Aquest espectacle, promogut per la Taula pels Drets de les Persones Grans, es nodreix d’escenes de la vida quotidiana centrades en les persones grans, de moments de goig, moments difícils, de soledat i també d’esperança
Més de 2.000 espectadors de més de 25 escoles de l’Alt Empordà han gaudit de l’espectacle intergeneracional @GRANSinfluencers, que es va gestar el curs passat a iniciativa de la Taula pels Drets de les Persones Grans i que protagonitza alumnat de l’Institut Ramon Muntaner de Figueres. Després de l’èxit de la temporada de debut, aquest curs l’obra segueix fent gira per arribar a tota la comunitat educativa de l’Alt Empordà. Els intèrprets són joves de 4t d’ESO voluntaris del projecte musical per a malalts d’Alzheimer Música x Recordar i també estudiants de 2n del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Persones en Situació de Dependència (TADE), sota la conducció de l’actriu Bel Bellvehí, que a més és l’autora del guió juntament amb la professora de l’Institut Ramon Muntaner, Mercè Martí Palagós.
@GRANSinfluencers va tenir una emotiva arrencada en escoles tant de pobles grans com de pobles petits i, des de l’inici, allà on s’ha representat ha rebut grans ovacions. Més enllà del muntatge teatral, l’espectacle s’enriqueix de les tertúlies posteriors que s’entaulen amb el públic, format per infants, joves i adults de totes les generacions. El text plantejat parteix de contes amb idees pròpies de la Bel i s’hi han afegit algunes escenes de la vida real, dels entorns personals propers.
La tasca compartida entre l’actriu i la professora s’ha anat enriquint a mesura que el projecte s’ha anat fent gran, amb la incorporació de nous elements i diàlegs. L’obra es nodreix d’escenes de la vida quotidiana centrades en les persones grans, de moments de goig i moments difícils, de soledat i també d’esperança. “Són escenes agredolces que expliquen les dificultats amb què es poden trobar les persones grans”, explica Mercè Martí Palagós. L’espectacle conté títols com El plat de fusta, La Sra. Enriqueta, L’avi i en Pep, L’àvia enamorada o La meva àvia és una estrella. Són històries que susciten profundes reflexions. “Al final de cada funció, es genera un col·loqui amb el públic, en el qual compartim les nostres vivències, prejudicis, edatisme… Quan venen persones grans a veure l’espectacle, ens expliquen com se senten, com els agradaria que actuessin les persones del seu voltant i tot allò que consideren que hauria de millorar la nostra societat per tal de poder viure aquesta darrera etapa de la vida tan intensa amb plenitud i dignitat”, afirma la professora del Ramon Muntaner.
El projecte ha esdevingut, alhora, una proposta pedagògica de teatre que ha permès els joves estudiants despertar la creativitat, millorar l’oratòria, fomentar la capacitat d’improvisació, dominar l’espai i posar en pràctica habilitats comunicatives, l’empatia i la memòria.
La Taula Comarcal pels Drets les Persones Grans
@GRANSinfluencers és una de les accions que formen part del treball transversal que desenvolupa la Taula Comarcal pels Drets de les Persones Grans de l’Alt Empordà. La Taula la integren una trentena d’agents del territori procedents de diferents àmbits: social, de salut, educatiu, policial, jurídic o associatiu, que s’han agrupat en tres comissions. Així, es treballa en la Comissió de Sensibilització i Formació, dedicada a fer una tasca intergeneracional de prevenció a partir del paper clau dels centres educatius, a incidir contra l’edatisme i apoderar les persones grans sobre els seus drets. També hi ha la Comissió de Centres i Serveis, centrada a reflexionar sobre les mesures preses en aquests centres durant la pandèmia i a elaborar propostes de millora, sobretot tenint en compte l’atenció centrada en la persona. I, finalment, hi ha la Comissió de Suport a casos complexos de maltractaments a les persones grans, que assessora i acompanya els professionals que treballen en casos de maltractament a les persones grans i que, per la complexitat de la situació, requereixen d’una ajuda.