L’esforç del sector de la pesca certifica el bon estat de les espècies pesqueres

Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors
Gambes de la Costa Brava / Foto: Gemma Parés

Un estudi científic avala que les cinc poblacions de peixos més rellevants se situen dins dels límits biològics segurs i el sector pesquer demana la retirada d’algunes restriccions que pateix

L’institut oceanogràfic de Catalunya (ICATMAR), impulsat per la Generalitat de Catalunya, ha elaborat un informe sobre l’Estat de la pesca a Catalunya 2023, que s’ha centrat a fer una avaluació precisa de cinc poblacions de peixos més rellevants del nostre litoral (el lluç, el moll o roger, la gamba blanca, la gamba vermella i l’escamarlà) per al Pla de la Unió Europea sobre la Gestió de la Pesca Demersal del Mediterrani Occidental. Aquesta investigació, que ha analitzat més d’un milió de peixos, certifica que les poblacions se situen dins dels límits biològics segurs. És per aquest motiu, que des del sector, i després de moltes reclamacions, es demana la retirada d’algunes restriccions que afecten directament la viabilitat econòmica del sector pesquer. 

L’estudi científic ha determinat que la recuperació d’aquestes poblacions ve directament de l’esforç que ha fet el sector pesquer amb l’aplicació de diferents mesures com ara la reducció de dies de pesca que ha baixat un 23,8% (passant dels 41.640 dies el 2018 a només 31.713 dies el 2023). Això equival a disposar només de 159 dies per embarcació, quan abans la xifra era de 184 dies. En destaquen altres mesures com ara el tancament permanent de caladors, les aturades biològiques per tal que les poblacions es recuperin, i  l’aplicació voluntària de portes voladores a les embarcacions per reduir l’impacte al fons marí. Tot aquest seguit de mesures han afectat directament la viabilitat econòmica i social del sector pesquer, considerat un dels motors estratègics de l’economia blava.

El president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i Patró Major de la Confraria de Roses, Antoni Abad, diu clarament que “l’estudi ens demostra que no són necessàries tantes restriccions, ja que els estocs de peix estan en bona salut, però si continuem amb tantes restriccions qui empitjorarà la seva salut serà el sector pesquer català”, per remarcar que “els últims anys hem perdut moltes embarcacions a causa de les restriccions i no podem deixar morir el sector perquè és el principal actor de l’economia blava”.

Revisió del pla de gestió

Arran d’aquest estudi, i seguint la línia del departament Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el sector pesquer demana clarament una revisió de l’aplicació del pla de gestió MAP (Multiannual plan) de cara als pròxims anys, ja que considera que no hi ha cap indicatiu per continuar rebaixant l’activitat. Reclama adoptar mesures correctores d’emergència a la zona de gestió pesquera corresponent a les aigües catalanes a més de desenvolupar urgentment la revisió de les metodologies oficials d’avaluació dels estocs pesquers. I que les possibilitats de pesca per al 2025 haurien de mantenir-se cautelarment als nivells del 2024 o 2023, inclosos els mecanismes de compensació. Més específicament, el sector demana aixecar els límits de captura de gamba i posar èmfasi en la millora de la selectivitat i en l’enfortiment de les zones de tancament pesquer (vedats de pesca).

Les xifres

L’esforç del sector pesquer ha sigut clau, n’és un exemple que les captures de la modalitat d’arrossegament del litoral català del 2023 van baixar un 21% respecte al 2019, passant de 7.854 a 6.192 tones. A més a més, la cogestió del sector pesquer català va establir una xarxa única a tot el Mediterrani de vint zones totalment tancades a la pesca d’un total de 462 km2.