‘L’època convulsa que em va tocar viure’, la historia de la Guerra Civil a Roses que tots els vilatans haurien de conèixer

L’època convulsa que em va tocar viure
L'alcalde de Roses, Joan Plana, i Salvador Guerra van ser els encarregats de presentar el llibre 'L’època convulsa que em va tocar viure', d'Esteve Guerra Marés

Ahir es va presentar els records i vivències viscudes a Roses durant la Guerra Civil documentades per Esteve Guerra Marés en el llibre L’època convulsa que em va tocar viure

Ahir al Teatre Municipal de Roses es va presentar la història dels estralls que la Guerra Civil va provocar a la Vila i als pobles dels voltants. Una història documentada en el seu dia per en Esteve Guerra Marés, que fou alcalde de Roses del 1957 al 1960, i publicada ara per exprés desig de l’autor, perquè que no va voler tornar a fer reviure aquell malson a ningú de la seva generació.

Poques vegades en la presentació d’un llibre (que va ser retransmetre en directe i que es pot visionar a sota) es poden veure unes 180 persones, però és que el document paga la pena, perquè Esteve Guerra Marés explica la part més convulsa de la història contemporània de Roses, amb la recopilació de testimonis de veïns de la Vila que, com ell, van patir els estralls de la Guerra Civil.

I l’historiador i alcalde de Roses, Joan Plana, i el fill de l’autor, Salvador Guerra, van ser els encarregats de presentar el llibre L’època convulsa que em va tocar viure. Plana el va catalogar “d’excepcional” i per aquest motiu “no només recomano que el compreu, sinó que el llegiu també, i un cop llegit el recomaneu a tothom del vostre entorn. A la gent gran perquè segur que hi trobarà molts records o potser ha viscut directament o ha sentit a casa alguns episodis de l’època, però també a les noves generacions per poder entendre d’on venim”.

Salvador Guerra va fer una presentació exhaustiva de l’obra, posant en antecedents primer el seu context i detallar tot seguit les diferents parts del que es composa el llibre. Per exemple, hi ha una cinquantena de pàgines en els que surten el nom de totes les persones que van ser assassinades a Roses i pobles del voltant per les tropes franquistes o bé els que van morir al front, a part d’una vintena més de tots aquells rosincs que van ser afusellats i de les cartes que alguns van escriure acomiadant-se, coneixedors del seu tràgic final, dels seus éssers estimats. un cop acabada la guerra.
Totes la documentació que surt reflectida en el llibre, va assenyalar el fill de l’autor, “va ser recopilada pel meu pare arran del testimoni dels veïns i veïnes de Roses, o bé dels fets que va viure en primera persona”.