Lliures denuncia que l’equip de Govern Roses es desmarqués d’anar a FITUR

Lliures Roses
FITUR 2025 es va celebrar entre el 22 i el 26 de gener

Des de Lliures Roses afirmen, a més, que “és una incoherència no enviar cap representació oficial a la Fira Internacional de Turisme de Madrid, i en canvi l’alcalde Josep Maria Martínez, socialista, sí que va assistir”

FITUR, la Fira Internacional de Turisme Madrid, la més important de l’Estat espanyol i una de les més destacades d’Europa, va tornar a batre rècords d’assistència aquest any. Amb 156 països, 9.500 empreses i més de 250.000 assistents, aquest esdeveniment és una oportunitat única per establir contactes, atraure inversions i potenciar el sector turístic. La promoció en aquest tipus d’esdeveniments no només permet posicionar les destinacions en mercats estratègics, sinó que també genera impactes econòmics directes i indirectes a mitjà i llarg termini.

A Catalunya, el turisme representa el 14% de l’activitat econòmica i dona feina a 70.000 empreses, fet que subratlla la importància de participar en aquesta fira. El sector turístic no només beneficia els hotels i restaurants, sinó que impacta positivament en el comerç local, serveis i infraestructures, convertint-se en un motor econòmic essencial per a municipis com Roses, que depenen en gran mesura de l’afluència de turistes.

I des de Lliures Roses lamenten que “mentre municipis com Castelló d’Empúries van apostar clarament per aprofitar aquest gran aparador, amb el seu regidor de Turisme, Rafa Girón, assistint a FITUR per reforçar la seva presència en el mercat turístic, el Govern municipal va decidir no assistir-hi aquest any, considerant-ho una despesa innecessària de temps i recursos”. Un decisió, segons el regidors del partit liberal, Pere Gotanegra i Ivan Gascón, que “pot comportar una pèrdua d’oportunitats econòmiques per al municipi en un context cada cop més competitiu, on les destinacions que no inverteixen en promoció poden quedar en desavantatge”.

El regidor de Promoció Econòmica i Turisme, del grup municipal de Gent del Poble i soci de l’equip de Govern, Fèlix Llorens, va argumentar que, tot i els contactes aconseguits a FITUR 2024, no ha hagut temps en tot un any de tancar acords. Segons ell, en declaracions realitzades durant la celebració del ple municipal del mes de gener, “no era del tot productiu anar a FITUR per asseure’ns amb unes persones que ja vam estar l’any passat i amb les que no havíem arribat a cap acord de cap tipus”.  

Aquesta justificació, assenyalen des de Lliures Roses, posa en dubte la capacitat de gestió del Govern municipal, ja que si després d’un any no s’ha materialitzat cap acord, el problema potser no és la Fira de Turisme, sinó la falta d’eficàcia en la seva gestió. A més, s’obvia el fet que FITUR no només serveix per tancar acords immediats, sinó per mantenir i reforçar relacions estratègiques amb agents del sector.

La decisió encara sorprèn més quan es descobreix, assenyalen Gotanegra i Gascón, que, l’equip de Govern de Roses, composat pel PSC, Junts i Gent del Poble, van decidir no enviar cap representació oficial a FITUR, mentre que l’alcalde Josep Maria Martínez, socialista, sí que hi va assistir a la Fira. Llavors, si la Fira Internacional de Turisme de Madrid no és important per Roses, per què el seu màxim representant ha considerat que sí que valia la pena ser-hi? Aquesta incoherència genera interrogants sobre la visió estratègica del Govern municipal en matèria de promoció econòmica i turística.

En un moment en què la competència entre destinacions turístiques és més intensa que mai, prescindir d’eines de promoció com FITUR pot traduir-se en una pèrdua de projecció i, per tant, d’ingressos per a l’economia local.

“El debat queda obert: Roses pot permetre’s quedar fora dels principals espais de negoci turístic mentre altres municipis segueixen apostant fort per la seva promoció?”, es pregunten des de Lliure Roses