L’Àrea Bàsica de Salut de l’Escala amb el suport de l’equip de mediadores interculturals del Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha preparat una formació per assegurar el coneixement de les mesures preventives per fer front a possibles brots de la Covid-19 en la campanya de temporers de la fruita a l’Empordà
La Generalitat de Catalunya i els Consells Comarcals de l’Alt i el Baix Empordà han posat en marxa un circuit assistencial per proveir d’atenció social i sanitària als temporers de la poma que a partir d’aquest dilluns 10 d’agost feinegen a ambdues comarques. L’Equip mèdic de l’Àrea Bàsica de salut de l’Escala amb el suport de les mediadores interculturals del Consell Comarcal de l’Alt Empordà realitzarà una formació per assegurar el compliment de la normativa bàsica per evitar la propagació de la Covid-19.
Aquestes directrius s’han confeccionat per contenir la situació epidemiològica de la Covid-19 i evitar entorns susceptibles d’esdevenir un focus epidèmic. El pla s’ha redactat conjuntament amb els departaments de Salut, Treball, Afers Socials i Famílies i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, juntament amb els empresaris i cooperatives de la poma així com els equips d’atenció primària de Torroella de Montgrí (que gestiona Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà), l’Escala (Fundació Salut Empordà) i Roses/Castelló d’Empúries (Institut Català de la Salut).
La presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Sònia Martínez, explica que “aquest pla és una garantia per contenir un possible brot epidemiològic i que no es reprodueixin situacions viscudes en altres territoris”.
El pla vol garantir la deguda protecció de la salut de totes les persones que intervenen en el sistema de producció, manipulació i transport de la matèria primera i elaborada des de la finca a l’agroindústria, així com la protecció general de la població. També es considera essencial garantir la producció en quantitat, qualitat i seguretat d’aliments a Catalunya de manera que s’asseguri el proveïment de la població i del conjunt de les indústries agràries que en depenen.
A l’Alt Empordà hi ha un total de 1.337 hectàrees de pomeres i al Baix Empordà 1.144. El pla estima que l’increment de població en la temporada de collita de la poma és d’una persona per cada dues hectàrees, tot i que aquesta xifra varia segons la producció. Enguany, els productors d’ambdues comarques preveuen la contractació d’unes 1.700 persones durant tot el període de collida que s’estén del 10 d’agost fins al 15 de novembre. El total de persones que treballen a la campanya s’estima entre 2.500 i 3.000 persones; d’aquestes un 40 % ja estan en el sector de forma fixa.
El pla preveu tres espais diferenciats on s’atendrà els temporers que presentin símptomes de la Covid-19 o hagin estat en contacte amb persones susceptibles de tenir la malaltia. Aquests dispositius temporals es podran incrementar segons l’evolució de la pandèmia en el col·lectiu. Tots els centres es troben a la comarca de l’Alt Empordà.
Les tres ubicacions són gestionades per Creu Roja a través d’un conveni entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Cada espai disposarà d’un responsable que gestionarà la logística de funcionament.
Els espais
L’Espai-trànsit té una capacitat de 56 llits distribuïts en 28 habitacions que estarà destintat a ubicar les persones pendents de resultats de PCR i que no tenen garantit un aïllament en condicions en el seu domicili habitual. L’espai estarà sectoritzat en dos àmbits; un pels possibles casos de Covid-19 i un altre pels contactes d’un possible positiu.
L’Espai-refugi té una capacitat de 30 places i servirà per fer quarantena. S’hi allotjaran persones que han estat contactes estrets d’un cas positiu i han obtingut una PCR negativa però tenen dificultats per garantir una quarantena correcte en el seu lloc de residència.
El darrer dels espais és l’anomenat Espai-salut i té una capacitat de 20 places. Està destinat a ubicar-hi persones positives amb Covid-19 i que no presenten símptomes o una situació clínica lleu.
Les mesures
A banda dels dispositius, també es realitzarà una tasca informativa per assegurar que el personal de les plantacions és coneixedor de la malaltia, les vies de transmissió del virus i les mesures de prevenció individuals a prendre, fent especial èmfasi en les mesures higièniques. Es lliurarà als treballadors agrícoles un exemplar de la publicació Recomanacions per a persones que treballen a la companya de la recollida de la fruita en l’idioma el seu idioma nadiu.
Als empresaris també se’ls facilitarà un seguit de recomanacions bàsiques per resoldre els dubtes que puguin sorgir durant el procés. Entre les directrius que hauran de seguir s’estableixen mesures de caràcter preventiu com la presa de temperatura a l’inici i finalització de la jornada laboral, la utilització de mascaretes i guants, si la feina ho permet, així com la utilització de gels hidroalcohòlics o fonts de rentat per facilitar la higiene de mans.
La formació prevista adreçada a responsables de plantacions i magatzems es portarà a terme el proper dijous 13 d’agost i dimarts 18. Aquesta formació està orientada a facilitar una capacitació per conèixer millor la malaltia, les mesures de protecció i els circuits que cal utilitzar. També s’ha posat en marxa un grup de difusió i emergència amb el conjunt dels agents dels diversos municipis que participen d’aquest operatiu.
Els mediadors interculturals facilitaran la traducció de tots els missatges de veu per tal de garantir i assegurar la correcta difusió d’aquests missatges a tota la població.