Les empreses de la IGP Poma de Girona obtenen una producció de 83.500 tones

IGP Poma de Girona
Representants de la IGP Poma de Girona, autoritats i el cuiner i divulgador Pep Noguer, ahir a Pals /Foto: Rafel Bosch - Poma de Girona

El cuiner i divulgador Pep Nogué és premiat per la seva defensa del producte local de qualitat i pel compromís amb la difusió dels valors de la Poma de Girona

Els productors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona han actualitzat les previsions de collita per aquest 2024 estimant una producció total de 83.500 tones de poma, una xifra que es manté en la mitjana dels últims anys tot i que al mateix temps és la més diversa pel que fa a les varietats produïdes. La producció de la Golden Delicious i de la Granny Smith ha confirmat les previsions inicials i ambdues han crescut de manera moderada. En canvi, varietats com la Red Delicious i la Royal Gala han experimentat una davallada respecte a les xifres inicialment previstes. Girona Fruits (Bordils), Giropoma Costa Brava (Ullà) i Fructícola Empordà (Sant Pere Pescador), les tres empreses productores i comercialitzadores de la poma, destaquen que aquesta última collita s’ha caracteritzat pel gran nombre de fruits que han quallat, el que ha resultat en un calibre de fruit més moderat. Aquestes xifres es van presentar ahir durant l’assemblea anual de socis de la IGP que va tenir lloc a l’Hotel La Costa Beach & Golf Resort de Pals, esdeveniment que va servir perquè el cuiner i divulgador Pep Nogué rebés el premi Poma de Girona com a reconeixement a la defensa del producte de qualitat i pel compromís amb la difusió dels valors associats a la Poma de Girona. La trobada va comptar amb les intervencions de Jaume Armengol, president de Poma de Girona; Vanessa Peiró, diputada de Girona Excel·lent i Mercats de la Diputació de Girona; Rosa Altisent, directora general d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya; i Pere Parramon, subdelegat del Govern espanyol a Girona.

Jaume Armengol va explicar que “més enllà del volum de producció, que es troba en línia amb la mitjana d’aquests darrers anys, és important destacar la reestructuració varietal que s’ha produït dins de les tres empreses membres de Poma de Girona”. En aquest sentit, va insistir que “d’una banda han patit una forta davallada varietats com la Red Delicious o vermelles americanes, i alhora el repunt de les Golden Delicious i el creixement moderat però constant de la Granny Smith”. Va afegir com a tendència en les empreses productores de la IGP “l’aposta decidida cap a projectes de noves varietats amb producció controlada per satisfer les demandes dels consumidors i de la distribució”.  

Vanessa Peiró va destacar que “ens enorgulleix veure com el sector de la poma viu un bon moment de salut. Sense cap mena de dubte, la poma és un element identitari de la gastronomia de les comarques gironines, i l’hem de reivindicar i difondre com a tal. A la Diputació de Girona ho fem i, de fet, Poma de Girona forma part del segell Girona Excel·lent com a producte estable”.  

Durant el seu discurs, Rosa Altisent va donar valor a la “gran feina que any rere any s’està fent perquè la Poma de Girona sigui un producte d’alta qualitat i alhora molt vinculat amb el territori”, aplaudint la “visió que vau tenir fa 20 anys per veure que el camí a seguir era el de diferenciar-se de la resta”, el que ha significat que aquesta poma “sigui a dia d’avui una marca IGP molt consolidada”. Coincidint el 2025 amb el fet que Catalunya serà la Regió Mundial de la Gastronomia, explicava que “durant el mes de juliol, que estarà dedicat a la fruita dolça i al raïm, impulsarem un producte com aquest perquè quedi el més ben posicionat possible”. Altisent també va elogiar “l’esperit d’innovació constant” durant els últims anys i “l’aposta cap a noves varietats adaptades al canvi climàtic”, com també el “treball i els bons resultats aconseguits en aspectes com el control de plagues i malalties, infraestructures com els pals i les malles, o l’aplicació del Giroreg per fer front als problemes derivats de la sequera”.   

Pere Parramon va manifestar que la Poma de Girona “ha esdevingut una veritable ambaixadora de les nostres contrades i que és reconeguda a nivell nacional i internacional per la seva excel·lència. Els estrictes controls de qualitat, les tècniques de producció integrada i la traçabilitat demostren el compromís dels productors amb la qualitat. Aquesta poma és un referent que projecta el nom de Girona arreu”. Va subratllar també el “respecte per la terra i la natura” a l’hora de treballar aquest producte, pel que s’ha “entès la importància de preservar el territori a partir de la sostenibilitat”. En aquest sentit, va recordar que “la poma no és només un fruit de qualitat, sinó també un símbol de responsabilitat ambiental per la manera com es treballa”, abans de destacar la “constant esperit d’innovació per mantenir-se com un element de prestigi”.  

De Ramon Brugada a Pep Nogué 

El 2021 es va posar en marxa la primera edició dels Premis Poma de Girona. Aleshores, el reconeixement va ser per al cardiòleg Ramon Brugada, director del Centre de Genètica Cardiovascular de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona, que va destacar la importància de consumir producte de proximitat per donar suport a l’economia local i protegir el medi ambient. El 2022 es va premiar els germans Roca (El Celler de Can Roca) pel suport i la difusió que fan dels aliments de proximitat i la cooperació que sempre han dut a terme amb la IGP. Aquest any, el guardó ha estat per Pep Nogué, cuiner, divulgador i assessor gastronòmic del segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent de la Diputació de Girona. D’aquesta manera se li reconeix la defensa constant del producte local i dels valors que aquests transmeten. Des de l’àmbit de la gastronomia sempre ha donat valor als aliments que pertanyen a les denominacions d’origen protegides i a les indicacions geogràfiques protegides com a elements de cohesió i trets d’identitat del territori.

Nogué, agraït per un reconeixement, va expressar que “els cuiners no faríem res sense els productors. Els pagesos i les pageses s’han de sentir orgullosos del que són. Pel valor de la seva feina i perquè són molt importants. No és el mateix cuinar amb qualsevol producte que fer-ho amb aquells que tenen identitat, cultura, tradició i sobretot història. A l’hora de comprar, podem decidir si els nostres diners van cap a la pagesia o cap a un fons d’inversió; triem si comprem IGP Poma de Girona o si adquirim una poma de ves a saber on”. Va destacar el valor dels aliments de proximitat, després d’afirmar que “el producte és el que determina si és car o barat, no pas el seu preu. Si cada dia menjo una hamburguesa de poc més d’un euro, al cap d’un mes em deixaré molts diners visitant el metge. Però si el que menjo a diari és una poma, segur que el metge no em veurà el pèl”.  

I va assegurar que “la Poma de Girona té molta identitat i el que ha de fer és creure-hi. També créixer, seguir apostant per la innovació com fins ara, perquè la vida està canviant. El que no es pot fer és com fa quaranta anys, quan els pagesos feien sempre el mateix. Cal modificar, adaptar-se als canvis. Davant d’això hi ha dues opcions. Es pot ser protagonista d’aquest canvi o mirar-s’ho des de fora, com un espectador. Si es tria aquesta segona opció, malament rai”

Sobre la IGP Poma de Girona

Poma de Girona és una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) en la qual s’agrupen tres empreses que produeixen i comercialitzen la poma: Girona Fruits (Bordils), Giropoma Costa Brava (Ullà) i Fructícola Empordà (Sant Pere Pescador). La IGP Poma de Girona compta amb 78 socis productors que representen un total de 2.050 hectàrees productives distribuïdes entre les comarques del Baix Empordà, l‘Alt Empordà, la Selva i el Gironès.  
La proximitat del mar Mediterrani i dels Pirineus fa que les plantacions gaudeixin d’un clima privilegiat. A més, la Poma de Girona està internacionalment reconeguda com un producte de qualitat, segur, de confiança i sostenible. Els productors són fructicultors molt qualificats que usen tècniques de producció integrada respectuoses amb el medi ambient, responsables i sostenibles. Alhora fan controls de qualitat estrictes i implanten sistemes de traçabilitat.  
La producció de Poma de Girona segueix sent molt rellevant en l’àmbit català i també estatal. Representa el 36% de la producció de Catalunya i gairebé el 20% de l’Estat