L’ACA determina que l’aqüífer del Fluvià Muga torni a l’escenari d’emergència, arran del descens del nivell d’aigua

Agència Catalana de l'Aigua
Visor de la sequera amb la situació actual a les conques internes catalanes

Aquest aqüífer, que abasteix a 22 municipis de l’Alt Empordà, se situa en un nivell de 14,37 metres sobre el nivell del mar

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha determinat un nou canvi en l’estat de la sequera a l’àmbit de les conques internes. Arran de la resolució del director de l’Agència, que es publicarà demà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), es declara que l’aqüífer del Fluvià Muga, que abasteix a un total de 22 municipis de l’Alt Empordà, passi de l’escenari d’excepcionalitat al d’emergència. S’adopta aquesta decisió arran del descens de nivell d’aquesta massa d’aigua subterrània, que encadena un descens continuat des de l’estiu d’enguany, situant-se en 14,37 metres sobre el nivell del mar.

Els municipis que passen a l’escenari d’emergència són Agullana, Capmany, Garriguella, la Jonquera, l’Armentera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga, Vilamacolum i Espolla. Precisament avui, l’ACA ha mantingut una reunió telemàtica amb representants d’aquests municipis per explicar aquest canvi d’escenari.

Situació de la sequera a les conques internes, amb els nous canvis.

Les mesures que s’han de complir en la fase d’emergència fixen una dotació mitjana de 200 litres per habitant i dia (dada que inclou els consums domiciliaris, els usos econòmics i els municipals), prohibir el reg de zones verdes amb aigua potable, permetre només el reg de zones esportives per a la pràctica d’esport federat, reduir el reg agrícola en un 80%, entre d’altres. Pots consultar totes les mesures d’aquest escenari en aquest enllaç.

També hi haurà canvis en la situació de sequera a Vallirana, que fins ara estava en emergència per petició del propi Ajuntament. Al millorar la situació de les reserves, aquest municipi passarà de l’emergència a l’alerta, estan així en el mateix escenari que la unitat de la qual depèn, que és Anoia Gaià. Recordar que des de l’ens d’abastament Ter Llobregat s’està treballant en connectar el municipi a la xarxa Ter Llobregat i incrementar així la garantia d’aigua.

Els nous pous de Peralada, a la primavera

Arran de la situació de la sequera que viu aquesta zona del país des de fa 4 anys, l’Agència Catalana de l’Aigua està impulsant la construcció de 5 nous pous a l’entorn de Peralada, que permetran millorar les extraccions de l’aqüífer i millorar la seva gestió. Aquesta actuació, pressupostada en 4,4 milions d’euros, és previst que estigui operativa a partir del mes de març.

L’actuació s’està materialitzant fruit de l’acord assolit a finals del mes de juliol de 2024 a través de l’ACA, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, l’Ajuntament de Peralada i la Mancomunitat Intermunicipal d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau, Palau-Saverdera i Pedret i Marzà. Un cop les obres estiguin enllestides, el consell comarcal assumirà la titularitat i la gestió dels pous.