Els casos detectats s’han multiplicat per 3 en una setmana, fins arribar a l’índex de 127 casos per cada 100.000 habitants
L’Agència de Salut Pública de Catalunya confirma la situació d’epidèmia de grip, després que l’última setmana se n’hagin triplicat els casos, segons s’ha pogut constatar a través de la xarxa dels 11 hospitals sentinella distribuïts arreu del país. És una situació que es considera habitual per l’època de l’any i ha arribat uns dies abans respecte l’hivern passat.
Dels 43 casos greus confirmats als hospitals sentinella declarants pràcticament tots tenien factors de risc i el 75 per cent no estaven vacunats. La majoria evoluciona favorablement. Les soques circulants de forma majoritària estan incloses en el 1.000.000 de vacunes distribuïdes gratuitament per part del Departament de Salut des del mes d’octubre per a les persones amb factors de risc als centres de Salut, seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Salut Pública recorda que les vacunes es poden administrar encara ara, i que estan especialment recomanades a les persones amb malalties de base, com diabetis, obesitat mòrbida, afeccions cardiovasculars o malaties respiratòries.
En la majoria dels casos predomina el virus tipus A
La grip és una malaltia respiratòria causada pel virus gripal. Els virus gripals es classifiquen en diferents tipus (A,B,C) i subtipus, la circulació dels quals varia d’una temporada a una altra. El virus gripal A circula habitualment en totes les temporades gripals.
Durant els mesos de tardor i hivern, el Pla de vigilància de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC) coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) fa un seguiment del nombre de persones afectades (casos) per la grip, de les visites als centres sanitaris i de la mortalitat. Els objectius principals d’aquest Pla són la detecció precoç de l’epidèmia gripal, la caracterització dels virus circulants i la difusió d’una informació adequada.
Durant la present temporada 2013-2014, es detecta tant a Catalunya com a la resta de l’Estat i a nivell mundial un predomini en la circulació de virus gripal A.
Hem de tenir en compte que les persones adultes poden transmetre la grip des del dia abans de l’aparició dels símptomes, i fins a cinc dies després. En el cas dels nens, aquest període és de deu dies. Per evitar contagis és molt important prendre mesures d’higiene, com evitar tossir i esternudar a l’aire, utilitzar mocadors d’un sol ús i rentar-se les mans molt freqüentment.