En els últims cinc anys, Cadaqués ha registrat un increment de gairebé el 50%, passant dels 6,2 milions d’euros del 2019 als més de 9 milions d’euros previstos per a l’any vinent
El ple ordinari d’aquest mes d’octubre de l’Ajuntament de Cadaqués, celebrat aquest passat dijous, va aprovar un pressupost de 9.168.541 euros per a l’exercici del 2025, una xifra que representa un increment de l’1,82% pel que fa als ingressos i a les despeses respecte a l’últim any. Des que el 2019 l’actual equip de govern va assumir la gestió del consistori, el pressupost ha crescut gairebé un 50%. En només cinc anys, s’ha passat dels 6,2 milions d’euros als 9,2 milions d’euros actuals, en gran mesura gràcies a l’augment de les subvencions i també a la racionalització, gestió i control de la despesa. L’increment acumulat durant aquest mateix temps és del 109%, arribant fins als 12.880.484 euros, si es tenen en compte també les subvencions obtingudes dels fons Next Generation (uns 3,7 milions d’euros), partida que no figura en el pressupost ordinari. Potenciar el desenvolupament sostenible, enfortir els serveis públics i fomentar la cultura i l’educació esdevenen els pilars fonamentals a partir dels quals s’han treballat aquests pressupostos. Pel que fa als ingressos, destaca un augment en determinats impostos i taxes a partir d’una millor gestió i la concentració dels esforços en projectes clau per a la sostenibilitat turística del municipi.
Elaborats a partir de la voluntat continuista respecte als últims exercicis, els pressupost municipal de Cadaqués per al 2025 té com a principal objectiu mantenir una gestió responsable dels recursos públics, prioritzant les inversions en aquelles àrees que generen un major impacte positiu per a la ciutadania. El consistori es compromet a garantir la transparència i la participació ciutadana en les decisions que afecten al futur col·lectiu del municipi. El pressupost pretén, entre d’altres mesures, fomentar polítiques prioritàries per al desenvolupament de Cadaqués, continuar projectes ja iniciats (sobretot aquells que estan finançats per fons europeus), optimitzar la gestió municipal amb l’eficiència i l’eficàcia com a prioritats, garantir una administració solvent que pugui donar resposta a les necessitats de la ciutadania, mantenir l’equilibri pressupostari, i actuar amb prudència i realisme ajustant les despeses a les necessitats reals.
Pel que fa a la partida d’ingressos, l’apartat dels impostos directes reflecteix l’increment en la base de l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica i la previsió d’augment de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) de naturalesa urbana per al 2025. Els impostos indirectes mantenen les mateixes previsions que en el pressupost de l’últim any. Les taxes i preus públics creixen, sobretot pel que fa la taxa de llicències urbanístiques, que manté la tendència a l’alça. El 2024 es van preveure 60.000 euros anuals, però a finals d’agost aquesta quantitat ja superava els 141.000 euros, pel que s’ha augmentat aquesta previsió. També puja la taxa per serveis esportius degut al creixement del nombre d’usuaris i a una gestió més eficient. S’incrementen un 2,5% les transferències corrents, apartat que inclou les aportacions per participació en els Tributs de l’Estat, en els Tributs de la Generalitat i els ingressos provinents de la Diputació de Girona i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Per contra, els ingressos patrimonials baixaran degut a la tendència descendent de l’Euríbor i també disminueixen les transferències per capital. En aquest últim cas, el consistori ha decidit centrar els seus esforços en l’execució de les actuacions finançades per les subvencions procedents dels fons europeus Next Generation, per un import de 3.711.943,44 euros.
En el capítol de despeses, el consistori ha realitzats diversos ajustaments per adaptar-se a la realitat econòmica amb l’objectiu de garantir una gestió eficient dels recursos. Puja el cost de personal a partir d’un increment salarial del 1,86%, mentre que les despeses corrents en béns i serveis experimenta un creixement moderat per sota del 2% perquè la majoria de les previsions de serveis i activitats es van analitzar i licitar en els dos exercicis anteriors, el 2023 i 2024. Tot i això, augmenta un 23% el cost del servei d’Abocador, encara que l’impacte s’ha pogut minimitzar a partir de la política de racionalització adoptada per l’Ajuntament. El desemborsament pel que fa a les despeses financeres i als passius financers també va a l’alça, degut a la concertació d’una operació de crèdit a llarg termini per valor de 2 milions d’euros destinada a l’adquisició d’un immoble situat al número 6 del carrer Vigilant. Mentre que les subvencions nominatives a entitats es mantenen en els mateixos termes, s’ha decidit incrementar per sobre del mínim legal el fons de contingència, existent per fer front a imprevistos, a causa de la incertesa geopolítica i econòmica global.
El consistori ha pautat un seguit d’inversions essencials enfocades al manteniment i a la millora dels serveis municipals, que tenen relació en diferents àmbits: des de la seguretat fins a la infraestructura urbana i tecnològica. En aquest apartat està previst invertir en millores urbanes, enllumenat públic, salvament marítim, mobiliari urbà, deixalleria, equipaments municipals, armilles per a la policia local i actuacions esportives, entre d’altres. L’Ajuntament també especifica l’esforç econòmic que s’ha realitzat en l’exercici actual per a l’adquisició de la Casa Rahola, operació que s’ha tancat per un import de 2.460.000 euros. L’objectiu d’aquesta compra, seguint el Pla de Govern Municipal, servirà per dotar aquesta infraestructura d’una biblioteca pública i d’un centre cultural i artístic per promoure la cultura comunitària amb la voluntat de contribuir a la construcció del teixit cultural al poble.
L’alcaldessa de Cadaqués Pia Seriñana, va explicar que “mantenim una clara evolució i un creixement des que vam assumir la gestió de l’Ajuntament. Aquest 2025 podrem seguir cobrint les necessitats bàsiques i continuarem invertint en el municipi per donar resposta a les necessitats dels ciutadans. També serà un any important per posar en marxes totes aquelles inversions que tirarem endavant amb els fons Next Generation. Malgrat l’esforç que ha suposat la compra de la Casa Rahola, això no repercutirà gaire en el pressupost perquè, com hem fet sempre, hem actuat amb prudència, ajustant-nos a les necessitats reals i això ens ha permès mantenir l’equilibri”, va cloure Seriñana.