La sobirania alimentària va protagonitzar el primer Fòrum del Cap de Creus

Primer Fòrum del Cap de Creus
Shoowcooking de Iolanda Bustos a l'Aula Gastronòmica de Roses que va servir per cloue el primer Fòrum del Cap de Creus

Celebrat a l’espai de subhasta del peix i a l’Aula Gastronòmica de Roses, en aquest primer fòrum es van tractar els principals reptes de la sobirania alimentària al territori

Aquest passat dissabte es va celebrar al moll de pesca de Roses, concretament a l’espai de la subhasta del peix i a l’Aula Gastronòmica, el primer Fòrum del Cap de Creus dedicat a la sobirania alimentària titulat Viu el Cap de Creus. Una jornada que es va emmarcar en el projecte EmpowerUs, que té com a objectiu empoderar a les comunitats costaneres davant dels desafiaments del canvi global, que poden afectar a la biodiversitat marina posant entredit la seguretat alimentària, els mitjans de vida, així com el patrimoni cultural i natural. Aquest projecte es desenvolupa en diferents indrets de Bulgària, Irlanda, Finlàndia, Noruega i Xipre, a més de Roses, entre d’altres, on és liderat per la rosinca Dra. Sílvia Gómez, del del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la UAB.

I el fòrum celebrat a Roses va tenir com a finalitat “parlar i debatre sobre allò que ens preocupa del Cap de Creus per després posar sobre la taula possibles accions per redreçar la situació”, va afirmar Gómez. I aquest primer fòrum ha estat dedicat a la Sobirania Alimentària al Cap de Creus “perquè fa referència a les activitats productores com és la pesca, un activitat econòmica que havia estat entre les principals a Catalunya, i ara està en una situació de vulnerabilitat”, va assenyalar l’antropòloga, per remarcar, pel que fa a la vulnerabilitat que “en aquest fòrum s’han posat en conjunt tota una sèrie de problemàtiques ramaderes, agrícoles i pescadores per intentar buscar una aliança i fer front als seus problemes”.

Al llarg de la jornada es van celebrar un total de quatre taules, que sota el títol “Noves/velles solucions per a una alimentació sostenible”, “La proteïna de proximitat i els seus beneficis per a la salut i el territori”, “Tast formatge, embotit i vi”, i “Pesca i aqüicultura sostenible a la recerca de l’equilibri”, van debatre sobre l’alimentació que prové de la pesca, la ramadera i l’agricultura, amb la participació de científics i experts dels tres sectors primaris, i va finalitzar el fòrum amb un showcooking anomenat La gastronomia turquesa (la cuina marinera del Cap de Creus), va a anar de la coneguda com la xef de les flors, Iolanda Bustos.

Aquest primer Fòrum del Cap de Creus va ser coorganitzat per l’empresa Inspira Gastronomia, compromesa amb la difusió de l’alimentació de proximitat, sostenible i inclusiva, i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).