La Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors clama en contra de la reducció de jornades del sector pesquer

Govern de la Generalitat
Confraria de Pescadors de Roses / Foto: Arxiu

El sector pesquer mira amb preocupació l’intent continuat d’assenyalar els pescadors com a responsables de la situació del recurs pesquer a la Mediterrània

En motiu de la reunió que es va dur a terme entre el Comissari de Pesca Europeu i els Ministres de Pesca dels Estats Membres, la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors (FNCCP), juntament amb la resta d’organitzacions del Mediterrani, han manifestat la seva preocupació i disconformitat davant una nova proposta de reducció de les jornades de pesca.
Durant els darrers temps, aquest mateix sector s’ha vist greument afectat per l’impacte que porta suposant els descens progressiu de les jornades de pesca per tal de seguir els criteris que es dicten dins del marc europeu. El sector pesquer català posa de relleu que porten temps reduint la seva jornada per sobre del que determina el propi Reglament del MAP, perquè aquests no tenen en compte les vedes biològiques fetes.

El sector mira amb preocupació l’intent continuat d’assenyalar els pescadors com a responsables de la situació del recurs pesquer a la Mediterrània. Davant d’aquesta acusació, el president de la FNCCP i Patró Major de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad, ha declarat que “hi ha molts factors que afecten els recursos de la nostra mar com per exemple la manca de nutrients, la humanització del litoral, el canvi climàtic, la gestió dels residus que van a parar a la Mediterrània”, asseverant Abad que “el sector pesquer no ha de ser el Calaix de sastre on posar-hi totes les culpes, nostres portem anys adaptant-nos i ara toca dir prou, ja no ens poden limitar més la nostra capacitat productiva, estem tocant punts que no son assumibles”.

Des de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors s’apunta que cal mantenir el nivell d’activitat per garantir la viabilitat econòmica i social del sector pesquer i que, en cas de no arribar al llindar establert, s’haurien d’introduir mesures de compensació econòmica a favor del sector, tant de les empreses i mariners com de les estructures que els donen serveis, és a dir, les Confraries.
Des del sector pesquer es vol posar de relleu la importància de la seva feina per abastir la demanda de la societat per consumir un producte fresc i de qualitat. A això cal sumar-hi els llocs de treball que es generen de forma directa i indirecta per tal de generar una economia circular amb garantia i una economia blava activa.
Des de la FNCCP s’apunta en que ja estan treballant amb les diferents administracions nacionals i estatals per posar de relleu la seva posició davant els organismes Europeus.