Des d’avui, divendres 2 d’agost, la Revista de la Festa Major de Roses 2024 està disponible, gratuïtament, a la Biblioteca Municipal, a l’Oficina de Turisme i a l’Ajuntament
L’alcalde de Roses, Josep M. Martínez, i la regidora de Cultura i Festes de Roses, Sílvia Ripoll, han presentat aquest matí la revista que l’Ajuntament edita anualment amb motiu de la celebració de la Festa Major.
Enguany, la revista està dedicada a la tasca arqueològica i a l’estudi del patrimoni rosinc duts a terme per la Càtedra d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de Roses. “Hem volgut fer un mono-tema de la Càtedra perquè enguany s’han celebrat jornades participatives obertes a la ciutadania, on qui ha volgut ha pogut saber més sobre les troballes i l’estudi a la que han estat sotmeses per part dels arqueòlegs i arqueòlogues, i que l’any vinent obrirem aquesta participació als centres educatius de Roses”, ha assenyalat Ripoll.
Josep Maria Martínez ha destacat al fil de la Càtedra d’Arqueologia que “sorprèn, quan comentes amb veïns i veïnes de Roses que tenim un patrimoni històric de gran envergadura, que hi ha vilatans que encara no el coneixen, i això entristeix molt perquè nosaltres, que som els ambaixadors dels nostres propis turistes i visitants, què no sapiguem dir-les que a banda de la platja i d’un bon restaurant també tenim un patrimoni a visitar. I això no ho podem dir sinó ens ho creiem, per tant, el missatge que vull enviar és fer tot el possible per visitar el nostre patrimoni de la Ciutadella i, per extensió, del Castell de la Trinitat”.
Des d’avui, divendres 2 d’agost, la revista està disponible, gratuïtament, a la Biblioteca Municipal, a l’Oficina de Turisme i a l’Ajuntament.
Contingut de la Revista de la Festa Major de Roses 2024
Marc Bouzas, director de la càtedra d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de Roses, obre la revista parlant dels serveis que ofereix la càtedra, fruit del conveni signat entre l’Ajuntament de Roses i la Universitat de Girona l’any 2018, amb l’objectiu de treballar en la recerca, conservació, gestió i promoció del patrimoni arqueològic del municipi.
El mateix Bouzas, juntament amb Lluís Palahí, director dels treballs arqueològics de la càtedra, ofereixen dos articles més: el primer d’ells ofereix un recorregut per la vila medieval de la Ciutadella, explicant la configuració de la seva trama urbana, el barri en l’època medieval i els edificis militars d’època moderna; mentre que el segon article explica les darreres campanyes d’excavacions realitzades al monestir de Santa Maria de Roses, que han permès obtenir noves dades sobre els seus inicis i el seu final.
Per últim, l’exalcalde Roses, Carles Pàramo, repassa la gestió municipal de la Ciutadella, passats trenta anys de la seva adquisició. Els tres articles s’acompanyen d’un recull fotogràfic del recinte monumental i de les diferents àrees intervingudes arqueològicament per la càtedra.
La revista inclou també tota la programació de la Festa Major, així com les presentacions de l’equip de govern de l’ajuntament i de la regidora de Cultura i Festes, Sílvia Ripoll. Enguany s’han editat un total de 2.000 revistes, que a partir d’avui estan disponibles gratuïtament a l’Ajuntament, a l’Oficina de Turisme i a la Biblioteca Municipal.