La salut mental i l’addicció a les pantalles, els principals problemes dels joves de l’Alt Empordà

Consell Comarcal de l'Alt Empordà
Moment de la presentació de l'avanç de l'estudi sobre salut mental juvenil a l'Alt Empordà

L’aïllament social, el consum de aerosols i begudes energètiques, la falta de descans, els sentiments com la frustració, l’angoixa, episodis de pànic o la pressió social i acadèmica són també alguns dels temes que als joves de la comarca

L’estudi que fa la diagnosi de la salut dels joves de l’Alt Empordà ja està quasi enllestit. Fa pocs dies, el Consell Comarcal i la Fundació Ferrer i Guàrdia, els principals impulsors del treball, han presentat un avançament dels resultats, en el marc de la Taula de Salut Juvenil, que volen dur a una revisió de les polítiques de joventut comarcals. Uns resultats que, avancen, denoten un clar canvi de tendència des de la pandèmia.

La salut mental i emocional dels joves, les violències i assetjaments sexuals, els trastorns alimentaris i l’autoimatge, i l’addicció a les pantalles són les principals problemàtiques dels joves altempordanesos, segons aquest estudi. Però també el Síndrome de Hikkikomoni (o aïllament social), el consum de vàppers, aerosols i begudes energètiques, la falta de descans, els sentiments com la frustració, l’angoixa, episodis de pànic o la pressió social i acadèmica són alguns dels temes que els afecten més directament.

L’acte de presentació d’aquests resultats es va dur a terme a la Sala de Plens del Consell Comarcal, presidit pel vicepresident del Consell Comarcal, Josep Maria Bernils, i amb la presència de professionals de diferents àmbits presents a la Taula Interinstitucional de Salut Juvenil de l’Alt Empordà.

Bernils va recordar, en la presentació de l’acte, que “la salut juvenil, i molt especialment la prevenció, ens preocupa moltíssim a l’hora de desenvolupar les polítics de Joventut del Consell Comarcal. Dos àmbits en els quals s’ha treballat especialment han estat la prevenció en el consum de drogues i l’educació sexual, alhora que també ms’ha fet palesa, des de la pandèmia, la necessitat d’abordar la salut mental i el benestar emocional”.

La participació de tots els assistents a la sessió va ser cabdal per extreure’n algunes conclusions per fer front als problemes esmentats anteriorment, com la creació de grups de treball, o potenciar el treball interinstitucional entre professionals de joventut, de salut juvenil, de seguretat o amb el professorat, entre d’altres. Es preveu que la publicació i presentació definitiva d’aquest estudi es faci durant el mes de maig.