L’Ajuntament de Llançà va viure un ple municipal mogut

IAEDEN-Salvem l’Empordà i SOS Costa Brava
Moment de la concentració dels ecologistes a les portes de l'Ajuntament de Llançà

Ecologistes de la IAEDEN-Salvem l’Empordà i SOS Costa Brava rebutgen abans i durant la sessió plenària de l’Ajuntament de Llançà nous projectes urbanístics previstos al municipi

Aquest passat dilluns, 7 d’abril, la IAEDEN-SE i SOS Costa Brava van convocar una concentració davant l’Ajuntament de Llançà coincidint amb la celebració del ple municipal que incloïa dos projectes urbanístics polèmics en l’ordre del dia.

La protesta va reunir una cinquantena de persones que prèviament a l’inici del ple municipal van fer la lectura del comunicat (que es pot llegir a sota) on van mostrar el seu rebuig a la nova aprovació provisional de les modificacions al Pla de Millora Urbana de La Farella i a l’aprovació inicial del desenvolupament del sector PE-2 Roses de Llançà, a tocar del Rec d’en Feliu.

Posteriorment, van omplir la sala de plens per seguir de prop les votacions relacionades amb aquests dos projectes; que van ser aprovats per un estret marge de 6 vots a favor i 5 en contra, enmig de tensió i expectació.

Les entitats denuncien que Llançà ha arribat al límit urbanístic i rebutgen més construcció.

Alerten que ambdós sectors afecten zones de gran valor ambiental. La zona del projecte del Rec d’en Feliu, molt a prop del sector de Super Fener, on ja van haver protestes per part de les mateixes organitzacions davant l’inici de les obres d’urbanització, es troba tocant al Parc Natural del Cap de Creus i els terrenys tenen pendents superiors al 20%, cosa que, segons la normativa urbanística vigent, els faria incompatibles amb la classificació com a sòl urbà. També adverteixen que la part de mar del Rec d’en Feliu és una zona inundable i que la pineda de la platja de la Farella és un espai natural que cal preservar.

COMUNICAT

Salvem La Pineda de la platja de La Farella i el rec d’en Feliu

Som aquí davant de l’Ajuntament per dir NO a la nova aprovació provisional de les modificacions al Pla de Millora Urbana de La Farella i a l’aprovació inicial del desenvolupament del sector PE-2 Roses de Llançà a tocar el rec d’en Feliu a Fener.

Som aquí avui dilluns 7 d’abril de 2025, per fer MEMÒRIA:
A finals dels anys 60, els 70 i els 80, la costa llançanenca va ser ocupada progressivament per centenars d’apartaments a Grifeu, Els Estanys, Les Carboneres, La Farella, Cau del Llop i Fener.

A finals dels anys 90, l’ocupació va continuar a l’Argilera, amb la venda de terrenys municipals a canvi de quatre duros.

El 2004, i gràcies a la mobilització popular, es va poder salvar la península de Cap Ras. Ara, dos dècades després, ens toca salvar els dos últims racons costaners verges que queden lliures per construir en el terme municipal de Llançà. No volem convertir el camí de ronda en un passeig rodejat d’apartaments. Llançà ja ha esgotat tota la seva capacitat d’urbanització a la costa.

Malgrat que a la part de muntanya de Fener ja han començat les obres, nosaltres la Iaeden-Salvem l’Empordà i SOS Costa Brava defensem que aquests terrenys no reuneixen els requisits per ser qualificats com a “sòl urbà” i que, a més, es troben en una ubicació d’alt valor paisatgístic i ambiental, llindant amb el Parc Natural del Cap de Creus.

A més, aquests terrenys tenen un pendent superior al 20%, fet que, segons la normativa urbanística vigent, és incompatible amb la seva classificació com a sòl urbà.

Potser no serem a temps d’aturar les obres fetes a Super Fener, però sí que podem salvar la Pineda de la Platja de la Farella i la part de mar del Rec d’en Feliu a Fener, zona inundable i també amb una pendent superior al 20%.

NI UN PAM MÉS DE CIMENT A LA COSTA!!

SALVEM LA PINEDA DE LA PLATJA DE LA FARELLA I EL REC D’EN FELIU

Iaeden-Salvem l’Empordà i SOS Costa Brava