Marxa reivindicativa a Navata-Lladó per reclamar una transició energètica justa i sostenible

Aquesta acció reivindicativa es durà a terme aquest diumenge, 24 de novembre, amb dues marxes que sortiran simultàniament de Navata i Lladó

Des dels Ajuntaments de Navata i Lladó, la IAEDEN-Salvem l’Empordà i la Plataforma Stop Especulació Verda Som Territori, i amb el suport de 18 entitats i administracions del territori, convoquen una marxa reivindicativa, per aquest proper diumenge 24 de novembre, per reclamar una transició energètica justa a nivell social i ambiental.

La marxa sortirà a les 10:30 hores des dels campanars de Lladó i Navata simultàniament per a trobar-se els participants a Can Turbau, emplaçament on s’hi pretén ocupar més de 62 hectàrees i instal·lar-hi 75.000 panells solars. Les dues marxes aniran acompanyades de tractors, gegants, música i pancartes. Allà hi haurà un vermut amb parlaments. Si bé aquesta mobilització està concentrada a l’àrea on s’hi vol emplaçar el macroparc fotovoltaic de Navata, aquesta té per objectiu tenir una mirada més holística del problema i reclamar una transició energètica justa i sostenible per a tot el territori.

L’any 2021 hi va haver un allau de projectes d’energies renovables a la comarca de l’Empordà. L’eòlica a l’Albera i la fotovoltaica en els municipis de la plana que s’enfilen a la Mare de Déu del Mont. Tots ells, promoguts per empreses multinacional i de l’IBEX35 com ara Ferrovial i Endesa, que pretenen augmentar els seus beneficis a costa de seguir controlant l’oligopoli energètica. Ara, a partir de la producció a través de les energies renovables, però seguint el mateix model on l’energia és entesa més com un negoci que no pas un dret.

Pel que fa a l’energia solar, en una primera instància es van plantejar cinc projectes, ocupant els municipis de Navata, Ordis i Vilanant, tots ells connectats a la subestació elèctrica de Santa Llogaia a través d’una línia d’evacuació de 400 kv i que afectava altres municipis com Borrassà o Santa Llogaia d’Àlguema.Els quatre primers projectes ja s’han desestimat, per haver-se projectat sobre terreny d’alt valor agrícola, pel seu impacte ambiental i la presència d’espècies protegides, i per situar-se en emplaçaments d’importància arqueològica. Però encara en queda un en tramitació, el de Santa Llogaia 5, el qual ja ha rebut l’autorització administrativa, i que està entre Navata i Lladó.

Des de la seva posada en exposició pública la IAEDEN-Salvem l’Empordà hi ha presentat al·legacions, recordant que s’han comés il·legalitats per haver fragmentat el projecte en cinc i que aquest no compleix amb les determinacions del Pla Territorial Parcial de les Comarques Gironines, la Llei de Canvi Climàtic, ni amb les Directrius del Paisatge. També van presentar un recurs d’alçada, però com les al·legacions, també va ser desestimat. És així com el passat mes d’octubre, des de la IAEDEN-Salvem l’Empordà van concórrer al contenciós administratiu i aquesta setmana se’ns ha notificat que aquesta ha estat acceptat a tràmit pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Unió de Pagesos també ha presentat el contenciós administratiu, i l’Ajuntament de Navata ho farà un cop es resolgui el seu recurs d’alçada, en cas de que es desestimin els seus arguments.

Des de les entitats convocants consideren que cal preservar els terrenys agrícoles fèrtils i en producció per avançar cap a la sobirania alimentària, i per això reclamen començar la instal·lació de les energies renovables sobre els espais antropitzats o ja degradats. La instal·lació de les energies renovables ha de tenir la mínima afectació sobre el medi ambient i la seva biodiversitat, i els projectes proposats es queden lluny d’això degut a la seva desproporcionalitat.
L’administració pública s’ha d’implicar en un model de transició energètica descentralitzat, participatiu i de proximitat, que aporti rendiments directes a les empreses i a la ciutadania del territori. Un model racional en el qual l’obtenció d’energia es faci des de l’interès públic (per empreses públiques, comunitats energètiques o cooperatives sense ànim de lucre). Cal que comencem a produir energia renovable, però cal que això es planifiqui prèviament a través d’un pla territorial sectorial i que aquesta transició estigui feta amb el mínim impacte possible i que tingui un repercussió positiva sobre la societat en general.

Entitats convocants:

Plataforma Stop Especulació Verda Som Territori

IAEDEN-Salvem l’Empordà

Ajuntament de Navata

Ajuntament de Lladó

Entitats que donen suport a la convocatòria:

Associació de Veïns Espinavessa

Associació Amics del Manol i Palau Sabaldòria de Vilafant

Ajuntament de Borrassà

Ajuntament de Cabanelles

Ajuntament de Crespià

Ajuntament d’Ordis

Albera Lliure de Molins

Centre Excursionista Empordanès

Centre Excursionista Jonquerenc

Fòrum l’Escala-Empúries

Jovent Ecologista Empordanès

Plataforma No al PLEMCAT

MundusOmnium L’Escala

Revolta Pagesa

Sindicat de Lladó

Stop Biogàs Pla de l’Estany

Stop Macro Parc Eòlic Marí

Unió de Pagesos