La Fundació Esclerosi Múltiple presenta un nou espai en el que ampliarà els seus serveis a les comarques de Girona

Fundació Esclerosi Múltiple
Rosa Masriera, Lluis Ramio, Jordi Viñas i Albert Carbonell durant la presentació del nou espai de la Fundació Esclerosi Múltiple a Girona

El nou centre de 180 m2 està situat a Salt i oferirà suport a les persones amb esclerosi múltiple i les seves famílies a les comarques gironines

S’estima que a les comarques de Girona hi ha prop d’un miler de persones amb esclerosi múltiple. Per tal de donar resposta a la creixent demanda, la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) ha posat en marxa les obres de rehabilitació i adaptació d’un nou espai després de firmar un conveni amb l’Hospital Santa Caterina de Salt. Aquest conveni permet ampliar els serveis de la FEM a les comarques gironines amb l’objectiu de millorar l’abordatge integral i l’acompanyament de les persones amb esclerosi múltiple i les seves famílies.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Salt, Jordi Viñas; Rosa Masriera, directora de la Fundació Esclerosi Múltiple; el Dr. Lluís Ramió, neuròleg responsable de la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple de l’Institut Català de Salut de Girona; Albert Carbonell Quer, president de l’Associació MIFAS; i diverses persones que viuen amb esclerosi múltiple a comarques gironines, entre elles Glòria Ramírez, que en representació del col·lectiu ha donat el seu testimoni.

Durant l’acte inaugural, l’alcalde de Salt ha remarcat que “el projecte representa una millora assistencial en l’abordatge de l’EM, i la constatació del compromís transversal en el territori per seguir assolint nous reptes en matèria de salut.”

Per la seva banda, la directora de la Fundació Esclerosi Múltiple, Rosa Masriera, ha destacat que el nou centre esdevindrà un espai d’acollida a les comarques de Girona, un punt de trobada on les persones amb esclerosi múltiple i les seves famílies hi puguin accedir sempre que vulguin i ho necessitin”. I ha afegit que l‘espai “donarà resposta a les necessitats de les persones a través de la dinamització d’activitats que promoguin els hàbits de vida saludable i benestar com ara tallers de nutrició, mindfulness, exercicis de manteniment i la gestió de grups de persones amb EM i de familiars. Igualment, serà un punt d’informació, tant per la persona amb esclerosi múltiple com pel seu familiar en assessorament legal, laboral, i de formació dels recursos existents.

“Aquest centre que avui presentem és molt necessari, perquè oferirà un conjunt de serveis complementaris a tota la feina que realitzem a nivell assistencial arreu del territori. Aquest espai per acompanyar i compartir experiències ajudarà a millorar la qualitat de vida de les persones amb esclerosi múltiple”, ha explicat el Dr. Ramió. 

Un estudi liderat per la FEM evidencia la necessitat d’un centre d’atenció integral

El nou espai neix arran de l’estudi que la Fundació Esclerosi Múltiple va posar en marxa l’any 2019, per detectar les necessitats sociosanitàries i les demandes de les persones amb esclerosi múltiple i el seu entorn familiar i oferir els serveis més adequats per millorar la seva qualitat de vida. 

L’estudi posa de manifest que les necessitats són més latents en el període en què les persones que viuen amb esclerosi múltiple finalitzen el seu període de neurorehabilitació a l’Institut d’Assistència Sanitària. És l’etapa en que les persones amb EM i el seu entorn familiar es troben sense recursos que donin resposta a les diferents necessitats en l’àmbit del manteniment físic, emocional i en l’autocura.

Pel que fa a les famílies, les principals necessitats detectades són la formació i suport especialment en moments crítics com el diagnòstic i el període de transició cap a noves etapes de l’EM. Els familiars reclamen assessorament sobre ajudes, temes legals i fiscals, i llei de dependència així com una formació específica de cures. 

Aquest 2022 arribarà l’ampliació dels serveis a Girona

L’obertura d’aquest nou espai, que comptarà amb una superfície de prop de 180 m2 a Salt, permetrà ampliar la xarxa de serveis ja existents a la demarcació de Girona.

A banda dels serveis que oferirà el nou centre, des de la Fundació es continuaran oferint  serveis com el d’atenció domiciliària, que permet rebre a domicili alguns tractaments del centre neurorehabilitador dirigit a aquelles persones amb una discapacitat que les impossibilita desplaçar-se fins a l’hospital. La Fundació també té presència dins la unitat d’EM de l’hospital Santa Caterina on ofereix informació sobre la malaltia i els recursos existents. 

Els precedents

La Fundació Esclerosi Múltiple ja va posar en marxa un Hospital de Dia a Salt per a persones amb esclerosi múltiple l’any 2002. Aquest hospital tenia 18 places diàries i va funcionar en diferents emplaçaments fins que a l’octubre del 2009 va passar a ser gestionat per l’Institut d’Assistència Sanitària de Girona (IAS), situat a l’hospital Santa Caterina. Avui, l’IAS té un conveni de col·laboració amb la FEM que dona continuïtat al projecte. Les noves dependències actuals permetran a la FEM recuperar la seu social gironina i ampliar els serveis que ofereix. 

Nou acord de col·laboració amb MIFAS Active i UEN

Precisament per ampliar els serveis, la Fundació Esclerosi Múltiple ha signat un acord de col·laboració amb MIFAS Active, entitat que presta serveis de caràcter social i assistencial a persones amb discapacitat física i la Unitat d’Estimulació Neurològica (UEN), empresa de neurorehabilitació que dedica tots els seus esforços a la rehabilitació física, cognitiva i psicosocial de les persones amb Dany Cerebral Adquirit (DCA) i altres afectacions del sistema nerviós central.  

Aquest conveni “posarà en marxa nous projectes i activitats a desenvolupar conjuntament a la demarcació de Girona Gper tal de cobrir les necessitats de les persones amb EM, assegurant la continuitat assistencial” ha afirmat Albert Carbonell Quer, president de l’Associació MIFAS.

La Fundació Esclerosi Múltiple  

Creada el 1989 a Barcelona com a entitat privada sense afany de lucre, la missió de La Fundació Esclerosi Múltiple és aturar l’impacte de l’esclerosi múltiple i millorar el benestar físic, psíquic i social de les persones que conviuen amb la malaltia. La Fundació compta amb una xarxa de centres neurorehabilitadors i ofereix serveis de formació i inserció laboral per a persones amb discapacitat física mitjançant el Centre Especial de Treball (FEMCET), a més d’impulsar campanyes de sensibilització i captació de fons, com ara el ‘Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple’, que amb més vint-i-cinc edicions és un dels actes solidaris més multitudinaris a Catalunya.