Llers recupera la Fira ‘Fes-te Bruixa’ i la trasllada a mitjans d’octubre

Fira ‘Fes-te Bruixa’ de Llers
Imatge de l'última Fira ‘Fes-te Bruixa’ celebrada

Després de 5 anys, la fira ‘Fes-te Bruixa’ tornarà a omplir de màgia i fantasia el poble de les bruixes aquest proper cap de setmana del 19 i 20 d’octubre

La Fira ‘Fes-te Bruixa’ de Llers (Alt Empordà) torna el dissabte 19 i el diumenge 20 d’octubre amb un programa que dona protagonisme a les bruixes i al comte Estruch. L’any 2019 va ser l’últim any que es va fer la fira en format convencional i el 2000, durant la pandèmia de la Covid_19, es va fer la #FiraBruixaConfinada: Les finestres i balcons de les cases de Llers es van omplir de bruixes i escombres. Després de l’aturada, ara és l’Ajuntament de Llers qui agafa la coordinació de la iniciativa i la recupera amb la col·laboració de les entitats del poble.
A més, la ‘Fes-te Bruixa’, que se celebrava abans a la primavera, s’ha traslladat ara a la tardor.

“La ‘Fes-te Bruixa’ torna per quedar-se i per ser un referent, esperem, durant molts més anys”, explica l’alcalde de Llers, Màrius Vergés. Hi afegeix que el programa d’aquest any segueix la línia de les anteriors edicions, quan la dirigien Nuri Llinares i Anna Admetlla. Vergés en destaca la diversitat d’actes, amb un eix central que serà la Fira esotèrica, d’herbes, productes naturals i alimentació, i tot d’activitats que compten amb la complicitat de les entitats locals i de la gent del poble.

Com a novetats hi haurà dues visites teatralitzades: ‘La primera queixalada’, amb el Comte Estruch com a protagonista, i ‘Les dones sàvies de Llers escombren cap a casa’, una història de bruixes. Terramar, Natura i Cultura ha creat els dos espectacles i hi participen veïns i veïnes del municipi.

Es recuperen els balls de bruixes. El dissabte hi haurà un ‘Sopar embruixat’, amb Amics de Llers Cultura i Esbarjo, i a la nit el Ball de Bruixes, que amb l’acompanyament dels Ministrils i del Drac de Llers, tancaran la jornada a la plaça del Ramal. El diumenge al matí i a la tarda serà el torn de les bruixes més petites: les Minibruixetes i Les Bruixetes de Llers ballaran als jardins de l’Ajuntament. Una altra entitat cultural llersenca, els GraLLERS, s’encarregaran de posar-hi la música de carrer i amenitzaran la Benvinguda a la Fira el diumenge a les 10.30 hores.

Després d’aquests anys d’aturada, Llers vol tornar a posar de manifest la seva tradició de poble de bruixes. Hi haurà moltes activitats per a nenes i nens, des de taller d’encanteris, fins a llançament d’escombres, passant pels escacs gegants. I les persones adultes, a més de poder passejar per la fira i fer àpats en els establiments del poble, hi trobaran espectacles i música de carrer, xerrades, ioga i rituals, entre moltes altres propostes. També podran assistir a la conferència ‘Intentem ser millors cada dia’, el diumenge a les 11 hores, a càrrec de Carme Joan, la Bruixa de Llers. El diumenge al vespre la ‘Fes-te Bruixa’ es tancarà amb una cercavila amb les bruixes, els Ministrils, foc i cremat per a tothom.

Llers, poble de bruixes

La tradició diu que Llers és poble de bruixes i Carles Fages de Climent (Figueres, 1902-1968) va publicar l’any 1924 el llibre de poemes ‘Les bruixes de Llers’, il·lustrat per un jove Salvador Dalí. Els poemes van engrandir les mil i una llegendes que circulaven sobre els aplecs sabàtics amb rituals tenebrosos i disbauxes embogides protagonitzats per les bruixes a Les Garrigues, la zona pedregosa i màgica entre Llers i Avinyonet de Puigventós.