En el període de més perill ha estat activat el nivell 3 del Pla Alfa a 357 municipis, la major activació feta fins ara
Els Agents Rurals han fet 3.079 actuacions de prevenció d’incendis i de control d’accés al medi natural a Catalunya entre el 15 i el 25 de juliol, període en què ha estat activada la fase d’alerta del Pla Especial d’Emergències d’Incendis Forestals a Catalunya (INFOCAT) coincidint amb un dels pitjors episodis d’alt risc d’incendi dels darrers anys.
El 70% d’aquestes actuacions es van fer en municipis amb el nivell 3 del Pla Alfa activat, cosa que implica la suspensió d’activitats amb risc d’incendi forestal. S’han aixecat 102 denúncies per incompliments d’aquestes mesures. Sobretot, es tracta de denúncies per accedir a espais naturals tancats, ja sigui amb vehicle motoritzat o a peu, o per fer activitats de risc d’incendi forestal (sobretot l’ús de fogonet i focs d’esbarjo, entre d’altres), però també per acampades o treballs forestals, entre altres. Entre les actuacions més destacades, hi ha la denúncia per fer un foc d’esbarjo amb safates portàtils a la plata de Sa Sabolla, a Cadaqués (Alt Empordà; una altra per accedir al Parc Natural de Montserrrat durant el tancament d’accessos, ol’enlairament d’un globus aerostàtic entre Òdena (Anoia) i Aguilar de Segarra (Segarra).
Els Agents Rurals han reforçat el dispositiu de prevenció d’incendis forestals i han augmentat la vigilància als espais naturals protegits on s’ha activat el tancament d’accessos per tal de fer complir les restriccions d’accés i la normativa de prevenció d’incendis forestals. Aquest dispositiu es fa conjuntament amb Mossos d’Esquadra, policies locals, les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) del Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i
Aquest ha estat un dels pitjors episodis de perill d’incendi dels darrers anys i s’ha dut a terme la major activació del nivell 3 del Pla Alfa més important feta fins ara. En aquest sentit, coincidint amb els dies de major risc, entre el 22 i el 25 de juliol, hi ha hagut fins a 357 municipis de 27 comarques on estava activat el nivell màxim d’aquest pla operatiu dels Agents Rurals.
Durant aquest període també s’han restringit els accessos a 11 espais naturals:
- Albera
- Cap de Creus
- Montgrí
- Gavarres
- Montsec d’Ares
- Montsec de Rúbies
- Baronia de Rialp
- Montserrat
- Sant Llorenç del Munt i l’Obac
- Montsant
- Montmell-Marmellar
Durant el període d’alt risc d’incendi, entre el 15 i el 25 de juliol, s’han produït a Catalunya 29 incendis forestals, que han afectat un total de 1.894,22 hectàrees. D’aquestes, la major part corresponen a un únic incendi, el declarat al Pont de Vilomara (Bages) el passat diumenge 17 de juliol i que va afectar una superfície de 1.754,51 hectàrees, de les quals 471,20 dins l’EIN Sant Llorenç del Munt i l’Obac. El Cos d’Agents Rurals apunta la intencionalitat com a principal hipòtesi de la causa d’aquest incendi, que es va iniciar dins l’espai de tancament de l’espai natural.
Avui, 30 municipis en Pla Alfa 3
Tot i la millora de les condicions a la major part de Catalunya, avui encara es manté el nivell 3 del Pla Alfa a trenta municipis de l’Empordà i continuen les restriccions d’accés als espais naturals del cap de Creus, l’Albera i el Montgrí per l’entrada de tramuntana. El nivell 3 del Pla Alfa per perill extrem d’incendi forestal suposa la suspensió de totes les activitats que puguin generar un risc d’incendi forestal.
En concret, es manté el nivell màxim del Pla Alfa al 28 municipis de l’Alt Empordà (Agullana, Avinyonet de Puigventós, Biure, Boadella i les Escaules, Cadaqués, Cantallops, Capmany, Colera, Darnius, el Port de la Selva, Espolla, Garriguella, la Jonquera, la Selva de Mar, la Vajol, Llançà, Llers, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pont de Molins, Portbou, Rabós, Roses, Sant Climent de Sescebes, Vilajuïga i Vilamaniscle) i 2 municipis del Baix Empordà (Torroella de Montgrí i Ullà).
El Cos d’Agents Rurals fa una crida a no abaixar la guàrdia i mantenir la prudència en les zones on hi ha més perill d’incendi. I recorda que el 90% dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, sigui per imprudències o per accidents.
El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.
Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L’activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives. En els nivells més elevats, suposa la regulació o suspensió d’activitats de risc d’incendi i pot comportar el tancament d’espais naturals.
La Direcció General dels Agents Rurals elabora cada dia el mapa d’aquest Pla Alfa en funció del perill de risc d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi d’aquest risc que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.