La nova àrea d’esterilització de l’Hospital Trueta de Girona és capdavantera a Catalunya

Hospital Josep Trueta
Imatge de la nova àrea d'esterilització

La consellera de Salut, Olga Pané,va visitar aquesta nova àrea d’esterilització del Trueta, preparada per la futura ampliació del bloc quirúrgic

La consellera de Salut, Olga Pané Mena, va visitar ahir divendres l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, on va recórrer diferents espais on s’estan fent obres de millora, com són l’ampliació del Bloc Quirúrgic i de l’Hospital de Dia Oncohematològic i la Sala de Parts. També va visitar les plantes d’hospitalització de Medicina Interna i d’Oncologia, aquesta darrera renovada recentment.

Acompanyada pel gerent de la Regió Sanitària de Girona, Jaume Heredia, juntament amb la gerent del centre, Àngels Morales, i altres membres de la direcció, la consellera va visitar el Servei d’Esterilització, una àrea que ha estat renovada totalment durant el darrer any i mig i que s’ha posat en funcionament aquest mes de desembre. Amb aquesta obra, que forma part del projecte d’ampliació del Bloc quirúrgic, el centre se situa a l’avantguarda pel que fa als processos de rentat, desinfecció i esterilització del material clínic reutilitzable. La inversió en la nova àrea ha estat de gairebé 5 milions d’euros (3,5 corresponents als treballs d’execució de l’obra i d’adequació de les instal·lacions, i d’1,4 per l’equipament), els quals han permès que el Trueta disposi d’espai i d’equips innovadors, que compleixen amb els millors estàndards de qualitat i de sostenibilitat amb el medi ambient pel que fa a l’estalvi de consum elèctric i d’aigua.

L’espai, que ocupa una superfície de 465 m², ha estat dissenyat de manera que es garanteixi un flux eficient i segur del material, amb línies de rentat ben diferenciades I espais optimitzats segons els processos a realitzar. L’àrea també disposa d’una connexió interna amb el bloc quirúrgic millorada mitjançant la instal·lació de tres d’ascensors específics, un per al material brut i dos per a l’estèril, de manera que es facilita la logística per a cada intervenció quirúrgica. Cal recordar que, un cop l’ampliació del Bloc Quirúrgic estigui acabada, el Trueta passarà dels 11 quiròfans actuals a 16. D’aquesta manera, el centre s’avança al progressiu augment de la seva capacitat quirúrgica.

Amb l’entrada en funcionament de la nova àrea d’esterilització, el Trueta fa un salt qualitatiu pel que fa a un servei molt important dins l’activitat hospitalària, ja que s’encarrega de processar i garantir que l’instrumental que s’utilitza en les intervencions quirúrgiques, o bé en altres procediments, estigui en perfectes condicions d’esterilitat. En aquest context, l’àrea processa un elevat volum de material quirúrgic -prop de 3.000 quilos- , amb 9.610 cicles d’esterilització completats durant el 2023. Una xifra que es preveu superar aquest 2024 després de registrar-se 5.173 cicles entre gener i principis de juliol.

Materials seleccionats per a un manteniment i durabilitat òptim

Tot i seguir ocupant la mateixa ubicació a la primera planta, la nova àrea d’esterilització del Trueta presenta una completa transformació respecte a l’anterior. Els materials utilitzats en l’obra han estat seleccionats per complir amb els requisits d’higiene i seguretat i garantir la durabilitat i el manteniment adequat. La instal·lació també segueix les últimes normatives pel que fa a climatització, pressió i renovació de l’aire, que s’ajusta a cada zona per assegurar les condicions ambientals específiques requerides a cada sala.

L’espai es divideix clarament en línies independents segons el tipus de manipulació. La primera zona és per on accedeix el material brut procedent del bloc quirúrgic i d’altres serveis de l’hospital per procedir al seu rentat i desinfecció. Posteriorment, passa a la zona neta, on el material ja net i desinfectat es munta, s’ordena per a un nou ús i passa per les màquines d’esterilització just abans d’emmagatzemar-se. Aquesta configuraciópermet fer una esterilització adaptada a les característiques de cada material i garanteix la seva disponibilitat per al bloc quirúrgic i altres serveis de l’hospital.

Maquinària sostenible i adaptada als procediments quirúrgics més avançats

L’equipament d’última tecnologia s’ha distribuït posant la màxima atenció en la prevenció de qualsevol contaminació creuada entre les diferents zones i materials, així com facilitar el flux de treball. La nova àrea compta amb 5 rentadores termodesinfectores amb cicles d’alta velocitat, 6 autoclaus de vapor i 3 esterilitzadors de baixa temperatura per al material quirúrgic termosensible. Aquesta maquinària està adaptada a les pràctiques quirúrgiques més avançades, com la robòtica, la laparoscòpia o la cirurgia mínimament invasiva. En aquest context, destaca la incorporació d’un irrigador ultrasònic d’última generació, el primer instal·lat en un hospital català, que permet automatitzar la complexa etapa de preneteja de l’instrumental utilitzat en la cirurgia assistida per robot, així com altres materials específics de diverses especialitats.

Així mateix, per agilitzar el flux productiu s’han valorat els aspectes tècnics relacionats amb l’automatització, l’ergonomia i la connectivitat informatitzada. D’aquesta manera, s’eviten al màxim possibles errors humans i s’augmenten les opcions de tractament de les dades proporcionades pels equips, el que garanteix la traçabilitat de tots els processos.

Seguint el compromís del Trueta perquè les activitats del centre es desenvolupin d’una manera cada vegada més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, en el desenvolupament de la nova àrea d’esterilització s’han prioritzat aquells dispositius amb un consum més equilibrat pel que fa als subministraments d’aigua, aire o energia elèctrica necessària per funcionar. En aquest sentit, les rentadores termodesinfectores, tot i incrementar la seva capacitat de treball en quasi un 50% més de material quirúrgic, consumeixen aproximadament un 30% menys de volum d’aigua que les rentadores precedents.

Visita d’altres espais

La consellera Pané ha visitat també la Sala de Parts, on s’estan acabant les obres de millora, que han permès renovar les sales de dilatació, i disposar d’un nou quiròfan per a la realització de cesàries emergents i una àrea de reanimació postquirúrgica amb tres punts d’atenció materna i un punt de reanimació neonatal.

Acompanyada pel director general de l’Institut Català d’Oncologia, Joan Brunet, la consellera també ha visitat la Unitat de Trasplantament de Progenitors Hemopoètics i Teràpia Cel·lular, que s’ha posat en marxa recentment. La nova unitat compta amb uns equipaments innovadors que incorporen els últims avenços tecnològics, de manera que dona resposta als requeriments actuals de l’atenció al pacient oncohematològic. La renovada unitat compta amb 8 habitacions individuals completament equipades per a l’atenció dels pacients d’alta complexitat amb la possibilitat de monitorització continua així com per a poder realitzar tractaments de teràpia semi intensiva.

Nova reunió de la Comissió Paritària

La visita a l’Hospital Trueta s’ha realitzat després de la celebració d’una nova reunió de laComissió Paritària, que ja s’ha reunir en 9 ocasions des que es va constituir, el gener de 2021, després del pacte per a la ubicació entre Salt i Girona i Departament de Salut el juliol de 2020. Durant aquesta Comissió, la primera en la que participa Olga Pané, la consellera ha ratificat de manera contundent el compromís del Govern de la Generalitat de Catalunya en tirar endavant el Campus de la Salut. En aquest sentit, la consellera ha reiterat que el nou Campus “és un projecte estratègic per a la sanitat i pel territori, que aportarà més salut però també més cohesió, més activitat econòmica, constituirà un pol d’innovació i esdevindrà un impuls pel territori”. Pané ha subratllat que “és un projecte estratègic de Catalunya que millorarà la salut, no només de la ciutadania de les comarques gironines, sinó la de tot el país”.

La Comissió Paritària té la funció de facilitar la gestió conjunta entre les administracions implicades en el Campus de Salut i coordinar els tràmits urbanístics necessaris amb l’objectiu de promoure la transformació del nou centre hospitalari. En la constitució de la comissió Paritària, també es va constituir un grup de treball tècnic, integrat per representants de la Gerència d’Inversions i Patrimoni del CatSalut, de la Regió Sanitària Girona, del Departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori i dels ajuntaments implicats.