografia catalana, sinó per tot el món. Amb la Dracma d’enguany, també simbolitzem el nostre suport i agraïment al món de la cultura popular, després d’un any i mig de restriccions i aturades especialment dur per a aquest sector”.
La sirena i el pastor
Els gegants de Roses van néixer l’any 1994. Les figures representen un pastor i una sirena, inspirant-se en la sardana de Joan Maragall, segons la qual aquests dos personatges són els responsables de la creació llegendària de l’Empordà. La construcció dels gegants va ser possible gràcies a una parella d’avis que van pagar-los a canvi que portessin els seus noms: Quimet i Demètria. En no tenir fills, volien deixar un rastre a la vila de Roses. Els gegants van ser batejats durant la diada de Sant Jordi de 1994. Els dos mesuren aproximadament uns 3,5 metres d’alçada i pel que fa al pes, en Quimet pesa 44 kg i la Demètria 56 kg.
A les cercaviles de Roses, acompanyen a la parella de gegants dos gegantons, en Norfeu i en Meniró, i quatre capgrossos. La colla de grallers i percussió també juguen un paper molt important en les trobades de gegants, ja que donen ritme i fluïdesa als esdeveniments.
En els seus inicis, l’Empenta Jove, una colla de joves de Roses, es va fer càrrec dels gegants i els van dur a diferents localitats de Catalunya. Uns anys després, l’actual colla va agafar el relleu. La colla gegantera té més de 100 socis que passegen els gegants per la vila i arreu de Catalunya -i inclús a l’estranger-, amb la companyia d’altres colles geganteres del país.