A Catalunya es llencen 262.471 tones d’aliments sòlids que es podrien haver aprofitat. Aquesta xifra equival a 34,9 kg de mitjana per habitant i any
Els aliments constitueixen un recurs valuós que cal gestionar i consumir amb la màxima cura i responsabilitat. Cal promoure, entre tots els actors socials, un canvi d’actitud i de comportament encaminat a recuperar-ne el valor i prevenir-ne el malbaratament.
El passat 20 de febrer es va presentar a la Casa de Convalescència de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona el manifest ‘Prou Malbaratar Aliments’ impulsat i coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona, l’objectiu del qual és aconseguir que els agents de la cadena alimentària col·laborin per detectar les pèrdues alimentàries i cercar els millors instruments per evitar-les.
Del total de residus municipals que es generen a Catalunya 1,18 milions són fracció orgànica, és a dir, restes de menjar, de les quals 262.000 tones són aliments malbaratats. Això correspon al 6,3% del total de residus municipals generats a Catalunya, i equival a dir que un català malbarata cada any prop de 35 kg de menjar.
Dimensionar el fenomen del malbaratament alimentari és important de cara a identificar les causes, conseqüències i impactes socials, econòmics i ambientals que se’n deriven d’aquesta mala praxis. Però també ho és identificar estratègies que permetin actuar en la bona direcció.
Els aliments constitueixen un recurs valuós que cal gestionar i consumir amb la màxima cura i responsabilitat. Cal introduir entre tots els actors socials, un canvi de comportament i d’actitud, encaminat a recuperar el seu valor per prevenir-ne el malbaratament. Moltes entitats juguem un paper clau per combatre’l, i ja estan plantejant estratègies, recursos i propostes d’actuació per donar una resposta adequada. En aquest sentit, aquesta informació pretén ser una finestra a les accions que tant l’ARC com també altres actor estan desenvolupant per ajudar, entre tots, a prevenir el malbaratament d’aliments.