L’objectiu d’aquestes sessions és aportar pràctica esportiva adaptada i relació social a un col·lectiu de risc, per millorar el seu estat físic i emocional, a més d’alentir l’evolució de la malaltia
Amb l’objectiu d’afavorir la pràctica del tennis taula entre persones afectades de Parkinson, l’ABS l’Escala i el Club Tennis Taula CER l’Escala han posat en marxa un nou programa de sessions setmanals, que compta amb un total de vuit participants. El grup el formen persones usuàries de l’ABS l’Escala que han estat proposades per professionals del CAP Moisès Broggi i per l’equip RBEC (Referents de Benestar Emocional Comunitari). L’activitat té una durada d’una hora i es fa a la Sala Polivalent de l’Escala, una instal·lació adaptada i amb accés en ascensor a qualsevol dels seus espais.
Les sessions s’estructuren a partir d’un pla d’exercicis i jocs validats pel personal sanitari i d’acord amb les indicacions de la fisioterapeuta de l’ABS l’Escala, Anna Tudela. A part de les persones afectades de Parkinson, els organitzadors també han impulsat la creació d’un altre grup per a persones afectades d’Alzheimer, que iniciarà les sessions de tennis taula més endavant. Anna Tudela explica que “el tennis taula permet la interrelació social ja que es necessita un contrari, o bé un company en cas de jugar dobles, a banda d’adaptar i potenciar els jocs per equips”, afegint que “més enllà del gaudi de la pràctica d’aquest esport, es tracta d’una activitat en què es treballen la percepció visual, la concentració, el control motor, la coordinació i diferents funcions mentals”.
Beneficis de salut, físics i socials
L’objectiu d’aquesta activitat és aportar pràctica esportiva adaptada i relació social a un col·lectiu de risc, per millorar el seu estat físic i emocional, a més d’alentir l’evolució de la malaltia. “És una acció que toca quatre eixos fonamentals: teràpies, activitats esportives, acompanyament i inserció social”, diu Anna Tudela. Quant als beneficis, n’hi ha de salut i físics, per una banda, i de socials, per l’altra. Sobre els primers, en destaca la motivació a augmentar la pràctica regular d’exercici físic també fora de les sessions, al domicili del pacient. A més, la iniciativa serveix per demostrar que una intervenció no farmacològica produeix millores en els processos motors i cognitius ajudant a alentir l’aparició de dèficits severs que poden arribar a la demència. Pel que fa als beneficis socials, és important tenir en compte la interrelació que es crea entre les persones participants. I també la possibilitat d’accedir a campionats oficials de tennis taula per a aquest tipus de pacients.
El personal sanitari de l’ABS l’Escala farà un seguiment de l’evolució de cadascuna de les persones participants, per comprovar els beneficis que els aporta l’activitat. Les dades que es recullin seran tractades i analitzades per professionals de l’Institut de Recerca Glòria Compte de la Fundació Salut Empordà.