L’entitat ha organitzat avui un debat per valorar la temporada turística i parlar de les perspectives davant la canviant situació econòmica
La Taula Gironina de Turisme (TGT), per mitjà del Grup de Recerca en Economia, Indústria i Serveis de la Facultat d’Economia de la Universitat de Girona (UdG), està treballant en un nou estudi sobre el perfil del turista que arriba a la demarcació a través de l’aeroport de Girona, amb l’objectiu d’obtenir dades precises i actualitzades i informació d’aquets tipus de passatgers i dissenyar noves estratègies conjuntes que contribueixin a seguir allargant la temporada i atraure turisme de qualitat. També es vol posar en valor l’aeroport de Girona com a punt clau d’entrada de passatgers al país i, per aquest motiu, l’estudi també inclou el perfil del turista que té com a destinació final Barcelona. Entre d’altres indicadors, es vol saber què aporten a l’economia gironina i catalana. Ho ha anunciat el president de la Taula Gironina de Turisme, Jordi Martí, a la cloenda de la jornada que s’ha organitzat avui a la Sala de Graus de la Facultat de Dret de la UdG. El 2008, la Diputació de Girona, per mitjà de la UdG, va fer un informe sobre els hàbits dels usuaris de l’aeroport, on es recollia el perfil bàsic dels visitants, amb una aproximació al càlcul de l’impacte econòmic directe. El nou estudi liderat per la degana de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UdG, Anna Garriga , més ampli, permetrà conèixer el perfil actual de turista i definir un full de ruta tenint en compte els reptes actuals.
Des de la Taula Gironina de Turisme es considera que el paper de l’aeroport de Girona va molt més enllà de les comarques gironines i el seu turisme i, per aquest motiu , es proposa a les administracions que abans de plantejar nous projectes potenciïn les infraestructures existents. L’entitat manté que allargant la temporada l’elevada capacitat de generació de llocs de treball del sector seria més estable i es faria un ús més eficient de la infraestructura turística, en consonància amb el que es planteja al país i a Europa, aportant un major creixement a l’economia gironina. Martí ha avançat que, segons la informació de què es disposa, les enquestes desmuntaran tòpics respecte a algunes destinacions de la Costa Brava que sempre es menystenen. La recollida de dades de l’estudi, a través d’enquestes que s’estan fent a peu d’aeroport, s’allargarà fins al desembre .
Segons ha explicat Martí, “des de la TGT treballem per posar les bases d’una oferta turística de futur més sostenible, que rebi turistes tot l’any i que aporti encara més valor i qualitat al territori i aquest estudi serà una eina molt important per fer-ho possible”.
Prudència davant la canviant situació econòmica
En una taula rodona moderada pel degà de la Facultat de Turisme de la UdG, Joaquim Majó, els representants de les diferents associacions que formen part de la TGT han coincidit a assenyalar que el sector turístic encara no ha recuperat l’activitat econòmica prèvia a la pandèmia. Si bé el balanç de la temporada pel que fa a l’ocupació ha estat positiu, això no es traduirà en els comptes finals de les empreses degut a l’encariment dels costos provocats per la crisi energètica, la inflació i l’encariment de la matèria primera. A l’hora de parlar de les perspectives, les associacions es mantenen prudents davant la canviant situació econòmica i han reclamat a les administracions que impulsin mesures que contribueixin a revertir aquesta situació i iniciatives que promoguin la eficiència energètica.
El president de l’Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, ha manifestat que durant el setembre i octubre el sector ha registrat ocupacions mitjanes del 75%. Gotanegra ha destacat el gran esforç que estan fent des de fa temps els càmpings per ser cada vegada més sostenibles i ha reclamat més agilitat en els permisos per poder instal·lar plaques fotovoltaiques. També ha reclamat més complicitat de les administracions per fer realitat la tant reivindicada desestacionalització de la temporada; manté que els serveis per al turisme han de seguir funcionant més enllà dels mesos d’estiu.
En relació als apartaments turístics, el sector ha iniciat un final de temporada d’estiu amb un 70% d’ocupació i el ritme de reserves per aquests darrers mesos de l’any també és bo. El vicepresident de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona, Toni Garcia, ha destacat que “s’estan allargat les estades mitges dels clients, la qual cosa fa més sostenible la nostra activitat en termes econòmics i mediambientals”.
Pel que fa als hotels, el vicepresident de la Federació d’Hostaleria de les comarques gironines, Josep Carreras, ha explicat que al setembre han registrat una ocupació mitjana del 65% . En el balanç del que portem d’any, la Federació destaca que les pernoctacions han baixat un 4%. El sector espera tornar a recuperar de cares al 2023 els grups que arriben amb tour operadors .
El turisme rural té, de moment, una previsió d’ocupació molt altes fins a final d’octubre.
Per la seva banda, la gerent de l’Associació Catalana d’Agències de Viatges especialitzades, Catiana Tur, ha explicat que aquest estiu un 50% de les agències de viatges han igualat o han superat la facturació de l’any 2019 i també s’ha recuperat l’antelació amb la que es fan les reserves. En relació a les dades d’ aquesta tardor, també s’espera igualar o superar la facturació del 2019.
El director de l’Aeroport de Girona-Costa Brava, Vicent Pallarés ha posat en valor la tasca de la Taula Gironina del Turisme “com a dinamitzador del sector des del seu lideratge per marcar la trajectòria de futur”. A més, ha remarcat el paper de la Universitat de Girona, assenyalant que “el suport acadèmic a la nostra tasca és garantia de que la professionalitat demostrada pel sector es consolida plenament i aporta el plus de qualitat que el sector exigeix”.
Segons dades de la Fundació Eurecat proporcionades pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, de l’1 de gener al 30 de setembre han arribat a la demarcació de Girona 7.252.033 turistes que han generat 23.896.361 pernoctacions. En comparació amb l’ocupació registrada en el mateix període del 2019, la destinació ha experimentat un creixement global del 6,9 % pel que fa al nombre de turistes i un increment global del 3 % quant al nombre de pernoctacions a les diverses tipologies d’allotjaments turístics oferts. Jaume Dulsat, diputat provincial i vicepresident primer del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, ha manifestat que “ens satisfà haver fidelitzat el turista domèstic i haver recuperat, en bona part, el turisme internacional”.
Per la seva banda, durant la jornada CaixaBank ha presentat un estudi sobre la despesa turística en destí, on es conclou que la despesa domèstica i internacional a les comarques gironines, s’ha incrementat de gener a agost un 15% en relació a les dades de 2019. Roser Prats, responsable CaixaBank Hotels & Tourism de la Territorial Catalunya ha destacat també que a diferència del 2021, aquest any ja s’ha recuperat la despesa del turista internacional que ha tingut un creixement del 9% els primers 8 mesos de l’any.
Pel professor de la Facultat de Turisme de la UdG, José Antonio Donaire, que ha parlat dels nous desafiaments del turisme responsable, la clau està en anar equiparant els consums dels visitants als dels residents i, si es pot, reduir-los; i les empreses del sector turístic es poden adaptar a les noves circumstàncies incorporant l’eficiència tecnològica als seus processos productius.
La delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, que ha fet la cloenda de la jornada, ha manifestat que “des del Govern estem treballant en la transformació del nostre model turístic per fomentar un turisme més ètic, innovador i responsable, i per proporcionar als visitants una oferta de més qualitat i diversificada, menys estacional i concentrada territorialment. Ho estem fent a través d’un Compromís Nacional per un Turisme Responsable amb el qual volem fer compatible l’activitat turística amb la vida als nostres municipis. I això ho fem de la mà del sector, un sector referent que és un motor econòmic indiscutible del país i de les comarques gironines”.
Taula Gironina de Turisme
La Taula Gironina de Turisme està integrada per l’Associació de Càmpings de Girona; la Federació d’Hostaleria de les Comarques Gironines; l’Associació Turística d’Apartaments (ATA); l’Associació Catalana d’Agències de Viatges (ACAVe), Associació de Parcs Aquàtics; l’Associació Catalana de Ports Esportius i Turístics; l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava; Turisme Actiu; l’Aeroport Girona-Costa Brava, la Universitat de Girona (UdG); la Cambra de Comerç de Girona; la FOEG; PIMEC, Banc de Sabadell i CaixaBank.