L’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona rep l’acreditació AMED per promoure la dieta mediterrània

És la segona escola d’hostaleria de les comarques gironines acreditada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, després de la de Figueres

Acreditació AMED
El director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona, Lluís Picart fa entrega de l’acreditació AMED al director de l’escola d’Hostaleria de Girona, Gonzalo Herrero

L’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona ha estat acreditada ahir al matí amb la certificació AMED, per promoure la dieta mediterrània entre els seus comensals. A l’acte de lliurament hi van assistir, entre d’altres, el director dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Girona, Albert Bayot; el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Girona, Jordi Fàbrega i el director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona, Lluís Picart.

L’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona és l’establiment número 340 que s’acredita a Catalunya, el 32è a la demarcació de Girona. Cal destacar que és la cinquena escola d’hostaleria de Catalunya que s’acredita, la segona a les comarques gironines després de l’Escola d’Hostaleria de l’Alt Empordà, acreditada l’any 2012.

En els seus parlaments, el director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona, Lluís Picart, va destacar la importància del model de dieta mediterrània en la oferta que fan els establiments donat que “un 31% de la població catalana menja fora de casa almenys una vegada a la setmana”. A més, un 48,5% de la població té excés de pes i la dieta mediterrània, combinada amb l’activitat física, formen part d’un estil de vida saludable. També la importància que els actuals estudiants d’hostaleria coneguin el patró de la dieta mediterrània com a futurs restauradors que seran.

Per la seva banda, Albert Bayot, va posar de relleu el fet que “aquesta acreditació és una marca de qualitat per a l’escola d’Hostaleria”, afegint que “aquest diploma és un reconeixement al professorat de l’escola”. Jordi Fàbregas ha volgut posar l’accent en els fruits que ha donat l’Escola d’Hostaleria “d’on han sortit grans professionals, com cuiners o gestors d’hotel”.

El director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona, va fer l’entrega del diploma que acredita la certificació AMED, que va recollir el director de l’escola d’Hostaleria de Girona, Gonzalo Herrero, el qual va manifestar que “si l’escola té prestigi, és per als alumnes”.

32 establiments gironins acreditats des del 2007

Des que l’any 2007 es van acreditar els primers restaurants promotors de l’Alimentació Mediterrània i difusors d’estils de vida saludable a la ciutat de Granollers, AMED s’ha ampliat a menjadors laborals, universitats i altres centres de formació, hospitals, residències, albergs, cadenes de restauració, a més a més de bars i restaurants. Avui ja són 90 municipis de tot Catalunya on hi ha almenys un establiment acreditat, dels 340 acreditats que tenen capacitat per oferir menús basats en la dieta mediterrània a més de 53.000 comensals diaris. A la demarcació de Girona AMED arriba a 13 municipis, on hi ha 32 establiments acreditats els quals poden arribar a uns 3.800 comensals diaris.

Programa AMED

L’objectiu del programa AMED, liderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, és promoure l’alimentació mediterrània i l’oci actiu en els establiments de restauració, en especial els de menú diari, ja que un 31% de la població adulta catalana menja fora de casa més d’una vegada a la setmana.

Els restaurants acreditats estan senyalitzats amb un adhesiu a l’exterior que els identifica com a establiments AMED. Per aconseguir aquesta acreditació, els establiments han de complir una sèrie de requisits, que són, principalment els següents:

  • Garantir que un 25% de l’oferta de primers plats siguin a base de verdures, hortalisses o llegums
  • Oferir algun producte integral a la carta
  • Incloure a l’oferta de segons plats un 50% de peix o carn magra
  • Disposar, entre les postres làctiques, de l’opció de baix contingut en greix
  • Utilitzar oli d’oliva per amanir els plats (preferiblement oli d’oliva verge o verge extra) i per cuinar oli d’oliva o oli de gira-sol alt oleic
  • Fruita fresca com a postres en l’oferta

A més, també es demana als establiments acreditats que ofereixin als seus clients opcions d’oci actiu a les zones pròximes al local (circuits, passeigs, etc.), ja que el projecte AMED també està associat a un concepte de vida saludable.