Campions olímpics, del món, d’Europa i locals provinents de totes les classes de vela lleugera lluitaran pel títol
Roses ja és a punt per celebrar el Campionat d’Europa Laser Master 2012, una de les competicions internacionals de més nivell que es disputa anualment i que aplega els millors esportistes mundials de la Classe Làser en la categoria Màster. Enguany, el Grup d’Esports Nàutics de Roses, organitzador de la competició, acull a partir d’avui diumenge, 30 de setembre, fins el proper divendres, 5 d’octubre, a mes de 300 esportistes provinents de 24 països de 4 continents.
A partir de les 12:00 hores, els participants en l’Europeu celebraran una regata d’exhibició just davant de la platja amb l’objectiu que tots els ciutadans i ciutadanes gaudeixin d’aquesta competició. Posteriorment, a partir de les 14:00 hores tindrà lloc la regata d’entrenament oficial i demà dilluns, 1 d’octubre, començaran les proves del Campionat.
El GenRoses conjuntament amb l’ Associació Estació Nàutica Roses-Cap de Creus i l’Ajuntament d’aquesta localitat de l’Alt Empordà han fet possible la celebració d’un nou esdeveniments d’alt nivell competitiu, circumstància que ha caracteritzat l’any 2012. Destaquen la Setmana Catalana de Vela, que va tornar a casa després de 30 anys, el Campionat d’Europa 29r, el Campionat del Món Slalom Windsurf Femení, el Campionat d’Europa Slalom Windsurf Masculí, el Tour de França de Vela, el Campionat de Catalunya de Llagut i, tan sols fa una setmana, el Campionat de Catalunya de Làser Standard.
A partir dels 35 i amb molta canya
La Classe Laser, en la categoria Màster, està integrada per esportistes, homes i dones, a partir dels 35 anys, que competeixen en les modalitats Standard (homes), Radial (homes i dones) i 4.7 (dones).
El Laser Màster reuneix la gran majoria d’esportistes que han assolit extraordinaris resultats internacionals, com ara medalles i diplomes olímpiques, campionats del món i d’Europa, a més dels títols dels seus respectius països, al llarg de la seva trajectòria esportiva en aquesta o altres classes de l’esport de la vela.
“De les diferents classes olímpiques -segons que comenta l’actual campió d’Europa de Laser Standard Màster Carlos Echavarri- l’or en Laser és el més car d’aconseguir”. Aquest comentari ens introdueix en les qualitats necessàries dels “laseristes” en totes les etapes de la seva vida esportiva, durant la qual la preparació física i el domini de la tàctica són dues característiques fonamentals, mentre que en aquest tipus de vaixell la tècnica no és tant rellevant com en altres classes de vela lleugera, donat que el vaixell i les veles són idèntics per a tots els practicants de la Classe.
Així la capacitat física, saber escollir el bord adient i fer que el Laser planegi per sobre de les ones o fins i tot surfegi són elements indispensables per aconseguit els millors resultats en una competició. Tant Echavarri com l’actual campió de Catalunya d’Standard Jordi Capella coincideixen en dir que “els campionats es decideixen en les empopades ja que aquest vaixell és extraordinàriament planador. Si s’aconsegueix prendre correctament la ona, planes molt be, i et saps penjar en les cenyides tens un percentatge molt elevat de guanyar”. En definitiva, es tracta de l’acoblament perfecte entre esportista i vaixell i l’aprofitament de qualsevol moviment de l’onada per obtenir la major distància possible respecte la resta de participants.
Noms importants, que formen part de la història de la vela internacional, estan presents a Roses. Tan sols cal repassar la llista d’inscrits i en Standard figuren autèntics mites com el català Miguel Noguer qui, com a tripulant de Jane Abascal, va aconseguir a Tallin (en l’actualitat la capital d’Estònia) la medalla d’or de la Classe Flying Dutchman en els Jocs Olímpics de Moscou el 1980. Aquesta va ser la primera medalla d’or de la vela espanyola; Toni Roig, actual campió d’Espanya; l’holandès Lennart Cnossen, vencedor del circuit Euromaster; el britànic Orlando Gledhill, sempre entre els tres primers de la classificació, com exemple el segon lloc del Mundial de Masters del 2011 disputat a Sant Francisco; l’alemany Wolfgang Gerz, campió del món de 1981 de la Classe Finn com a representant de la encara Alemanya Occidental i 5è en el Mundial de Laser Màster de Sant Francisco 2012 en la categoria Gran Màster; el grec Adonis Bougiouris, campió del món de Laser Radial el 1999; l’holandès Arnoud Hummel, campió del món en Standard del 2011 o el mític català Guillermo Altadill, del qual, entre molts excel·lents resultats, es pot destacar el rècord de la volta al món sense escales el 2004, els diferents campionats d’Espanya en les Classes Soling, Tornado, Match Race, IOR i el seu coneixement d’una de les proves llegendàries del calendari internacional de creuers, el Fastnet Race.
Quant al Laser Radial, Mònica Azón és la principal favorita. El seu currículum és la prova, tan sols cal recordar que ha estat dues vegades campiona del món i una altre campiona d’Europa de la Classe Yngling els anys 2002 i 2006, a més de ser olímpica als Jocs Olímpics d’Atenes el 2004 i de Pequín el 2008. La seva victòria en la Regata To Be or not To Be del passat cap de setmana celebrat a Roses va ser el preàmbul del Campionat d’Europa.
Aquests grans esportistes són alguns dels exemples del col·lectiu que genera el “fenòmen” Laser Master, el qual també està integrat per molts professionals liberals que, conscients de la necessitat de mantenir-se en forma físicament i d’alliberar-se de la rutina diària, troben en la Classe Laser un bona aliada per aconseguir-ho. Roses, a partir de demà, amb més de 300 esportistes participant en el Campionat d’Europa Laser Màster en un bon exemple.