S’ha presentat un decàleg de bones pràctiques que conté vuit normes bàsiques per evitar la vulneració dels drets de les persones grans
La Taula Comarcal pels Drets de les Persones Grans ha complert tres anys amb la consolidació d’una xarxa de treball a l’Alt Empordà que s’estructura en tres comissions, la de Sensibilització Comunitària, la de Centres i Serveis Socials i Sanitaris i la de Suport de Casos Complexos. El suport i l’assessorament, juntament amb la formació de professionals i de la ciutadania i el desenvolupament d’eines per afavorir els drets de les persones grans, són els eixos principals de la tasca que porten a terme les comissions.
En la sessió plenària anual de la Taula, que es va celebrar el 12 de juny a la Sala d’Actes de l’Hospital de Figueres, es va fer la presentació d’un decàleg de bones pràctiques que conté vuit normes bàsiques per evitar la vulneració dels drets de les persones grans. Entre les frases que recull el document, hi ha aquestes: “Vull que em tractin com una persona adulta, sense paternalismes, infantilització i sobreprotecció”, “La meva decisió: viure i morir dignament”, “Els meus drets: rebre una atenció sanitària com la de la resta de ciutadans” i “Decidir i participar, facilitant-me el poder exercir els meus drets polítics i pràctica espiritual”. En aquest sentit, les comissions de la Taula Comarcal pels Drets de les Persones Grans treballen de forma intergeneracional, amb accions conjuntes amb escoles i instituts, ciutadania en general i representants de persones grans.
En el plenari, d’altra banda, també es va informar que el 2023 es van registrar 28 persones grans que havien estat víctimes de maltractaments a l’Alt Empordà, 2 més que el 2022 i 14 més que el 2021.
Intervenció professional i conscienciació ciutadana
La Taula Comarcal pels Drets de les Persones Grans, encapçalada per la Fundació Salut Empordà (FSE), el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i l’Ajuntament de Figueres, es va crear fa tres anys per promoure una xarxa de treball i d’acció comunitària que faciliti la prevenció de situació de maltractaments, a més de potenciar la mirada preventiva sobre aquest fenomen, tant des de la perspectiva de la intervenció professional com pel que fa a la conscienciació ciutadana. Està formada per una trentena de professionals del territori procedents dels àmbits social, de salut, educatiu, policial, jurídic i associatiu, que s’han agrupat en les tres comissions de treball. L’objectiu és aconseguir una comarca inclusiva, cuidadora, respectuosa i participativa.