La Revista de la Festa Major de Roses, publicació festiva i de recuperació de la memòria històrica de la Vila

Revista Festa Major de Roses
Portada de la revista

Presoners, conflictes entre pescadors, episodis bèl·lics, arquitectura, geologia i el programa cultural i festiu centren la Revista de Festa Major de Roses

Revista Festa Major de Roses
Moment de l’acte de presentació de la Revista de la Festa Major de Roses

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el primer tinent d’alcalde, Carles Pàramo,i el regidor de Cultura, Marc Danès, han presentat aquest matí la revista que l’Ajuntament de Roses edita, cada any, amb motiu de la Festa Major que se celebra al mes d’agost. Una publicació que ha esdevingut ja una tradició i que, per tant, ja té els seus fidels seguidors entre els vilatans, ja que dels seus continguts es descobreixen fets històrics, anècdotes, tradicions i personatges relacionats amb la vila.

Així, la voluntat municipal és la de facilitar i apropar a la ciutadania el coneixement sobre el passat històric, anècdotes i trets que han intervingut al llarg dels segles en la configuració de la Roses actual. A més, la revista, amb un format atractiu i concís “amb el qual és més fàcil arribar al públic que no pas amb un llibre”, ha assenyalat Mindan, resulta una plataforma de divulgació idònia dels estudis, descobertes i anàlisis històrics realitzats per diferents professionals i estudiosos vinculats amb Roses, a través dels quals, els rosincs i rosinques “són coneixedors del que ha passat a la Vila d’una manera divertida a la vegada que pedagògica, i sentir-se orgullosos de l’evolució de Roses fins el que és ara, a l’actualitat”, ha destacat l’alcaldessa.

Enguany la revista, “que és el resultat del treball realitzat en els darrers mesos” ha afirmat Danès, compta amb 58 pàgines editades en un catàleg a color, que contenen una introducció de l’alcaldessa, cinc articles sobre Roses signats per autors experts en diferents àmbits, “algun d’ells ponent al cicle de conferències ‘Roses, un poble amb molta història i un recull dels poemes guanyadors de la III edició dels Jocs Florals de Roses celebrats la passada primavera”, ha significat el regidor de Cultura, així com el programa d’activitats de la Festa Major.

Entre els textos, es poden trobar l’article dels arxivers municipals de Roses, Josep Maria Barris i Pol Messeguer, que parlen i mostren a través de diferents gravats i documents de les característiques de la Guerra de Successió i de la forma de vida a la població en el transcurs d’aquest període.

El periodista i actual tècnic del Departament de Cultura de l’Ajuntament de Roses, Enric Matarrodona, “ofereix també una interessant explicació sobre un fet ben poc conegut entre la ciutadania: l’existència d’un camp de presoners ubicat a Roses durant la guerra civil, concretament a l’idíl·lic escenari de la cala Pelosa, al Cap de Creus”, ha explicat Pàramo.

Un altre dels treballs és l’extracte del llibre “Un mar de conflictes. La pesca a Roses durant l’Antic Règim (de 1592 a 1835), obra de l’historiador Marcel Pujol. Concretament, el fragment seleccionat explica l’origen del conflicte entre ‘ànecs’ i ‘esquenapelats’ o, el que és el mateix, entre els pescadors rosincs i els escalencs, que a partir de 1741 van protagonitzar nombrosos plets per la presència de pescadors de l’Escala al mar i cales de Roses.

L’arquitecte i fotògraf Marc Torra presenta en la part central de la revista alguna de les imatges que ha realitzat amb motiu d’un encàrrec fotogràfic sobre el Castell de la Trinitat de Roses, i parla de la dimensió icònica i paisatgística de l’obra.

Per últim, un text divulgatiu sobre l’elevat interès científic i històric dels components geològics de la Badia de Roses tanca l’apartat d’articles de la present edició, per donar pas als poemes guanyadors de les categories Rosa Natural Roja, Rosa Natural Groga i Rosa Natural Blanca de la darrera edició dels Jocs Florals de Roses.

Dues edicions a l’any

Revista Festa Major de Roses
Portada de la revista

La voluntat de l’Ajuntament és editar dues publicacions d’aquestes característiquesa l’any. Un seria per aquesta època estival i l’altre de cares a l’hivern, “amb la voluntat de recuperar la memòria històrica de Roses”, ha destacat Pàramo. Una revista que també es podrà consultar a través de la rosespedia.

L’Ajuntament ha editat un total de 3.500 unitats, que a partir de demà, divendres 8 d’agost, estaran disponibles de forma gratuïta a les dependències municipals de la plaça Catalunya, a la Biblioteca de Roses i a l’Oficina de Turisme per a totes aquelles persones interessades a fer-se amb un exemplar.