La colla PBA (Penya dels Bons Amics) és solidària, acull als que no tenen carrossa, és pionera, van ser el primers en anar al port després de les desfilades, que va esdevenir després en una tradició que encara es manté, i ara volen demostrar que per ballar rumba no n’hi ha ningú millor
Els i les integrants de la colla de la Penya del Bons Amics (pels col·legues, la colla PBA) després de mesos de navegació l’any passat a bord del seu vaixell pirata, es van quedar sense queviures, ja que recordem, anaven disfressats de Pirates Pobres.
En quedar-se sense menjar, van haver d’atracar al port més proper per tal d’omplir la seva despensa. I el port més a ma va ser Cuba. I amb les seves pistoles, espases i garfis van entrar en un local per arrasar-lo. Però, vet aquí que en aquest local l’únic que hi havia era gent cantant i ballant rumba, i ja que no havia gens de menjar, en lloc de posar-se a degollar van començar a ballar.
I aquest és el motiu pel qual els i les participants al Carnaval de Roses amb la colla PBA aniran disfressats per la festa de guany de rumbers llatins, tot i que un dels caps d’aquesta colla, Paco Jiménez, conegut com en Curro, va puntualitzar que “anem de rumbers perquè és una disfressa que no és molt complicada d’elaborar, i com que té molts de colors i és divertit ha agradat molt a la mainada”. Així, la carrossa l’estan decorant “amb un estil caribeny, quatre cocos, raïm, plàtans”. Ben pensat, així no passaran gana.
Un estil aquest, el caribeny, molt adient per l’actual climatologia que estem vivint al mes de febrer a Roses, tot i que pels dies de celebració del Carnaval s’espera que la temperatura baixi un xic, no ho farà al que seria normal (molta fred) per aquesta època.
La colla PBA no va disposar d’una barraca per la Festa Major de Roses, “no l’hem demanada mai ni la demanarem tampoc”, així que totes les despeses de la festa surten de la quota. Així que cadascú, i cadascuna, dels rumbers paguen “entre 60 i 80 euros, encara no et puc dir la xifra exacta perquè hem de fer números, però anirà per aquestes quantitats, ja que el que tenim estalviat d’altres anys ho destinem per fer la carrossa i perquè no hàgim de pagar un preu molt alt”, ha explicat en Curro. Uns diners amb els que no entra la modista, “que va a part”, perquè sinó ja seria la hòstia comparada amb la majoria de la resta de colles…
L’any passat, la colla PBA va participar al Carnaval amb un seixantena de pirates, però clar, sabent que aquesta professió és d’alt risc, que en qualsevol moment en poden treure un ull, o bé tallar un mà o fins i tot el coll (que és el que desgraciadament els hi va passar a molts), enguany només seran una trentena de rumbers els que desfilaran amb la Penya dels Bons Amics. En Curro, però, matisa, que “l’any passat el meu cunyat tenia uns amics que es van quedar sense carrossa i em va demanar si podíem venir amb nosaltres, i els hi vam dir que sí, només faltaria, però vam ser el doble que aquest any”. A això se li diu solidaritat.
Al Carnaval de Roses 2023, la Penya dels Bons Amics no va guanyar cap premi de disfressa, carrossa o coreografia, així que el número de sortida al sorteig va dependre de la sort, i “després del nº que ens va tocar l’any passat, quasi el 50 -el 46 per ser exactes- enguany volíem agafar entre els 20 primers”. I van tenir sort, perquè després del “terratrèmol” que va ocórrer durant el sorteig, sortiran amb el número 16.
De l’elit, la colla PBA pertany a l’elit del Carnaval si parlem de les colles que disposen d’un local per poder treballar en la seva carrossa. I és que disposen d’un des de fa ben poc, “exactament des de fa 32 anys, des que vam crear la colla”.
Trenta-dos anys de la creació de la colla PBA durant els que han vist de tot i els ha donat temps a fer de tot, fins i tot a ser pioners, ja que en Curro Jiménez ens explica que “nosaltres vam ser els primer en anar al port. El meu pescador era pescador, i va tenir que deixar d’anar a pescar i el van posar de guarda molls, i un any es va obrir el port perquè entréssim amb la carrossa i fer la festa en anar allà sense cap tipus de problema. I així és com es va originar acabar al festa al port després de les desfilades”.
I els “culpables” d’aquesta “moda” estarien disposats a deixar el port un cop acabada la desfilada per continuar la festa?
Un tema recurrent en les reunions del Consell de Carnaval és que a Roses es visqui més la festa de disfresses, ja que un cop acabada la desfilada totes les carrosses es queden al port i, excepte en llocs o bars molt concrets, no hi ha la sensació que a la Vila se celebri el Carnaval, per tant hem preguntat a les colles si estarien disposades a deixar el port, i que les carrosses, un cop ben planificat i organitzat, donessin la volta per situar-se al llarg de l’Avinguda de Rhode per a que els participants de les desfilades interactuessin pel carrers de la Vila.
I el cap de la colla PBA va afirmar que “per mi sí, estaria bé perquè som una colla que pensem que tot es faci pel poble, però si li preguntes al meu fill de 17 anys, o als fills d’aquesta edat d’altres membres de la colla, et diran que prefereixen quedar-se al port”.