La setmana dels barbuts, tradicionalment una de les més fredes de l’any a Catalunya, ha fet honor enguany al seu nom

Del dilluns 13 al dijous 16 de gener les glaçades han estat gairebé generals a Catalunya, amb inversió tèrmica i mínimes de -5 a -10 ºC a l’interior

Entre el dilluns 13 i el dijous 16 de gener de 2025 s’han produït glaçades gairebé generals, especialment les matinades de dimarts i dimecres, quan la temperatura només ha estat lleugerament positiva en alguns sectors del litoral o punts de muntanya mitjana, a conseqüència de la inversió tèrmica. Per tant, es pot afirmar que la setmana dels barbuts, tradicionalment una de les més fredes de l’any a Catalunya, ha fet honor enguany al seu nom.

La temperatura mínima es va situar entre els -5 i els -10 ºC a l’interior i a diversos trams del prelitoral, amb glaçades arran de mar, sobretot a la Costa Brava. La taula següent recull els valors mínims comarcals inferiors a -8 ºC mesurats per la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM).

3 matinades especialment fredes

Després que el diumenge 12 glacés bàsicament a les àrees de muntanya i en alguns sectors del nord-est i de l’interior, la matinada del dilluns 13 les glaçades ja van arribar fins a punts de la costa. En alguns sectors del Priorat, la Conca de Barberà o el Baix Camp no hi feia tant de fred des del gener de 2017, amb -11,9 ºC de mínima a Prades (Baix Camp).

El dimarts 14 de gener la matinada va ser encara més freda a zones baixes, no només de l’interior sinó també prop de la costa. Amb -5,9 ºC, l’estació d’Ulldecona – els Valentins (Montsià) feia 14 anys que no mesurava una temperatura tan baixa. Ara bé, la mínima del dia i de l’episodi es va assolir a Das – Aeròdrom (Cerdanya), amb -12,8 ºC.

El dimecres 15 es va accentuar la inversió tèrmica, amb temperatura superior a la normal a muntanya, però les glaçades van tornar a ser gairebé generals. La temperatura mínima va tocar fons a la vall de l’Ebre i la Costa Daurada, on l’estació de Vinyols i els Arcs – Cambrils (Baix Camp) va mesurar -3,8 ºC, la temperatura més baixa de tota la seva sèrie de 35 anys, lleugerament inferior als -3,6 ºC del 23 de gener de 2023. Cal destacar també els -7,7 ºC de Benissanet (Ribera d’Ebre), la seva temperatura més baixa des del 14 de desembre de 2007 (-9,5 ºC).

El dijous 16 encara va glaçar a gran part de Catalunya, llevat de les comarques del nord-est, però la temperatura s’havia començat a recuperar arreu.

Nits de fred intens exclusivament a zones baixes

Tot i que el cap de setmana passat el vent del nord va implicar l’arribada d’una massa d’aire més fred i sobretot molt sec a Catalunya, la temperatura no va ser especialment baixa. Ara bé, les condicions que vam tenir immediatament després, a partir de la nit de diumenge a dilluns, van afavorir un notable refredament nocturn gràcies a la combinació de cel serè, absència de vent, baixa humitat relativa i nits encara molt llargues.

La persistència durant diverses nits consecutives d’aquestes condicions ha permès que s’assolissin alguns valors de temperatura mínima excepcionals a zones baixes, i en canvi a zones de muntanya fossin fins i tot superiors als normals. Si bé ja és habitual que la inversió tèrmica s’intensifiqui a mesura que passen els dies després de l’arribada d’aire fred, quan s’imposa l’anticicló, l’inici de la fredorada va ser atípic, per l’absència d’una important irrupció freda.

La primera fredorada important des del gener de 2023

El mapa següent mostra el nombre de dies que les diverses estacions de la XEMA han superat el llindar de perill per fred entre el diumenge 12 i el dijous 16 de gener. A les àrees de muntanya no s’ha superat cap dia, i en canvi a les fondalades de l’interior i del prelitoral fins a 4.

En 4 dies, 137 dels 182 punts de mesura de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) han superat almenys un dia el seu llindar de perill per fred. L’episodi es pot considerar una onada de fred, si més no pel que fa a la temperatura nocturna, ja que a diverses fondalades de l’interior, prelitoral i Prepirineu s’ha superat el llindar de fred 3 dies consecutius, i fins a 4 dies a sectors de Ponent i la vall de l’Ebre. Els dies que es va superar de manera més extensa van ser el dimarts 14 (122 estacions) i el dimecres 15 (108 estacions).

Al conjunt de Catalunya, es tracta de l’episodi de fred més destacat des de la segona quinzena de gener de 2023, quan vam tenir una fredorada més llarga i generalitzada, si bé en alguns casos feia força més anys que no s’assolien valors de temperatura mínima tan baixos com els d’aquesta setmana.

La cota de neu s’ha situat en general entre els 800 i els 1.000 m, de manera que la neu ha agafat bàsicament al Ripollès i a sectors elevats de l’Albera, la serralada Transversal i sobretot al Montseny, on el gruix ha superat puntualment els 10 cm.