La Diputació de Girona posa en marxa les oficines territorials de suport a l’esport arreu de la demarcació

Diputació de Girona
Un moment de la presentació de les oficines territorials de suport a l'esport (OTSE), que va tenir lloc a la Diputació de Girona / Foto: Miquel Millan

N’hi haurà una per comarca i permetran coordinar polítiques esportives supramunicipals, optimitzar recursos i recollir necessitats d’àmbit local 

Donar suport i assessorar les entitats esportives i els ens locals de les comarques gironines per desenvolupar eines d’interès compartit, detectar necessitats i optimitzar recursos. Amb aquest propòsit, la Diputació de Girona, a través del servei d’Esports, ha impulsat la creació de les oficines territorials de suport a l’esport (OTSE) arreu de la demarcació.

L’embrió del projecte s’ha desenvolupat al Pla de l’Estany, on des del 2019 s’ha portat a terme una prova pilot per resoldre un conjunt de mancances detectades a la comarca, sobretot la complexitat de la gestió administrativa i la falta de personal, ja que únicament en tres dels onze municipis es compta amb un tècnic d’esports.

Els resultats han estat tan satisfactoris que la Diputació de Girona ha decidit extrapolar el projecte a les altres comarques de la demarcació. “La nostra és una proposta bàsica i volem que cada comarca la complementi amb el que realment necessita, respectant les seves pròpies singularitats. No és el mateix el que necessita la Cerdanya que la Selva“, ha exposat el diputat d’Esports, Jordi Masquef.

L’ens supramunicipal farà una aportació anual de 200.000 euros (25.000 euros per comarca), que enfortiran econòmicament els consells esportius per donar continuïtat a la seva tasca actual i, a més, per portar a terme projectes d’àmbit comarcal o territorial que, fins ara, no podien desenvolupar.

L’organització en xarxa, amb una oficina per comarca, també permetrà crear una estructura tècnica estable i professional que millorarà la coordinació entre territoris, entitats i administracions en polítiques esportives. Aquest fet, a banda de contribuir a optimitzar recursos, pot facilitar l’ús d’eines d’interès compartit (material), el foment d’accions intermunicipals (activitats i esdeveniments) i la detecció de necessitats en l’àmbit esportiu, com la promoció de tallers, cursos i càpsules formatives.

El tret de sortida simbòlic a la posada en funcionament de les OTSE s’ha fet en un acte a la seu de la Diputació de Girona, que ha comptat amb la presència dels presidents dels consells esportius gironins. Se’ls ha detallat el projecte, se’ls ha ensenyat la imatge dissenyada i, finalment, se’ls han entregat les plaques de les oficines respectives.

Cada oficina territorial de suport a l’esport farà un pla d’acció anual, on es concretaran les accions que ha portat a terme i, posteriorment, s’avaluarà quins aspectes cal millorar o en quins cal incidir en funció dels resultats obtinguts.