L’Observatori Contra L’Homofòbia celebra 13 anys acompanyant a les víctimes

Observatori Contra L'Homofòbia
Un moment de la jornada que va servir per celebrar el tretzè aniversari de l'Observatori Contra L'Homofòbia

Les agressions més freqüents que ha patit les víctimes són la verbal, seguidament la d’odi i exaltació i finalment, l’agressió física

L’Observatori Contra l’Homofòbia celebra el seu tretzè aniversari i per commemorar-ho va organitzar la primera trobada de víctimes de LGTBI-fòbia. La jornada es va dividir en diferents taules on les víctimes van explicar les seves experiències i a on també es debatre sobre els diferents actors, els protocols i els mecanismes operatius necessaris per a fer front a les violències que es pateixen.
L’acte es va inaugurar amb les paraules d’Eugeni Rodríguez, director de l’OCH, que va assenyalar que “l’augment de la LGTBI-fòbia és insuportable. Hem detectat que tots els indicadors que registrem van en augment. Les violències passen de la porta de la discoteca a la porta de la teva casa. Com a societat no podem permetre’ns mirar a un altre costat”. A data d’ahir,10 de desembre de 2021, l’Observatori registra un total de 273 incidències, la qual cosa suposa un increment del 50% respecte al mateix període l’any passat.
En aquest context d’augment de les incidències, tres víctimes van compartir les seves vivències. Des de l’entitat apunten que aquests relats són un bon reflex de les dades: els tipus d’agressió més registrats són, l’agressió verbal (30%), amb 82 casos, seguit de l’odi i l’exaltació amb 51 casos (18,7%) i finalment, l’agressió física amb 45 casos (16,5%).

D’altra banda, Laura Pérez, tinent d´alcalde de Barcelona i Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes, van emfatitzar en la importància de continuar compromesos amb els drets de les persones LGTBI. Per part seva, Verge va anunciar que “el Govern té al forn una llei Trans i ha manifestat la seva intenció de treballar-la amb les entitats”.

Segons les dades de l’OCH la majoria de les incidències ocorren a Barcelona i el seu entorn. La ciutat de Barcelona registra un 41,4% de totes les incidències entre l’1 de gener i el 10 de desembre de 2021. Tenint en compte aquesta realitat, per la jornada van fer acte de presència diferents actors relacionats a la prevenció, detecció i actuació per a la prevenció de la LGTBI-fòbia entre els quals destaquen: representants de diferents municipis, institucions públiques, empreses i organitzacions com Mossos d’Esquadra, TMB, Grups Parlamentaris i Brunch in the Park.

El director de l’OCH va destacar la necessitat de posar al servei de la societat totes les eines per a combatre l’odi, com ara “reformar la llei 11/2014 perquè s’adapti a tots els aspectes de la vida de les persones LGTBI”.

Finalment, el president de l’entitat va fer una crida la ciutadania a participar de la concentració aquest proper dimecres, 15 de desembre, en contra de la derogació de la llei Trans i LGTBI de la Comunitat de Madrid. A més, va convidar als assistents a acudir a la Gala Solidària de l’OCH el 19 de desembre a la Sala Salamandra de Barcelona.