Consulta sobre salut sexual dirigida a joves menors de 24 anys que ofereix atenció tots els dijous al CAP Ernest Lluch de Figueres
El programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de l’Alt Empordà, que gestiona la Fundació Salut Empordà (FSE), ofereix a joves fins a 24 anys assessorament, orientació i informació sobre salut sexual i reproductiva, de forma totalment confidencial i individual. Es fa en el marc de la Tarda Jove, un programa que es recupera a partir d’aquest mes de maig a l’Alt Empordà per proporcionar un acompanyament dirigit per part d’una llevadora. Es tracta d’una consulta presencial, que ofereix atenció cada dijous a la tarda durant quatre hores, de 15:30 a 19:30 hores, al CAP Ernest Lluch de Figueres, a la consulta de la llevadora que es troba a la primera planta. Les professionals que s’ocupen d’aquest servei són llevadores de l’equip ASSIR, sota la coordinació de la seva responsable, Maria Martínez. I hi pot acudir població jove de tota la comarca.
En la consulta, es dona resposta a demandes de temes relacionats amb mètodes anticonceptius, embaràs, anticoncepció d’emergència, menstruació, infeccions de transmissió sexual (ITS), conductes de risc, afectivitat, sexualitat o violència de gènere, entre altres temes. La persona pot assistir individualment, acompanyada o en parella, sense demanar cita prèvia. En l’atenció, es preserva respectuosament la identitat i la intimitat de la persona. Es tracta principalment d’aclarir-li qualsevol dubte perquè visqui la sexualitat d’una forma lliure, responsable i saludable.
“És un espai lliure i obert a la persona jove sense un límit mínim d’edat i fins als 24 anys”, afirma una de les llevadores de l’ASSIR que fa atenció a la Tarda Jove, Vittoria Casullo, per explicar tot seguit que “per fer ús d’aquest servei no és necessari passar per cap taulell d’admissions ni d’administració del CAP. El o la jove simplement pot venir i no cal que demani hora. Pot compartir amb nosaltres el que vulgui. Tant si es vol fer una prova perquè ha tingut alguna conducta de risc o ha estat amb una persona de la qual sospita que pot tenir una malaltia de transmissió sexual, com si vol parlar simplement de les primeres relacions sexuals perquè té dubtes”. Casullo remarca que “aquest és un espai d’intercanvi en el qual l’esfera de l’afectivitat i la sexualitat es pot tractar amb total tranquil·litat”.
Aquest projecte forma part de la cartera de serveis i activitats del programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de l’Alt Empordà, que està format per un equip de professionals multidisciplinari.