El llibret, titulat “Atenció digna a les persones”, recull nou drets que se centren en el valor social, el valor moral i la dignitat de les persones més vulnerables
La Taula Comarcal pels Drets de les Persones Grans de l’Alt Empordà ha elaborat el document “Atenció digna a les persones”, una publicació en què es descriuen nou drets per reconèixer el valor social, el valor moral i la dignitat de les persones i com evitar situacions de maltractament quan aquestes son més vulnerables. L’objectiu d’aquesta publicació és ser una guia per als serveis sanitaris i socials i donar a conèixer els drets i prevenir els maltractaments a les persones a qui es dona suport social i/o sanitari i a les seves famílies. És una eina més dins de tot el treball de sensibilització i formació que fa la Taula, a més de complir amb una de les seves principals reivindicacions, la de garantir una atenció basada en els drets i el bon tracte.
L’edició del document ha estat possible gràcies a l’Ajuntament de Figueres, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i la Fundació Salut Empordà, amb el suport de la Fundació “la Caixa”, el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i la Taula Comarcal pels Drets de les Persones Grans de l’Alt Empordà.
La publicació destaca, en la seva introducció, que el punt de partida per a l’elaboració ha estat l’atenció basada en drets, com diu l’article primer de la Declaració Universal dels Drets Humans: “Aquí neix el concepte de dignitat, el qual forma part del preàmbul de la majoria de lleis, especialment les que tenen com a subjecte les persones amb algun grau de discapacitat o dependència”.
El document es va presentar en públic per primer cop al novembre del 2024, en el marc de la 4a edició de la jornada “Els drets de les persones grans: bon tracte, envelliment amb sentit i atenció integral”, que va tenir lloc a l’Auditori dels Caputxins de Figueres. L’han elaborat Mª Eugènia Sala, Arcadi Boixaderas i Ramon Sans, en representació del Consell de la Gent Gran del Consell Comarcal de l’Alt Empordà (CCAE); Esther Celda, directora d’Atenció Intermèdia de la Fundació Salut Empordà (FSE); Glòria Pla, en representació de l’Àrea de Benestar Social del CCAE; Laura Guerrero, de la Residència Toribi Duran-Fundació Santa Llúcia; Marta Muñoz, de la Fundació Altem, i Ricard Catalan, del Grup MIFAS. Hi han col·laborat Sandra Devesa, coordinadora de la Unitat de Treball Social de la FSE; Oriol Turró, coordinador de l’Institut de Recerca Glòria Compte de la FSE; Pilar Monreal, en representació del Grup de recerca Envelliment, cultura i salut de la Universitat de Girona, i Roger López, tècnic de l’Àrea de Benestar Social del CCAE.
Recull de nou drets
El document, de 16 pàgines, exposa exemples de bones pràctiques associades a l’articulat de cadascun dels drets, presentats en aquest ordre:
- Dret 1. Dret a no ser discriminat en el tractament per raó d’edat, sexe, orientació sexual, religió, opinió, o qualsevol altra circumstància personal o social, i a ser tractat amb el respecte i la consideració que corresponen a la seva dignitat
- Dret 2. Dret a la intimitat
- Dret 3. Dret a l’autonomia, a prendre les pròpies decisions i assumir els riscos
- Dret 4. Dret a l’assistència legal de les autoritats públiques per tal de garantir el gaudiment dels drets propis
- Dret 5. Dret a ser protegit de qualsevol forma de maltractament en els àmbits familiar, públic i assistencial
- Dret 6. Dret a exercir lliurement els drets polítics i la pràctica religiosa o espiritual, respectant la llibertat de les altres persones i el funcionament de l’establiment
- Dret 7. Dret a considerar com a domicili propi l’establiment residencial on viu i a mantenir la seva relació amb l’entorn familiar i social
- Dret 8. Dret a ser cuidats per professionals amb formació de base, continuada i adient
- Dret 9. Dret a l’atenció sanitària en les condicions de la resta de la ciutadania. El llibret es tanca amb un corpus legislatiu en què es referencien els diferents drets per qui vulgui ampliar la informació jurídica.