L’usuari tipus de les vies verdes correspon tant a homes com a dones, majoritàriament residents, d’uns 54 anys, que en fan ús a peu, mentre que la major part dels turistes són ciclistes
El Consorci de les Vies Verdes de Girona va presentar ahir, a l’aula Magna de la Casa de Cultura de Girona, els resultats d’un nou estudi d’impacte econòmic realitzat al llarg de 2024, que actualitza i amplia les dades d’un estudi similar fet l’any 2018. La presentació va anar a càrrec del diputat i president delegat del Consorci, Quim Roca, i el consultor Xavi Abad, de l’empresa de Roses, BIM Consultors.
L’estudi actual analitza els diferents tipus d’usos de les vies verdes de Girona, l’impacte econòmic de les rutes a les comarques gironines i, per primer cop, l’impacte en sanitat i l’impacte mediambiental d’aquests usos. També inclou una anàlisi de l’evolució temporal dels usos i dels diferents perfils d’usuari segons si recorren a peu o amb bicicleta les vies verdes.
Entre els resultats més destacables de l’estudi, especialment si fem la comparativa amb els de 2018, sobresurt la xifra dels gairebé 9,5 milions d’euros d’impacte econòmicque les vies verdes de Girona generen al territori. L’any 2018 aquesta xifra era de gairebé 3,5 milions, per la qual cosa el creixement ha estat d’un 135 %.
Ara bé, cal desglossar aquesta xifra. A l’estudi de 2024 s’ha incorporat, per primer cop, traduïts en xifres, el càlcul de l’impacte en el medi ambient i el de l’impacte en la salut. Pel que fa a l’impacte econòmic, el resultat de l’activitat econòmica generada directament pels usuaris de les vies verdes té un valor aproximat de 4.750.000 euros, l’impacte indirecte de les activitats econòmiques derivades resulta en 2.110.000 euros, l’impacte mediambiental es calcula en poc més de 69.000 euros i l’impacte en salut supera els 2.470.000 euros.
Pel que fa als nous càlculs d’impacte, les rutes representen un estalvi diari mitjà per persona de 2,29 kg de CO2 en el medi ambient, que sumen un estalvi anual total de 1.381 tones de CO2. L’impacte en el medi ambient no és només una qüestió de xifres, donat que l’estudi identifica com a impactes mediambientals positius el foment de la mobilitat sostenible, la recuperació i preservació d’espais naturals, la reducció de la pressió turística en zones sensibles, i l’educació ambiental, consciència ecològica i identitat territorial sostenible.
Per determinar l’impacte en salut, s’han tingut en compte dues aproximacions: un impacte teòric (que resulta de la promoció de l’activitat física, la reducció de la contaminació atmosfèrica i la millora del benestar mental i emocional) combinat amb l’impacte econòmic aplicat (que resulta de xifrar un percentatge de reducció de despesa sanitària vinculada a l’activitat esportiva i la mobilitat activa), i un sistema utilitzat per l’Organització Mundial de la Salut que converteix les millores en salut en xifres econòmiques.
Pel que fa a l’ocupació, l’impacte directe és de quasi 87 llocs de treball i l’indirecte de 38,5. És a dir, s’han generat 125 llocs de treball respecte als 62,5 de 2018.
Noves dades d’usos i usuaris
Les enquestes també actualitzen el perfil d’usuari. De les gairebé 700 persones enquestades, un 92 % són residents i un 8 % turistes. Hi ha pràcticament paritat entre homes i dones, però amb diferents usos de la ruta: en mobilitat a peu, trobem un 61 % de dones, i en usuaris de bicicleta, un 75 % d’homes.
L’edat mitjana tant de residents com de no residents és de 54 anys. Els residents usen la via verda entre un cop per setmana i diàriament, bàsicament per esport i salut, i repeteixen el mateix trajecte d’anada i tornada, mentre que els turistes fan ús de les rutes els caps de setmana i per vacances, per esport i plaer, i un 37 % fan un recorregut circular.
La valoració de la via verda que fan els usuaris és un xic superior al 7 sobre 10. Els aspectes més ben valorats són la senyalització i l’estat de la via, i els aspectes que caldria millorar són els punts d’informació i els serveis de transferiment per als turistes.
Segons la procedència dels usuaris, el 71 % dels residents són usuaris que s’hi mouen a peu, mentre que el 69 % dels turistes són ciclistes.
Pel que fa al coneixement de les rutes, tots els enquestats saben quina ruta estan fent: un 92 % respon que recorre una via verda i el 8 % restant indica que fa la ruta Pirinexus.
Per a la realització de l’estudi es van recollir 786 enquestes en quatre idiomes, entre els mesos de juny i octubre de 2024, en diversos punts de les vies verdes. Les dades extretes de les enquestes s’han combinat amb les dades recollides pels comptadors situats al llarg dels traçats, que han acumulat més d’un milió de registres l’any.
Aquest estudi és una acció inclosa dins els plans de sostenibilitat turística en destinacions, que formen part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència subvencionat amb fons Next Generation, i ha tingut un cost total de 15.609,00 euros.