La DO Empordà distingeix l’enòleg Simó Serra i els col·lectius La Cuina del Vent i Cuina de l’Empordanet 

DO Empordà
Els premiats amb les autoritats / Foto: Josep Oliva (DO Empordà)

El consell regulador empordanès els ha concedit els guardons Bacus Emporità i Lledoner d’Or, respectivament, per la seva decidida aposta pels vins de l’Empordà

El Consell Regulador de la DO Empordà ha celebrat a Figueres el lliurament de la novena edició dels premis Lledoner d’Or i Bacus Emporità que anualment es concedeixen a persones, institucions o establiments que han destacat en la promoció o defensa dels vins empordanesos.

El guardonat del Bacus Emporità 2024 ha estat l’enòleg Simó Serra que durant més de cinquanta-cinc anys ha impulsat diversos projectes vinícoles a l’Empordà que han contribuït decididament a professionalitzar els processos per a l’elaboració del vi i a millorar-ne la seva qualitat. A més dels vins elaborats a la seva finca familiar de Cantallops, Serra també va treballar com a tècnic a la Cooperativa de Mollet de Peralada fins que aquesta es va integrar al Grup Peralada, on va exercir de director tècnic. Format a l’Escola d’Enologia de la Universitat de Ciències de Bordeus,  el reconegut enòleg també va contribuir a la creació de la Denominació d’Origen Empordà i en va ser assessor tècnic. 

Enguany, el Lledoner d’Or 2024 s’ha lliurat ex aequo a La Cuina del Vent i a la Cuina de l’Empordanet, dos col·lectius de cuiners empordanesos que al llarg d’aquests anys s’han consolidat com un dels principals prescriptors de la DO Empordà. Aquests xefs de reconegut prestigi han promogut els vins empordanesos a través de les seves cartes d’acord amb la seva filosofia d’oferir productes de proximitat de gran qualitat. A més, els dos col·lectius i el Consell Regulador de la DO Empordà mantenen un vincle històric i treballen plegats en la promoció de l’excel·lent oferta enogastronòmica del territori. 

L’acte de lliurament dels premis va tenir lloc a l’Auditori dels Caputxins de Figueres i va comptar amb l’assistència de Joan Gené, director de INCAVI; Xavier Guitart, delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Girona; Jordi Masquef, alcalde de Figueres, diputat de la Diputació de Girona i vicepresident primer del Patronat de Turisme Costa Brava Girona;  Agustí Badosa, president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà; Agnès Gasull, vicepresidenta del Consell Comarcal del Baix Empordà; Pere Casellas, vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Empordà; Lluís Periañez, membre del Comitè Executiu de la Cambra de Comerç de Girona i Manel Rodríguez, regidor de promoció econòmica de l’Ajuntament de Figueres.

Agrair la tasca dels premiats

Des del 2015, el Consell Regulador de la DO Empordà lliura anualment els premis Lledoner d’Or i Bacus Emporità. Amb aquesta acció, el Consell Regulador vol agrair la tasca dels premiats i alhora fer valdre la seva contribució en la difusió dels vins de la denominació.

En les seves primeres edicions el Bacus Emporità ha estat lliurat als sommeliers Josep ‘Pitu’ Roca i Agustí Ensesa; a l’enòleg Eduard Puig Vayreda; a l’Ajuntament de Figueres; al periodista empordanès Marc Testart; a l’exdirector gerent del Grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià, a la Ruta del Vi DO Empordà, i a l’expresident de la DO Empordà Xavier Albertí.

Pel que fa al premi Lledoner d’Or, s’ha lliurat a establiments de la restauració com el Motel Empordà, de Figueres; al Restaurant Ca la Maria, de Mollet de Peralada; el Restaurant Llevataps, de Girona, i l’Hotel Gastronòmic Es Portal, de Pals. També l’han rebut la fira Arrels del Vi, de l’Escala, i les distribuïdores Alregi (Wine Palace), amb seu a Vilamalla, Vins i Licors Grau, de Palafrugell, i Vins Estela, de Figueres.