Ahir es va portar a terme una visita guiada a càrrec de l’arqueòleg, Lluís Palahí, per la història de la Vila Medieval de la Ciutadella de Roses
Dins el marc de la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic s’ha celebrat durant els darrers tres anys el Curs Internacional d’Arqueologia, que en el decurs dels dos últims exercicis ha portat a terme treballs d’excavació de la Vila Medieval de la Ciutadella.
Dos anys d’excavacions que l’Àrea de Cultura i Festes ha volgut aprofitar la Festa Major de Roses per fer difondre les tasques i troballes arqueològiques que els estudiants d’Arqueologia d’universitats catalanes i Europa, dirigits per l’arqueòleg. Lluís Palahí, han posat al descobert, organitzant una visita guiada que va anar a càrrec del mateix Palahí.
Visita que va ser presentada per l’alcalde de Roses, Joan Plana, el qual es va interessar per la procedència dels participants descobrint que a part de gent de Roses hi havia també provinents de Figueres i Barcelona, en concret una persona que està estieujant a casa nostra i una altra que “estic 6 mesos vivint a Barcelona i 6 mesos vivint a Roses”.
L’arqueòleg Palahí va iniciar la seva visitat explicant als assistents una mica la història de la Ciutadella, destacant que “en aquest recinte emmurallat podem reconstruir tota la història de Roses, des de l’època grega passant per l’època romana i la Vila Medieval fins arribar aquesta fortalesa moderna que tenim al voltant, que és la Ciutadella i que esdevé un gran parc arqueològic”.
Lluís Palahí, abans de dirigir als participants de la visita guiada fins a la Vila Medieval els va portar a diferents indrets de la Ciutadella, com l’església de Santa Maria, i un cop arribats a on s’han portat a terme els treballs arqueològics durant els dos darrers anys va ser quan va explicar “en aquí hem treballat aquests dos darrers anys. I ho hem fet en tota la part d’urbanisme que hi ha al voltant del carrer Major i carrer Nou, que són els dos vials principals de la Vila Medieval, i que ens han permès reconstruir tot el que seria la trama urbana i tota la illa de cases que hi havia entre tots dos carrers”.
El director de les excavacions, entre d’altres molts aspectes també va explicar que al lloc excavat tant per professionals com per estudiants d’arqueologia “hi havia unes 26 cases diferents, dins les quals s’han trobat elements de la vida quotidiana que ens ha possibilitat reconstruir una mica la historia i la vida de la gent que vivia a la Vila Medieval”.
Un dels objectius que té la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic i per extensió l’Àrea de Cultura i Festes és difondre el patrimoni de la Vila, per aquest motiu “vam pensar que seria molt adient fer-ho, a través d’una visita guiada, dins el context de la Festa Major, on a més la revista de la festa està dedicada a l’arqueologia”, va assenyalar el regidor de Cultura i Festes, Èric Ibáñez.
En anys anteriors, dins el cicle de conferències de la Càtedra, s’han explicat els treballs arqueològics realitzats a la Ciutadella, però “en aquest cas què millor que veure-les in situ, esdevenint una gran oportunitat que sigui el mateix director de les excavacions que les expliqui als assistents”, va indicar Ibáñez.
I continuant amb el patrimoni, per al proper dijous, 12 d’agost, està previst portar a terme una altre visita guiada, però en aquest cas al Rocam del Far i que anirà a càrrec dels geòlegs Elena Druguet i Jordi Carreras.