Un fusell d’origen anglès que te com a principal valor l’evolució tècnica d’aquest tipus d’armes al segle XIX i que s’exposarà al Castell de la Trinitat
Jordi Marés va rebre el fusell del seu pare, qui el va trobar a una sureda de Roses. En Jordi el tenia a casa i va decidir cedir-lo a l’Ajuntament l’any 2015 perquè “vaig pensar que tenir-ho per només veure’l la meva dona, els meus fills i jo, era millor donar-ho perquè el pogués gaudir tot Roses”, ha afirmat Marés aquest matí, quan el director del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, Gustau Vivar, ha fet entrega aquest matí del fusell un cop restaurat a l’Ajuntament de Roses, representat per l’alcaldessa Montse Mindan i el regidor de Patrimoni, Carles Pàramo. Un arma amb un bon estat de conservació pel que fa al seu mecanisme i la baioneta, que pertany a l’època napoleònica, tot i que és d’origen anglès.
La restauració portada a terme per Caterina Aguer per encàrrec del CASC, ha consistit “en posar el cos de fusta que li faltava a l’arma més la baqueta, el guardamans i el gatell”, ha explicat Vivar, el qual ha assenyalat que aquest fusell del segle XIX va tenir remodelacions durant la seva vida útil, “perquè primer era un fusell d’avant càrrega i el tret s’aconseguia amb el mètode de guspira amb sílex, un sistema típic de les guerres napoleòniques que va canviar, al voltant del 1.820, al sistema de pistó molt més pràctic i àgil”.
Valor històric
El seu valor històric d’aquest fusell es troba “en que es pot veure l’evolució tècnica que es produeix en els fusells d’aquesta època del segle XIX, sent molt interessant veure aquest pas de pedra foguera a pistó”, ha afirmat el director del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya.
El regidor de Patrimoni de Roses ha aprofitat l’acte d’entrega del fusell per fer una crida als vilatans, “totes les persones que es trobin amb la mateixa situació que en Jordi Marés, és a dir, que tingui un objecte històricament valuós i vol que el gaudeixi la societat en general, el poden cedir a l’Ajuntament per exposar-lo públicament”.
Segons ha assenyalat l’alcaldessa de Roses, aquest fusell passarà a formar part de la col·lecció que s’exposarà al Castell de la Trinitat, un cop finalitat el projecte museístic ja iniciat.
Tant Montse Mindan com Carles Pàramo han reiterat el seu agraïment en nom del poble de Roses per aquesta donació. “Un agraïment que també ho farem en el ple del mes de gener, perquè és en el ple on queda constància de la voluntat de la gent del poble”, ha assenyalat l’alcaldessa.