L’onzena edició de la Pujada a Sant Pere de Rodes commemora enguany el mil·lenari de la consagració de l’església

Pujada a Sant Pere de Rodes
Demà diumenge, 7 de maig, se celebra l'onzena edició de la Pujada a Sant Pere de Rodes

També es farà la presentació del llibre ‘Sant Pere de Rodes, l’objectiu immortal’, que ens apropa a la visió dels testimonis sobre el monument durant els segles XIX-XX

Demà diumenge, 7 de maig, se celebra, un any més, la Pujada a Sant Pere de Rodes des de tots els pobles del Cap de Creus. Els participants en la pujada a peu, vinguts des del Port de la Selva, la Selva de Mar, Cadaqués, Roses, Palau-saverdera, Pau, Vilauïga, Llançà i la Vall de Santa Creu, rememoraran els antics pelegrinatges que es feien al monestir. Amb aquesta edició, l’onzena, l’esdeveniment es consolida com la gran jornada festiva cultural del Cap de Creus, enguany amb una significació especial perquè es commemoren els mil anys de la consagració de l’església de Pere de Rodes.

La Pujada a Sant Pere de Rodes està organitzada pel Departament de Cultura, l’Ajuntament del Port de la Selva, l’Associació Via Pirena i el Parc Natural del Cap de Creus, amb la col·laboració d’entitats, associacions locals i voluntaris. Per tal de poder participar a la Pujada cal fer una inscripció prèvia a Via Pirena. Una vegada els caminants arribin al monestir gaudiran d’un esmorzar amb animació musical per a tots els inscrits.

Durant tota la jornada l’accés al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes serà lliure i gratuït. A continuació hi haurà la visita guiada “La Seducció de la Ruïna”, que es centrarà en el context de finals del segle XIX i principis del XX, on es torna a revaloritzar el romànic i tot el que és medieval. En aquest context, l’estudi i el coneixement del país, a través d’expedicions científiques, faran aflorar el patrimoni allunyat de les grans poblacions. Sant Pere de Rodes serà un dels punts claus d’aquest estudi, que atraurà personatges com Lluís Domènech i Muntaner. La visita comentada seguirà les notes que va deixar al seu quadern descobrint les anècdotes que s’hi van viure al llarg d’aquests segles. Cal inscriure-s’hi prèviament al correu electrònic reservesspv.acdpc@gencat.cat

La jornada festiva clourà amb la presentació del llibre i catàleg de l’exposició “Sant Pere de Rodes, l’objectiu immortal. Fotografies i fotògrafs (segles XIX-XX)” resultat de la col·laboració entre el Departament de Cultura i l’Institut d’Estudis Empordanesos. En aquest volum, les comissàries de la mostra, Anna Maria Puig, presidenta de l’Institut i Sònia Masmartí, historiadora i responsable del Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes, fan una relació detallada del que va succeir en aquests anys. Es tracta d’una part de la història del monument molt desconeguda fins ara que ens apropa al monestir des de la veu i els ulls dels protagonistes, els que foren testimonis d’aquells anys d’abandonament. El catàleg mostra l’especial interès dels habitants del Port de la Selva per aconseguir fer-lo proper i justificar així la seva recuperació.

Mil·lenari de Sant Pere de Rodes

La Pujada d’enguany s’inclou en els actes commemoratius del Mil·lenari de Sant Pere de Rodes, que van començar ara fa prop d’un any, del mil·lenari de la consagració de l’església del Monestir de Sant Pere de Rodes. Han estat moltes les accions que s’han dut a terme per commemorar aquesta data cabdal pel monestir com les accions amb les biblioteques del territori, els clubs de lectura amb autors de novel·les del monument, concerts commemoratius, accions artístiques, treballs a les escoles per recuperar la memòria recent del monestir, exposicions i llibres.

La consagració de l’església del Monestir de Sant Pere de Rodes va comportar la consolidació dels dominis del monestir a principis del segle XI i l’inici d’un llarg temps d’esplendor pel monument. El testimoni d’això queda palès en totes les construccions que formen el conjunt i que l’han convertit en un dels més admirats de Catalunya. La commemoració del mil·lenari ha estat l’oportunitat de retre homenatge al monument, però sobretot a les persones que sempre l’han tingut i sentit prop seu. Una celebració que ha volgut mostrar l’admiració de la gent del passat per aquest patrimoni, oferint-lo a la gent del present i sobretot, fent que perduri per tots aquells que formaran part del futur.