Exposició en la que els protagonistes són els pioners i rosincs Josep Rubau i Jesus Prieto, i el borrasenc Lluís Balasch en els primers en navegar per l’Antàrtida amb una bicicleta aquàtica
El rosincs Josep Rubau i Jesus Prieto, i el borrasenc Lluís Balasch, o Prieto, Balasch i Rubau, ja que l’ordre dels factors no altera el producte, van fer història en ser els primers homes en navegar per l’Antàrtida amb una bicicleta aquàtica. I ahir, la Ciutadella de Roses va acollir aquesta història feta exposició que, sota el títol ‘Més enllà de la fi del món’, explica tot el procés des dels seus inicis fins la seva execució, passant per la seva preparació.
Una odissea que es van proposar fa 30 anys quan compartien pis com a estudiants (Rubau de Disseny, Prieto de Medicina i Balasch de Micromecànica), i que van aconseguir fa tres mesos i escaig i que el visitant de la Ciutadella pot contemplar a través de la fusió de panels fotogràfics explicatius de cada etapa del procés, amb una de les tres bicicletes que va anar a l’Antàrtida més tot l’equipament que van necessitar els tres pioners.
Una aventura que cal destacar sobretot, que va ser 100% sostenible perquè primer van navegar amb un vaixell de vela i després, ja al centre polar antàrtic, amb un bicicleta aquàtica.
Impulsada i produïda per l’Àrea de Turisme de Roses, l’exposició pel regidor responsable de l’Àrea, Fèlix Llorens, que va presentar als protagonistes, assenyalant que “aquesta mostra, a part de l’aventura, posa de relleu que es pot fer amb un bicicleta aquàtica creada a Roses, i que ja es pot trobar comercialitzada a molts països del món”.
I Josep Rubau, que va fer de moderador, després de donar les gràcies a l’Ajuntament de Roses i al departament de Turisme del consistori per fer realitat la mostra ‘Més enllà de la fi del món’, es va remuntar a tres dècades enrere, recordant que “vam dir si d’aquí a 30 anys encara som amics, que passarà, doncs farem un gran viatge, vam dir. I la perseverança i la resiliència va fer que quan ens vam trucar, decidir- fer-ho”.
En Lluís Balasch va confessar que “sempre m’ha agradat conèixer nous llocs del món, sempre m’ha cridat l’atenció el planeta, i sempre que puc faig una escapadeta, però l’edat bona per fer aquest viatge és abans dels 50 anys, però hem superat amb escreix aquesta edat, la qual cosa té un valor afegit”.
Amistat Antàrtida
Jesús Prieto va afirmar que com a psiquiatra, una les seves motivacions d’emprendre aquesta aventura de navegar per l’Antàrtida amb bicicleta aquàtica “va ser l’amistat, perquè realment era una bogeria, però vam decidir fer-ho i per mi va ser un doble viatge, un a l’Antàrtida i l’altre, un viatge interior, de descobrir, de conèixer i de reflexió sobre l’amistat”, per desvetllar tot seguit que de aquest viatge interior “acabarà sortint un llibre que es titularà “Amistat Antàrtida”.
Josep Rubau va confessar a ViladeRoses que “ha estat el millor viatge de la nostra vida, però no ho tornaria a fer perquè hem passat coses molt bones, però també les hem passat molt magres. Honestament, ha estat molt intens, fins i tot em vaig aprimar 8 quilos, i molt dur, sobretot quan vam haver de travessar el mar de Drake, que és el pitjor mar del món, és l’Everest dels mariners, on vam estar cinc dies amb moltes onades”.
En definitiva, aquest exposició titulada‘Més enllà de la fi del món’, que va néixer ahir a Roses provinent de l’Antàrtida, i que viatjarà posteriorment a Madrid, Figueres i Munich, entre d’altres ciutats del món, és la història d’una AMISTAT, amb majúscules.
I la història d’aquesta amistat es podrà visitar a la Ciutadella de Roses fins al 4 d’agost en horari de 10 a 20 hores tots els dies de la setmana.