La primera edició del FASTT d’hivern mostra com era la vida als micropobles de l’Alt Empordà en una exposició multidisciplinar

FASTT d'hivern
Una de les perfomance del FASTT d'hivern que es va fer a Pont de Molins

L’antiga fàbrica de jerseis d’Agullana, els safarejos i barberies, les històries que amaguen els objectes quotidians i les diferents convivències i maneres d’habitar els municipis, són alguns dels temes que vertebren la mostra

El Festival d’Arts Escèniques de l’Empordà va presentar ahir el resultat del procés creatiu impulsat aquesta tardor per part de la Cia Kunstant i diversos veïns i veïnes dels micropobles del FASTT. Per tal de continuar dinamitzant la vida als micropobles altempordanesos, l’associació ha proposat per primera vegada una activitat d’hivern, de la qual ha resultat una exposició multidisciplinar en forma de dispositiu escènic de memòria viva, integrada per una part instal·lativa i una part performativa.

El projecte s’ha pogut veure a Ordis (part d’instal·lació) i Pont de Molins (performance i vermut) rebent la visita d’un centenar de persones, que vam poder apreciar el resultat del treball que durant el mes de novembre diversos veïns de Garrigàs, Ordis, Agullana, Palau de Santa Eulàlia, Sant Climent Sescebes i Rabós han fet. Tots ells, sota el paraigua de la comissió del FASTT han recorregut els micropobles on té lloc el festival per recollir fotografies, gravacions sonores, mapes, documents, objectes i relats orals, que han servit per crear la instal·lació.

La mostra ha recollit la memòria viva dels micropobles de l’Alt Empordà a partir de relats de vida dels veïns i veïnes. Així doncs, ha estat un espai per reflexionar sobre els espais que habitem i transitem al territori, així com testimoniar com viuen i es relacionen les persones que formen part d’aquests micropobles.

L’antiga fàbrica de jerseis d’Agullana –com a símbol de la dona treballadora en l’àmbit rural–, els safarejos, bars o barberies com punts de trobada dels municipis, les històries que amaguen els objectes quotidians i les diferents convivències i maneres d’habitar els pobles, són alguns dels temes que han vertebrat la mostra.

El públic també ha pogut interaccionar amb l’espai gràcies a diverses narracions que han gravat els veïns i veïns –en les que explicaven records o experiències de temps passats– a un estudi de ràdio fictici per on han anat passant persones que eren entrevistades o diversos punts de l’exposició on es formulaven preguntes i s’oferien fulls i llibretes per deixar constància de les respostes.

La comissió de veïnat del FASTT

L’Associació FAST, a més del festival, coordina la comissió de veïnat, que format pels veïns i veïnes dels diferents municipis del projecte, té l’objectiu de trobat espais de debat i de socialització entre els diferents habitants. La comissió es reuneix entre una i dues vegades al mes durant tot l’any amb la finalitat de crear una xarxa de participació i col·laboració.

Periòdicament, s’organitzen excursions per conèixer el paisatge i arquitectura dels municipis, sopars de germanor, sortides al teatre i xerrades amb diferents professionals de les arts escèniques. A més, el festival proposa cada any un projecte de creació escènica que es desenvolupa i es presenta en el marc del FASTT sota el nom de Micropobles a escena. 

Les inscripcions a la comissió estan obertes tot l’any i són totalment gratuïtes. Només cal enviar un correu a info@fastemporda.cat o contactar amb un dels Ajuntaments dels micropobles del FASTT.