El comissari de l’exposició “La petjada dels americans del Pení a Roses i més enllà”,Toni Salamanca, cedeix tot el material, tant digital com a físic, que va emprar per a la seva creació
Ahir al matí, el comissari de l’exposició “La petjada dels americans del Pení a Roses”, Antoni Salamanca, va lliurar a l’Arxiu Municipal de Roses tot el material digital i físic del que es va composar aquesta mostra, que després d’inaugurar-se l’11 de gener de 2024 a la Sala SUF, amb una multitudinària afluència de públic, va itinerar per la comarca de l’Alt Empordà, exposant-se, ja sota el títol “La petjada dels americans del Pení a Roses i més enllà”, a Vilajuïga, concretament a la seu del Parc Natural de Cap de Creus, i després a La Cate de Figueres.
I ara poc més d’un any després de veure la llum, Toni Salamanca ha decidit que tot el material de l’exposició el conservi l’Arxiu Municipal de Roses “perquè la itinerància de l’exposició la donem per finalitzada després de passar per Vilajuïga i Figueres, i tot i que la nostra idea era que arribés a la base EVA nº 4 del Pení, finalment, però, no va fructificar la proposta que vam fer a l’Ajuntament Roses i la mostra no s’ha pogut veure al lloc que va esdevenir el centre neuràlgic de l’estada dels americans a Roses”, va afirmar el comissari de l’exposició.
El material físic que Toni Salamanca va lliurar als arxivers municipals, Josep Maria Barris i Pol Messeguer, va ser, concretament 12 plafons de mida 120×80 cm i quatre més de 60×90 que recollien les més de 100 fotografies i explicacions sobre la petjada dels militars americans a Roses i l’Alt Empordà. I el mateix material els hi va donar, en format digital, recollit en una unitat de memòria USB.
I el principal motiu pel qual els arxivers municipals van recollir tota la documentació “és poder conservar tota la feina que va fer Antoni Salamanca per crear l’exposició i preservar, així, la memòria del pas dels americans per Roses els anys 60, tot i que ja es va celebrar una pel cinquantenari, aquesta mostra té un enfoc diferent, més orientat a les persones, a la recuperació oral dels testimonis i, per tant, tota aquesta documentació té un valor que des de l’Arxiu Municipal hem de conservar tant en el material físic com en el digital que el comissari de l’exposició ens ha cedit”, va explicar Jep Barris.
Exposició ‘40 anys de transhumància. De la Vall de Ribes al Cap de Creus i als masos de Roses’
Antoni Salamanca va aprofitar l’ocasió de la cessió del material de l’exposició “La petjada dels americans del Pení, a Roses i més enllà” a l’Arxiu Municipal per desvetllar que actualment “estic immers en la itinerància d’una exposició fotogràfica titulada ‘40 anys de transhumància. De la Vall de Ribes al Cap de Creus i als masos de Roses’ , i que ja he presentat a Pardines i Planoles”. I que quan l’hagi presentat a Ripoll, la capital del Ripollès, la portarà cap a Roses “amb la col·laboració d’entitats que vulguin participar-hi”.
Toni Salamanca va voler, un cop més, “agrair a totes aquelles persones i famílies que van donar suport econòmic per poder fer l’exposició dels americans al Pení i, encara més, a les que em van facilitar fotografies i historial oral d’aquella època”. Un agraïment que va fer extensiu a totes les persones que l’han facilitat informació i fotografies per a la mostra de la actual sobre la Transhumància.