Més de 200 efectius d’emergències participen en un simulacre d’accident de tren en el túnel del Pertús

Simulacre d'accident de tren en el túnel del Pertús
Diferents moments del simulacre d'accident de tren en el túnel del Pertús

Organitzat per la Delegació del Governa Girona, 65 figurants i 220 efectius de cossos policials i emergències amb 79 vehicles d’Espanya i França van participar en el simulacre

Entre les 23:59 hores del passat dilluns, 24 de març, i les 03:30 hores d’ahir dimarts, 25 de març, la Delegació del Govern a Catalunya en col·laboració amb la Préfecture des Pyrénees-Orientals va realitzar un simulacre sobre el terreny amb un escenari en el qual un tren amb passatgers de la Línia Figueres Perpinyà (LFP) descarrilava dins del túnel del Pertús, del costat espanyol, provocant diversos ferits i morts.

Aquest simulacre, que se celebra anualment i l’organització del qual és rotativa entre totes dues administracions, va comptar amb 65 figurants que van actuar com a víctimes de l’accident i de familiars de les víctimes, i van participar també efectius, per part espanyola, de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, els Mossos d’Esquadra, els Bombers de la Generalitat i el SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) al costat de la Policia Local de la Jonquera, voluntaris de Protecció Civil de la Jonquera i Creu Roja. Per part francesa, va participar el servei interministerial de defensa i de protecció civil, la gendarmeria, els sanitaris del SAMU i els Pompiers.

Concretament, la Policia Nacional va destinar 9 comandaments policials a la sala de crisi, la taula tècnica i la cèl·lula d’animació, 3 comandaments en el lloc de comandament avançat i prop de 25 agents entre policia científica i policia judicial. Per la seva part, la Guàrdia Civil va enviar 10 efectius de seguretat ciutadana, policia judicial i criminalística.

A més, els Mossos d’Esquadra van destinar 35 agents i 17 vehicles, mentre que els Bombers de la Generalitat van habilitar 75 bombers i 32 vehicles. Protecció Civil de la Generalitat, així mateix, va aportar 4 tècnics i 3 vehicles. I del SEM van participar prop de 50 professionals, entre infermers, metges i psicòlegs, a més de posar a disposició 23 vehicles, entre ambulàncies i transport sanitari.

Per la seva part, la Creu Roja va comptar amb 5 efectius i 2 vehicles, mentre que l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de la Jonquera va aportar 4 voluntaris i 2 vehicles.

En la recerca policial i científica, que va anar a càrrec de la Policia Nacional en coordinació amb la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra, també van participat els equips forenses de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya i la funerària judicial Mèmora.

El simulacre es va iniciar amb el descarrilament d’un tren amb 50 passatgers a causa d’un problema en un cotxe del comboi i el maquinista va alertar de l’incident, activant així el Pla de Socors Binacional (PSB) i el Pla de Protecció Civil de la Generalitat.

Dos escenaris en paral·lel

Amb motiu del simulacre, es va tallar la via i es va fer de matinada, en un horari concret en el qual no circulen trens, a través de dues escenes en paral·lel per a maximitzar el temps.

En la primera de les escenes es va procedir a l’evacuació i trasllat dels ferits en funció de la seva gravetat, recuperació dels morts, així com l’atenció als familiars a la sala polivalent habilitada en el poliesportiu de la Jonquera (Girona).

El segon escenari va consistir en la recerca policial i l’actuació forense amb la recollida de mostres ante mortem i post mortem i la funerària judicial.

El rescat

En el moment de produir-se l’accident, el maquinista va avisar al lloc de control que tres vagons d’un tren de passatgers havien descarrilat i que hi havia diversos ferits i fins i tot alguns morts. Llavors, la Línia Figueres-Perpinyà va enviar un avís de SOS a totes dues administracions, Delegació del Govern i Prefectura, especificant el tipus d’accident i el punt quilomètric exacte dins del túnel en el qual havia ocorregut, i va demanar immediatament l’activació del Pla de Socors Binacional (PSB).

Després de l’activació del Pla, el delegat del Govern, Carlos Prieto, en funcions de Director d’Operacions de Socors (DOS), es va fer càrrec de la direcció de l’emergència assistit pel Comandament d’Operacions de Socors (COS) que va ser assumit pel màxim responsable operatiu dels Bombers de la Generalitat, Jordi Martín, cap de la regió d’emergències de Girona.

Mentre arribaven els primers equips de rescat dels Bombers i dels Pompiers, tres membres de la tripulació i el mateix maquinista van començar a treure del tren a 23 viatgers que han pogut sortir pel seu propi peu fins a la boca sud del túnel. Des d’aquesta sortida, es va atendre els que tenien contusions lleus en les carpes sanitàries habilitades in situ pel SEM i el SAMU amb professionals sanitaris i psicòlegs.

Des de la boca nord, es va utilitzat un vehicle d’evacuació bimodal que serveix habitualment per a transportar material i personal, per a evacuar als ferits de gravetat mitjana perquè no podien caminar per si sols.

A la sortida de cada boca del túnel del Pertús, es va anar comprovant la identitat dels ferits i es va revisar la coincidència amb la llista de passatgers que va facilitar la companyia LFP.

D’altra banda, en la boca sud, es va habilitar una àrea sanitària amb ambulàncies per a realitzar el triatge i poder traslladar als passatgers més greus als hospitals de Figueres i al Dr. Trueta de Girona.

La investigació

Paral·lelament, quan ja van ser evacuats els ferits més lleus, la policia judicial i els equips forenses de la Policia Nacional que van dirigir la recerca, es van coordinar amb els agents de la Guàrdia Civil, i els Mossos es van desplaçar fins al lloc de l’incident per a iniciar la recerca policial.

Els especialistes van podere identificar a 5 cadàvers in situ, i es va comptabilitzar un mort més en un centre hospitalari.

En una zona del poliesportiu de La Jonquera, es va habilitar el dipòsit de cadàvers on es van traslladar els cossos mentre que, en un altre espai, es va instal·lar el punt d’informació i d’assistència per als familiars amb psicòlegs, que els van atendre a mesura que arribaven al lloc. En aquesta sala, 15 figurants que van fer el paper de familiars van poder tramitar les seves denúncies per a poder rebre ajudes, en el cas dels morts, o indemnitzacions per part de l’empresa, en el cas dels ferits.

Després del triatge realitzat per Bombers i el SEM, es va fer un còmput total de 50 passatgers afectats: 27 ferits lleus que van poder desplaçar-se a peu, 7 amb lesions de gravetat mitjana, 10 amb ferides de gravetat i 6 morts.

Una vegada finalitzats els treballs forenses d’aixecament de cossos i del trasllat de les restes humanes per part de la funerària judicial, es va desactivat el PSB.

Els drons

Una de les novetats introduïdes en aquesta edició del simulacre en el túnel del Pertús, ha estat la inclusió de dos drons dels Bombers de la Generalitat, que van sobrevolar la zona de l’accident i van poder transmetre imatges en directe de l’interior del túnel al lloc de comandament avançat i a la sala de crisi.

Gràcies a les imatges d’aquests drons, es va poder distribuir als efectius de rescat i indicar-los amb més precisió els punts exactes on havien d’actuar.

Coordinació transnacional

El delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, va qualificat el simulacre d’èxit i va incidir en la importància de fer aquest tipus de pràctiques bianuals per a “estar preparats davant qualsevol catàstrofe que es pugui produir”, ja que “la seguretat de les persones és una prioritat del Govern d’Espanya”. A més, va celebrar la bona sintonia, col·laboració i implicació que mantenen les autoritats franceses i espanyoles perquè aquesta iniciativa sigui productiva i fructífera.

Així mateix, el delegat va agraïr “a tots i cadascun dels cossos i efectius que s’han implicat en el simulacre” i va lloar la coordinació entre totes elles com a “pedra angular de l’èxit de la mesura de seguretat”.

Fitxa tècnica

El simulacre va començar a les 23:59 hores d’aquest dilluns, 24 de març, i va finalitzar a les 3:30 hores d’aquest dimarts quan un tren amb origen a Barcelona i destinació a Perpinyà amb 50 passatgers de la companyia SNCF Voyageurs va descarrilar a l’interior del túnel (tub V1) en el punt quilomètric 24,820, ramal 38, en el costat espanyol de la frontera.

La línia ferroviària té una longitud de 44,4 quilòmetres entre Figueres i Perpinyà, 24,4 d’ells en sòl francès i 20 en sòl espanyol, 5 quilòmetres de vies de connexió amb la xarxa convencional francesa, amb un túnel transfronterer de 8,3 quilòmetres, el Túnel del Pertús; 7,4 quilòmetres en sòl francès i 0,9 en sòl espanyol.

El Pla de Socors Binacional (PSB) del túnel del Pertús estableix que s’hauran de realitzar exercicis operacionals sobre el terreny, alternant-los amb exercicis des d’un lloc de comandament per a comprovar el correcte funcionament de la cadena d’avisos d’alerta.